Annonce
Vinderup

Hver uge samler Jane og hendes drenge affald: - Jeg vil gerne vise drengene, at det ikke skal ligge i naturen

Marius Frostholm på otte år (her i front) og Rasmus Frostholm på 12 har over årene kunnet spytte en del ekstra i sparegrisen fra deres mange ture. Privatfoto: Jane Marie Frostholm Krabbe
Der er meget affald ude langs vejene, synes Jane Marie Frostholm Krabbe, der har samlet affald med sin familie i efterhånden fem år.

Ryde: Der ligger meget. Rigtig meget. Primært sodavands- og øldåser. Affaldet flyder i grøfterne langs landevejene.

Det oplever 40-årige Jane Marie Frostholm Krabbe ugentligt, når hun, hendes mand Allan, og deres to drenge på 12 og otte år flere gange ugentligt tager på gåture rundt i lokalområdet som familie.

De kom til området her ved Ryde for godt fem år siden, og lige siden har de haft en affaldspose med næsten hver gang, de går tur.

Annonce

- Jeg synes jo ikke, det affald skal ligge der. Jeg vil gerne vise drengene, at det ikke skal ligge i naturen, og når vi nu alligevel er ude at få noget frisk luft, kan vi jo ligeså godt samle det op, siger hun.

Ofte er det øldåser, de finder langs vejene, og Jane Marie Frostholm Krabbe undrer sig:

- Folk må jo drikke øl, når de kører. Blandt andet på Baunehøjvej finder vi ofte Tuborg Classic-dåser, siger hun.

Familien går både på Baunevej, Stenisvej, Højbjergvej og sommetider ud til Vester Trabjergvej. Og så omkring Handbjerg - her ligger der ofte meget.

Lommepenge

Det er altid forskelligt, hvor meget der hives med hjem i poserne. Nogle gange kan der "kun" samles fire-fem dåser op - andre gange kan der fyldes en hel bærepose.

- Men der bliver smidt jævnligt. Det er mit indtryk, siger hun.

Hendes to drenge, Marius og Rasmus, har dåserne med pant på til at stå i familiens garage. Og en gang i måneden cykler de til købmanden for at indløse panten, som så ryger over i drengenes sparegrise. Sidste måneds indsamling indbragte dem lige under 300 kroner.

- Så får de lidt ekstra til lommepengene, og på en måde er det jo lidt blevet en hobby for os. Vi hygger os med det, og så gør man samtidig en god gerning, siger hun.

Når man så ofte samler affald op, kan det ikke undgås at få en dårlig smag i munden over det, folk smider ud i naturen:

- En dag vi var ude at gå fandt, vi en gammel slikpose. Vi kiggede på datoen, og den havde ligget der i grøften i over 15 år - og var jo næsten som ny - udover at den var blevet afbleget af solen, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Den sidste mink er kørt til forbrænding, men bekymringerne er langt fra begravet: - Jeg står med et hus, der ikke kan sælges

Annonce