Annonce
Erhverv

Vindmølleprojekt i modvind: - Hvem vil se en solnedgang gennem vindmøller?

Jens Kaasgaard (t.h.) og flere andre medlemmer af foreningen Stop Vesterhav Nord fik oplyst interesserede i konsekvenserne af planen om 21 kystnære vindmøller langs Lemvig Kommunes kyst. Foto: Stine Kjærside
Foreningen Stop Vesterhav Nord brugte 2. Pinsedag på at informere borgere og besøgende om konsekvenserne ved de 21 vindmøller, som efter planen skal opføres 5-8 kilometer udfra kysten ved Lemvig Kommune i håbet om at få flere med i foreningen
Annonce

Ferring: Vejret var i hvert fald med dem, da foreningen Stop Vesterhav Nord havde inviteret til infomøde tre steder i området, blandt andet lige bag ved Jens Søndergaard-museet i Ferring lige ved Vesterhavet.

Der var vindstille, omkring 22-23 grader og solen hilste både beboere, sommerhusejere og strandlystne folk velkommen. Det samme gjorde Stop Vesterhav Nord, der havde opsat flere borde med store plakater, flyers og billeder, der havde til formål at informere alle de forbipasserende om den kystnære vindmøllepark, som Energistyrelsen og Folketinget er blevet enige om skal opføres mellem 5-8 kilometer fra kysten ved Lemvig.

- Hvis du ser ud på det store skib, der ligger derude, siger Jens Kaasgaard, der er formand for Stop Vesterhav Nord, og peger ud mod et skib, der ligger så langt fra stranden ved Ferring, at man ikke ville kunne se det på en skyet eller tåget dag og i hvert fald ikke høre.

- Så ligger det omkring 15 kilometer væk. Vindmøllerne kommer altså meget tættere på.

Folk bliver ofte overraskede, når det går op for dem præcist hvor invasive vindmøllerne kommer til at blive på området.

Jens Kaasgaard, stifter af Stop Vesterhav Nord

Annonce

Allerede en havvindmøllepark

Det er derfor han selv sammen med resten af foreningen har taget initiativ til de tre informationsmøder, der alle fandt sted udenfor i løbet af 2. Pinsedag. De ønsker ikke, at vindmølleparken skal ligge så tæt på kysten, når der nu allerede er truffet beslutning om en havvindmøllepark (Thor, red.), der skal ligge i Nordsøen ud for Nissum Fjord, minimum 20 kilometer ude på havet.

- Vi kan jo ikke holde en generalforsamling i foreningen på grund af corona, og selvom vi sørger for løbende at sende information ud til medlemmerne, så er der stadig rigtig mange spørgsmål. Derfor gør vi det på denne måde, siger Jens Kaasgaard.

Stop Vesterhav Nord blev oprettet for omkring halvandet år siden, da det gik op stifterne, hvor tæt de 21 foreslåede møller vil ligge på kysten, og hvor meget de kan risikere at støje, ødelægge naturen og udsigten og ikke mindst have indflydelse på huspriserne i området. For foreningen giver det mere mening at slå møllerne sammen med havvindmølleparken Thor, men det er endnu ikke lykkedes dem at råbe hverken lokalpolitikere eller politikerne i Folketinget op.

- Folk bliver ofte overraskede, når det går op for dem, præcist hvor invasive vindmøllerne kommer til at blive på området, siger Jens Kaasgaard.

Annonce

Ikke sort-hvidt

Det uformelle infomøde fandt sted over to timer, og allerede før den officielle start klokken 11, fik Jens Kaasgaard og de andre medlemmer uddelt flyers og information til flere forbipasserende. Blandt andet til ægteparret Jesper og Britta Buchgraitz, der bor i nærheden af kysten i området. De kendte godt til vindmølleprojektet, men havde fået det mikset sammen med projektet om havvindmølleparken Thor. Efter en snak med Stop Vesterhav Nord havde de allerede sendt en mail for at melde sig ind i foreningen.

- Jeg fatter ikke, at de holder fast i, at vindmøllerne skal være lige der. Hvem vil se en solnedgang gennem vindmøller? spørger Britta Buchgraitz.

Stop Vesterhav Nord ville også gerne fortælle de fremmødte, at de bestemt ikke er imod vindmøller i det hele taget. De ser bare ikke nogen grund til at de skal ligge så kystnært, når ny teknologi gør, at de kan placeres et godt stykke ude på havet.

- Var der ikke andre muligheder, ville jeg ikke have noget imod det. Det er ikke en sort-hvid diskussion. Men der er andre muligheder, og hvis nogen lavede en totaløkonomisk beregning, så tror jeg, at det ville koste os noget i forhold til eksempelvis turisme. Det handler også om at bevare vores helt unikke natur, siger Hanne Hvingelby, der selv har sommerhus i området.

Foreningen har omkring 500 medlemmer, og efter mandagens arbejde formentlig flere. Foto: Stine Kjærside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Holstebro

Med benzin i blodet

Struer

Sparekassen støtter hurtige Mikkel

Annonce