Debat

Hvem skal vinde tidlig pension i Leif Lahns lotteri?

Henrik Bach Mortensen

Pension: Den tidligere socialdemokratiske gruppeformand Leif Lahn er ligesom Lederne optaget af at hjælpe danskere, som bliver nedslidt af at være på arbejdsmarkedet. Det er godt, at vi er flere, der vil arbejde for en så vigtig sag.

Derfor har jeg svært ved at forstå den kritik, som Leif Lahn rejser af Lederne. I Avisen Danmark i lørdags skrev Lahn, at førtidspension ikke må være den eneste mulighed for at trække sig tidligt tilbage. Ofte virker det som et lotteri, om man får tilkendt førtidspension eller ej, og det kan vi ikke være bekendt, lød det fra Leif Lahn.

Hos Lederne er vi enige i, at det nuværende førtidspensions-system skal forbedres, så det bliver lettere og enklere for de, som reelt er nedslidte, at få tilkendt førtidspension. Det er en langt bedre løsning, end socialdemokraternes pensionsgavebod, hvor tusinder af ikke-nedslidte står til gevinst.

Ifølge Leif Lahns partiformand vil S bruge tre milliarder på at give op mod hver femte senior ret til tidlig pension. Det på trods af, at kun fem procent ifølge forskningsprojektet Seniorarbejdsliv selv mener, de er nedslidte.

Med andre ord vil en stor gruppe af seniorerne med S-udspillet kunne gå tidligt på pension, selvom de ikke har behov for det. Ikke underligt, at økonomer og arbejdsmarkedsforskere siger, at milliarderne, som S vil afsætte til tidlig pension, kunne være brugt mere fornuftigt.

Det kan anbefales Leif Lahn og hans partifæller at lytte til sagkundskaben og i stedet komme med økonomisk ansvarlige, målrettede bud på, hvordan vi kan hjælpe dem, som reelt er nedslidte og har brug for at trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet.

0/0
Annonce
Læserbrev

Miljø. Ryd op ved Høfde 42

Læserbrev

Ulven. Umuligt at sikre store naturarealer

Leder For abonnenter

Godt set af Jyden i Bur

Leder For abonnenter

Valgplakater eller ej

To valg står for døren. Partimedlemmerne har haft rigtig travlt med at hænge valgplakater op til begge valg, så i denne tid er der ekstremt mange valgplakater, når man bevæger sig rundt ikke blot i bybilledet, men også når man kører på landevejene, hvor landmænd har lagt jord og halmballer til nogle meget store nogle af slagsen. Der er kamp om de bedste placeringer, og der konkurreres flittigt i at gøre dem så iøjnefaldende som muligt, og det ses ofte ved, at der hænger et meget stort antal plakater af den samme kandidat inden for et lille område. Har det nogen effekt? Ja, det kan jo nok diskuteres længe, men det kan ikke afvises, at det påvirker usikre vælgere, hvis der hænger et meget stort antal plakater for den samme kandidat, da det jo giver det indtryk, at der er en voldsom opbakning. Skal vi afskaffe dem? Nej, der er en god dansk valgtradition, som sætter kulør på den demokratiske proces. Men derfor kan man jo godt diskutere måden, det gøres på. Og det gør nogle så. Valgplakaterne giver ofte anledning til debat. Senest har det socialdemokratiske byrådsmedlem Lars Stampe fra Holstebro, været ude med, at der er for mange, og at de er lavet af miljøfarligt plastik. Han vil have dem samlet på dertil indrettede standere, så de ikke pryder hver en lygtepæl. Har han ret i, at de er produceret af miljøfarligt plastik, så er der en del partier, der har et problem, da de i deres valgkamp har fokus på netop miljøet og bekæmpelsen af overforbruget af plastik. Har man det som budskab, så må man selvfølgelig gribe i egen barm og finde et andet materiale til disse plakater. Problemet med de gamle af træ og pålimede plakater var jo, at et regnvejr kunne være særdeles hård ved disse plakater. Men skal der være dertil indrettede standere til plakater? Det ville i givet fald tage det "sjove" af plakaterne. Det er jo netop fantasien, der gør, at det kan være morsomt at se på plakaterne. Selvfølgelig skal de ikke hænge ulovligt, hvor der er mange, der hænger alt for tæt på vejkryds med risiko for trafiksikkerheden. Men skulle det hele sættes i system, så går det spændende af det, og så kan man lige så godt lade være. Vi ser ofte en kritik fra nogle partier om, at der er andre, der breder sig alt for meget. Det er klart, da der er små partier med få medlemmer til at gøre arbejdet og få penge til at betale, der føler sig trynet af de store med mange medlemmer og dermed penge og plakater. Men det er jo lige som spillets regler. Og når reglerne overholdes, så er plakaterne en del af den danske valgkultur.

Læserbrev

Ytringsfrihed. Fjernelse af blasfemiparagraffen - et udslag af politisk opportunisme

Læserbrev

EU. Ja til EU's kerneværdier – nej til fælles EU-skatter

Læserbrev

Valg. Now you see me, now you don't

Annonce