x
Annonce
Erhverv

- Hvem siger, at folk mentalt er klar til at komme ud, selv hvis det hele er overstået i juni?

Corona-virus har også ændret arbejdsgangen på Ausumgaard. Arkivfoto: Morten Stricker
I trekvart år har folkene på Ausumgaard arbejdet på det, der skulle blive en helt ny bæredygtighedsfestival. Men nu har de aflyst på grund af corona.

Hjerm: - Det er naturligvis et sats at gå væk fra noget, som man ved fungerer. Men man skal ind i mellem også turde hive noget ned for at bygge nyt op.

Sådan sagde Kristian Lundgaard-Karlshøj fra Ausumgaard tilbage i oktober måned i fjor, da han og hans kone, Maria Lundgaard-Karlshøj, offentliggjorde, at de ville stoppe det populære forårsmarked og i stedet starte en helt ny festival: Holdbart.

Holdbart skulle have fokus på forskellige aspekter af bæredygtighed, hvor deltagerne kunne høre forskellige oplæg og foredrag om bæredygtige initiativer eller tanker, møde firmaer, der producerer bæredygtigt eller producerer bæredygtige genstande, spise og opleve klimavenlig mad og købe genbrug. Men onsdag meldte Ausumgaard-folkene ud på Facebook, at Holdbart var blevet udsat til næste år på grund af corona.

Annonce

Det er en helt vildt mærkelig tid.

Maria Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard

Møder på Skype

Det er bare så ærgerligt. Vi har lagt så meget arbejde i det, og bare glædet os helt vildt til det, siger Maria Lundgaard-Karlshøj.

- Men vi føler ikke, at vi kan tage en anden beslutning end den vi nu har taget, landets tilstand taget i betragtning.

Fredag morgen var 1151 testet positive for corona-virus i Danmark, og tallet er opadgående. Om situationen er værre eller bedre 16. maj, hvor Holdbart skulle afholdes, ved ingen, men for folkene bag festivalen er det egentlig heller ikke så vigtigt.

- Vi kan godt holde Skype-møder omkring festivalen, men vi kan ikke komme ud og gøre noget praktisk og mødes med leverandører eller andre. Det føles faktisk forkert at arbejde med det lige nu, siger Maria Lundgaard-Karlshøj.

Covid-19 har også vendt situationen op og ned på den gamle herregård, som virusset har så mange andre steder. Normalt spiser alle medarbejdere frokost sammen i den gamle karlestue på gården, både til formiddagskaffe, frokost og eftermiddagskaffe. Nu er dem, der kan arbejde hjemme, sendt hjem på hjemmekontoret, og resten får en forsmurt madpakke, som de spiser alene. Møder tages på Skype og reglerne om håndhygiejne er også blevet indskærpet.

- Vi samles ikke længere, siger Maria Lundgaard-Karlshøj.

Stedets fysiske butik er stadig åben, og der bliver der dagligt sprittet af og rengjort - og fyldt op med varer, for de oplever faktisk en lille opgang i antallet af daglige kunder.

- Vi har masser af varer, og der er lidt mere gang i den, end der plejer. Måske fordi man kan handle rimelig meget alene her. Det er en helt vildt mærkelig tid. Det pacificerer os på en måde, siger Maria Lundgaard-Karlshøj.

Hvad med juni?

Ausumgaard udlejer også festlokaler, og lige nu har de en større arbejdsbyrde med at få alle, der havde booket lokale på stedet til arrangementer i marts og april, booket om til juni og senere hen.

- Men folk spørger jo så, om vi regner med at de kan holde noget i juni, og det ved vi jo simpelthen ikke. Og hvem siger, at folk mentalt er klar til at komme ud, selv hvis det hele er overstået i juni?, spørger Maria Lundgaard-Karlshøj.

Parret overvejede også at flytte Holdbart til senere på året, men det var svært at finde det rigtige tidspunkt. I august og september har alle på gården travlt med at høste og så, og kommer man længere hen på året, så kommer det for tæt på julemarkedet.

- Derfor bliver det flyttet til næste år. Når vi har en præcis dato, skal vi nok sørge for at melde den ud. Alt det arbejde vi allerede har lavet er ikke spildt. Vi samler bare handsken op og arbejder videre derfra, når det er, siger Maria Lundgaard-Karlshøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce