Annonce
Holstebro

Hvem kan stemme?

Der er forskellige regler alt efter, hvilket valg der bliver afholdt. Alle EU-borgere kan stemme til Europa-Parlamentsvalget, mens alle kan stemme til kommunalvalget. Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
I Danmark er der forskellige regler alt efter, hvilket valg vi afholder. Til kommunalvalg og Europa-Parlamentsvalg er det ikke et krav, at du er dansk statsborger.
Annonce
Annonce

1) Folketingsvalg

Hvis man skal stemme til folketingsvalg skal man have dansk statsborgerskab, være fyldt 18 år, have fast bopæl i Danmark og ikke være umyndiggjort.

2) Europa-Parlamentsvalget

Hvis man skal stemme til Europa-Parlamentsvalget skal man have valgret til folketingsvalget og herunder dansk statsborgerskab.

eller

være statsborger i en af de andre EU-medlemsstater og være fyldt 18 år. Dog kan man som udlænding ikke stemme, hvis man er udvist af Danmark efter dom eller anden afgørelse.

3) Kommunalvalget

Enhver kan stemme til kommunalvalget, hvis man er fyldt 18 år og har bopæl i kommunen og har dansk statsborgerskab

eller

er statsborger i et andet EU-land, Norge eller Island

eller

hvis man som udlænding har boet i riget i mere end tre år. Dog kan man ikke stemme, hvis man er på tålt ophold, er udvist eller opholder sig i Danmark grundet fængselsstraf.

4) Så mange er der uden stemmeret til folketingsvalget

I Holstebro Kommune er det 2891 indbyggere over 18 år, som ikke har stemmeret, mens 43.069 borgere kan stemme (har dansk statsborgerskab).

I Struer Kommune er det 1138 indbyggere over 18 år, som ikke har stemmeret, mens 15.951 kan stemme.

I Lemvig Kommune er det 1020 indbyggere over 18 år, som ikke har stemmeret, mens 15.253 kan stemme.

5) Her er der flest uden stemmeret

Der er flest i aldersgruppen 25 - 50 år, som ikke kan stemme. I Holstebro er der tale om 1948 personer, mens det i Struer rammer 774 personer og i Lemvig 694 borgere uden dansk statsborgerskab.

Blandt de ældste er der færrest, som ikke har stemmeret til det kommende folketingsvalg. Tallene fra Danmarks Statistik viser, at der mellem de 65 til 100 årige er 365 i Holstebro, 131 i Struer og i Lemvig 134 personer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Sparekassen støtter hurtige Mikkel

Danmark

Vi er i kamp mod uret!

Annonce