Annonce
Holstebro

Hvad sker der med din corona-test? Og hvorfor er svaret hurtigere end andre gange?

Siden den 27. januar sidste år har Statens Serum Institut registreret 1745 smittetilfælde i Holstebro Kommune (til og med den 24. januar 2021). Der er foretaget langt, langt flere tests blandt kommunens 58.591 borgere. Genrefoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hvad sker der, når man forlader testcentret efter en corona-test? Hvorhen og hvornår sendes prøven - og hvad sker der med den, når den er analyseret?

Holstebro: Det er ikke selve corona-testen, der tager din tid. Det er derimod den tid, der går efterfølgende.

I hvert fald hvis man er det mindste nysgerrig på egen skæbne...

Procenterne taler for, at du har haft en vatpind nede at rode i halsen i 1-2-3-4-5 lange sekunder, og så yderligere fem sekunder igen. 4,1 ud af alle 5,8 millioner danskere har været testet mindst én gang.

Annonce

Men det er først, når du eksempelvis har taget køresporet eller besøgt teltet ved Idrætscenter Vest og lynhurtigt har smagt vatpinden, at ventetiden kommer med konstante opdateringer på Sundhed.dk, indtil svaret dukker op. Alle dem, der er blevet testet flere gange (der er til dato i Danmark foretaget knapt 13 millioner tests), vil nok vide, at ventetiden kan variere.

Hvorfor mon?

Situationen

Region Midtjylland har svaret, og den simple fortolkning lyder, at det afhænger, hvornår på dagen prøverne hentes.

Men det afhænger også af, hvilken situation, man som testperson befinder sig i, forklarer René Skov Bærentsen, der er Daglig Koordinator hos Testcenter Danmark i Holstebro.


Negative prøver kasseres senest to døgn efter svar. De positive prøver skal sekventeres (analyseres og registreres, red.) og kasseres to døgn, efter dén analyse er færdig (cirka 10 dage efter prøvetagning).

Klinisk Mikrobiologisk Afdeling.


- Vi får analyseret vores prøver af to laboratorier. Henholdsvis Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og Statens Serum Institut, forklarer han.

Er der enten tale om personalepodninger, er en borger henvist af egen læge på grund af svære symptomer, eller skal testen tages forud for en aftale på sygehus, så ryger de tests til Klinisk Mikrobiologisk Afdeling.

- Disse prøver bliver hentet flere gange om dagen - klokken 11, 13, 15 og 17. De bliver hentet af intern transport; MidtTransport (der står for gods- og personaletransport i Region Midtjylland, red.). De mange afhentninger af prøver er med til at sikre korte svar for de borgere, der har svære symptomer, oplyser René Skov Bærentsen.

Og så er der alle andre: De personer, der frivilligt lader sig teste, samt de personer, der har været i nærkontakt med smittede, og turister, udlandsdanskere og så videre.

- Vi har to afgange til SSI, én midt på dagen klokken 13 og én omkring klokken 24. Her køres prøverne til det nyligt åbnede analysecenter i Aarhus, hvor de vurderer, om de har nok kapacitet til at analysere prøven hos dem. Hvis de ikke har det, så transporteres prøven videre til SSI i København, forklarer René Skov Bærentsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Baby-butik flytter

Holstebro

Stak af med møntsamling

Annonce