Holstebro

Hvad skal man gøre for at holde liv i midtbyen?

Der er flere ting, som butikkerne i Holstebro kan gøre, hvis de skal tage kampen op med Herningcenteret. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Flemming Birch, som gennem mange år har arbejdet som selvsætndig konsulent for detailhandlen, giver her sit bud på, hvad en by som Holstebro kan gøre, hvis den skal tage kampen op med Herning og Herningcenteret.

Hvad er vigtigt, hvis man skal tage kampen om med nethandel og tiltrække kunder til gågaden? Det er vigtigt, at man får skabt noget indhold i gågaden. De forskellige centre i byerne rundt omkring, har det godt, fordi man er sikker på, at man kan få det, man kommer efter. Nethandlen er ikke den største udfordring for butikkerne. 88 procent af al handel foregår i butikker, mens kun 12 procent foregår på nettet.

Hvordan kan man sikre, at borgerne bruger midtbyen? I gamle dage der kunne man sige, at det var handlen, der drev folk i midtbyen. Det er et faktum, at der vil være mindre trafik i vores bymidte - alene på grund af nethandlen. Derfor er kommunen nødt til at være en aktiv partner, der skal være med til at skabe nye oplevelser i bymidten. Hvis man gerne vil vide, om man har en by, der gør der gør det godt nok, kan man lave en test, hvor man undersøger, hvor meget man kan lave, uden at få pungen op af lommen?

Der er diskussion om, at butikkerne skal have åbent om søndagen, men er det, det eneste butikkerne kan gøre? Man skal være relevant for den moderne forbruger, så søndagsåbent er ikke det eneste værktøj. Det er især vigtigt, at man er tilgængelig på det tidspunkt, hvor folk har tid til at købe ind. Naturligvis er der mange ting, man kan gøre.

Hvornår vil det give mest mening for butikkerne at have åbent? Når kunderne er der, er det korte svar. Der er to store rykind i detailhandlen. Det første er om formiddagen, og det næste er efter klokken 16.00. Det er typisk pensionister, der har tid om formiddagen. De kan ligeså godt komme om eftermiddagen. Hvis jeg arbejder i Herning, skal hente børn og hjem til Holstebro, så kan jeg ikke nå det, inden butikkerne er lukket. Jeg vil sige, at det giver mest mening for butikkerne at have åbent fra 16.00 – 21.00.

Hvordan kan søndagsåbent blive en succes? Søndagsåbent kan blive en succes, hvis der bliver gjort noget ud af det. Der skal gøres noget særligt ud af det. Det kan være særlige oplevelser, spændende varer om søndagen, gode priser eller noget helt tredje. Det tager lang tid, at få folk tilvendt til søndagsåbent. Og søndagsåbent tager tid, hvis det skal virke. Desværre er der mange, som opgiver efter et halvt år, og det er ikke nok. Butikkerne er nødt til at have tålmodighed, hvis søndagsåbent skal blive en succes.

Fra Holstebro kører mange om søndagen mod Herningcenteret 25 minutter væk. Kan man som gågade tage kampen op med et center? Ja, det kan man. Hvis man har et godt og varieret butiksudbud, hvor man er sikker på at man ikke går forgæves. Det er det, centeret kan. Hvis jeg skal bruge et par støvler til mit barn og ny mobil og et par løbesko, så er jeg er sikker på, at jeg kommer hjem med det, fordi centeret har de butikker, jeg skal bruge. Det er ikke sikkert, at jeg kan være så heldig i bymidten. Kunderne er nødt til at være sikre på succes. Derudover bør bymidterne også tilbyde gratis parkering og stort butiksudbud, ligesom de bør have åbent, når folk har tid.

Hvilken gavn har kunden af søndagsåbent? Det er en mulighed for at handle, når man har tid. Shopping er også en fritidsaktivitet. Der er noget praktisk, der skal overstås, og så er der de indkøb, der er sjove. Der øger man nok frekvensen af de sjove, fordi man sidder og siger, hvad skal vi lave? Skal vi tage en tur i Legoland, centeret eller på museum. Der indgår man i en konkurrence. Det er mega smart, at biografen ligger i centeret, fordi så kan vi også blive underholdt.

Nytter det overhovedet at have søndagsåbent, for er kampen mod nethandel ikke allerede tabt?Der er ikke nogen kamp, der er tabt. Når vi taler søndagsåbent, så er det ikke nethandlen der er konkurrenterne. Hvis butikkerne i Holstebro Gågade holdt søndagsåbent, ville det gør ondt på Herningcenteret og nogle andre underholdningstilbud, men det er ikke nethandlen, der er den største konkurrent.

Hvis søndagsåbent er vejen frem, hvorfor har gågaderne så ikke for længst indført det? Søndagsåbent i sig selv gør ikke noget. Det skal gøres ordentligt, hvis det skal virke. Butikkerne er ejet af selvstændige, som har haft et ønske om at være herre i eget hus. Derfor kan de ikke blive enige. Det er det samme som, at de har svært ved at blive enige om, hvor længe de skal have åbent i julen. Det bliver først en succes, hvis alle gør det. Hvis jeg havde tænkt, at jeg skal have et par sko til lille Bimmer, så nytter det ikke noget, at det kun er en brillebutik, der har åbent. Hvis det er tilfældet, så bliver jeg sur, og går hjem og skriver det på Facebook, og så kommer der endnu færre kunder.

Hvorfor kan mange centre have søndagsåbent, mens de færreste gågader gør dem kunsten efter?Det er centerledelsen der bestemmer, hvordan reglerne er. Det står i lejekontrakten, hvis man ikke har det, så ryger man ud. Hvis centerets politik er, at man har åbent, så har man åbent. De butikker i gågaden er organiseret i frivillige foreninger, men er drevet af et stort ønske om selv at bestemme. Derfor er det svært at opnå fælles fodslag.

0/0