Annoncørbetalt indhold

Hvad luftfilteret er til, og hvordan du skal passe på det

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Luftfilteret er en vigtig del af bilens interiør, der fejler på lige fod med bremser, olie og vinduesviskere. Filteret er nødvendigt for at forhindre, at støv, pollen og andre mikropartikler trænger ind i luftsystemet og køretøjets indre. Atmosfærisk luft er nødvendig til tilberedning af brændstofblandingen. Når du forbrænder 1 liter benzin, forbruges der op til 13 m² luft. Alt dette volumen passerer gennem de vigtigste motorsystemer, herunder indsugnings- og udstødningsmanifold, ventilsystemet og cylinderens arbejdsrum. Hvis den luft, der kommer ind i motoren, ikke filtreres, vil motorens slitage stige dramatisk, hvilket kan medføre, at motoren går helt i stykker, selv efter en relativt kort køretid.


Annonce

Typer af luftfiltre

Der findes 2 hovedtyper af kabinefiltre:


●    Konventionelt filter, som kun fjerner pollen og støv fra luften, før mikropartiklerne kommer ind i kabinen.

●    Et filter med aktivt kul, som også reducerer skadelige mikropartikler og neutraliserer CO2-gasser i kabineluften. Det er det aktiverede kulfilter, som mange eksperter anbefaler. Det skyldes, at den luft, der kommer ind i passagerrummet, kan indeholde urenheder fra udstødningsgasser. Det er ikke særlig godt for dit helbred.


Efter filtreringsmetoden er de opdelt i:

●    inertial

●    oliebad

●    papir

●    nulmodstand.


Den mest almindelige type luftfilter er et papirfilter, som er fremstillet af et specielt papir.


Hvornår skal kabinefilteret udskiftes?

Kabinefilteret bliver snavset og slides og mister sin funktion ret hurtigt, så du bør udskifte det i tide. Jo mere snavs der er på filteret, jo mere tilstopning af luften i passagerrummet vil der ske. Med et snavset filter kommer der mindre frisk luft ind i kabinen, hvilket igen kan påvirke din sikkerhed bag rattet. Du bør også være mere opmærksom på filterets tilstand, hvis du lider af forskellige allergier.


Producenter og eksperter anbefaler at skifte filter hver 10.000 km. Ugunstige arbejdsforhold kan også reducere filterets holdbarhed, så kontroller det hver 5.000-8.000 km. Støv, der trænger ind i forbrændingskammeret, kan forårsage fejlfunktion eller motorstop.


Udskiftning foretages forskelligt på forskellige biler. På nogle bilmodeller kan det være meget vanskeligt at udskifte filteret, fordi det ikke er muligt at komme til filteret. På andre køretøjer kan det klares på få minutter.

Hold øje med følgende forhold, der indikerer, hvornår luftfiltre skal udskiftes

●    Slut på den anbefalede levetid

●    alvorlig tilstopning

●    mekaniske defekter i filtermediet

●    beskadiget kappe.


Du kan se, at det er på tide at skifte filteret ved at se følgende symptomer:

●    Motoren er blevet mindre kraftig eller kører med et øget støjniveau

●    Vanskeligheder med at starte motoren eller motorsløjfer

●    Dit køretøjs brændstofforbrug er steget

●    en højere procentdel af kulilte i udstødningen

●    udstødningsgasserne har et sort eller blåligt skær.


Årsagerne til svigt i luftfilteret omfatter ofte:

●    ignorere de anbefalede filterskiftintervaller

●    væske spildt på filteroverfladen

●    langvarig kørsel på støvede eller snavsede veje

●    delen er installeret forkert

●    uhensigtsmæssigt og forkert installeret filter

●    utætte eller tilstoppede dyser i luftindtags- eller ventilationssystemet.


Sådan diagnosticerer du kabinefilteret korrekt

Det er nemt at kontrollere luftfilterets tilstand, og du kan gøre det selv (hvis du har adgang til det). Du kan opdage ydre skader eller kraftig forurening ret hurtigt, når du fjerner filtermaterialet fra bilen. Det eneste, du skal gøre, er at skrue boltene ud og fjerne klemmerne for at fjerne filteret.

Hvis du opdager, at filteret er lidt tilstoppet, kan du prøve at blæse det ud selv eller forsigtigt ryste snavset af overfladen. Hvis du finder fedtede eller våde pletter på filterets overflade, er det værd at kontrollere, om der er olie- eller andre lækager, og om køleren er intakt.

Vær opmærksom på betydelige mekaniske skader, tjek diagnosen af cylindere og stempler i motoren: Indtrængen af store tilstopningspartikler i forbrændingskammeret kan forårsage alvorlige motorskader.


Det er lige så nemt at udskifte det gamle filter med et nyt filter. Du skal blot bruge en skruetrækker til dette formål. Skru det gamle filter af, og skru det nye filter på. Sørg for, at den er monteret og fastgjort korrekt. Ejere af biler med en benzinmotor udstyret med karburator skal dog være særligt forsigtige, når de udfører alle operationer i forbindelse med udskiftning af filterelementet. Denne enhed er placeret direkte under filteret. Specialister anbefaler, at man midlertidigt dækker karburatoren med en ren klud, når man har fjernet dækslet. Hvis der kommer støv- eller snavspartikler ind i kammeret, skal du fjerne, adskille og skylle hele samlingen.

Oplysningerne er hentet fra kilder:

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.