Annonce
Struer

Hvad gør man ikke for at holde svigermor fri af smitten

Gert Munch har ikke det bedste forhold til en podepind. Dette er så uanset om den skal op i næsen, som her under en hjemmetest eller i halsen under en pcr-test. - Men heldigvis er det hurtigt overstået, konstaterer han. Foto: Frede Stengaard
Personalet på kommunens plejehjem holder smitten ude. Midlet er test på test og nu også selvtest, som de pårørende også har fået adgang til, inden et besøg hos svigermor.

Struer: På trods af et voksende smittetryk, er det lykkedes for Struer Kommune at holde beboerne på kommunens plejecentre fri af smitten.

- Jeg har ikke hørt om nogen, der skulle være smittede, oplyser Tina Holmgaard, som er centerchef for Sundhed og Omsorg i Struer Kommune.

- Det afgørende våben har været test på test, forklarer hun.

Annonce

- Personale, som er vaccineret, skal lade sig pcr-teste en gang om ugen, og er der en enkelt eller to, som ikke er vaccineret, skal de testet med en pcr-test flere gange om ugen, forklarer hun.

- Men det er ikke mange, der er ikke er vaccineret. Tilslutningen er høj. Den er helt oppe på 97 procent, og langt de fleste har også fået det tredje stik, oplyser hun.

Umiddelbart før jul fik Struer Kommune så også den første sending af selvtest, som medarbejderne kan tage, inden de møder ind og kommer på arbejde.

- Jeg mener, at den første sending af hjemmetest blev sendt ud til de forskellige institutioner og plejehjem 22. december, oplyser Tina Holmgaard.

Her er de så også til rådighed for de pårørende.

Bruger dem gerne

På Enggårdcentret opdagede Gert og Birthe Munch, at der var lagt hjemmetest frem til de pårørende mellem jul og nytår.

- Vi bruger dem gerne for at sikre svigermor mod at blive smittet, forsikrer Gert Munch.

Gert Munch demonstrerer, hvordan det fungerer. Foto: Frede Stengaard

- Vi har været meget forsigtige med social kontakt. I starten var vi ikke engang sammen med vores børn, fortæller han.

Det var tilbage i marts 2020, og samtidig med, at landet lukkede ned, lykkedes det for Birthe Munch at finde en plejebolig på Enggårdcentret til sin mor 88-årige mor, som boede i Fredericia.


Vi ville da så frygtelig nødig udsætte hende for smitte og være skyld i, at det gik galt. Hun fylder 91 år her i januar, og hen over julen havde hun det skidt. Hendes infektionstal var tårnhøje, så hun skulle bare ikke have en omgang corona oven i alt det andet,

Gert Munch, Hjerm

- Det var lidt bøvlet. Vi måtte jo slet ikke komme ind på Enggården. Det skulle vi jo så, for at få hendes ting ind, og hun måtte så bo ude hos os, mens det hele skulle stå urørt i tre dage for en lukket dør, inden hun selv kunne få lov til at flytte ind, forklarer han.

- I starten måtte vi så stå ude i det fri og snakke med hende ind gennem vinduet. Heldigvis bor hun da i stueetagen, konstaterer han.

Nu er det hele så lidt nemmere.

- Men vi ville da så frygtelig nødig udsætte hende for smitte og være skyld i, at det gik galt. Hun fylder 91 år her i januar, og hen over julen havde hun det skidt. Hendes infektionstal var tårnhøje, så hun skulle bare ikke have en omgang corona oven i alt det andet, konstaterer han.

Inden dagens besøg sætter han sig derfor gerne tilrette ved et bord i opholdsstuen, hvor han finder en selvtest frem.

- Vi er lidt udfordrede på at finde et rum, hvor de pårørende kan udføre testen, forklarer Anni Skov Kristensen, som er plejehjemsleder på Enggårdcentret.

- Vi har et par rum, hvor personalet, kan isolere sig og tage en selvtest. Men normalt må vi henvise de pårørende til at tage den lige inden for døren til den enkelte plejebolig, forklarer hun.

Annonce

Frikendt - igen, igen

Mandag eftermiddag var der imidlertid tomt i en af opholdsstuerne, hvor Gert Munch kunne demonstrere, hvordan det fungerer.

- Jeg synes ikke, det er så rart. Jeg har det ikke så godt med at få en podepind i næsen, og det er da ikke bedre at få den ned i halsen, hvis det var en pcr-test, der var tale om, mener han.

Men hvad gør man ikke for at værne sin svigermor mod smitte.

- Og når det kommer til stykket, er det er da heldigvis nemt, mener han og får testen gennemført i løbet af et minut eller to.

Alt var godt. Der dukkede en tydelig markering op ud for et stort C, og Gert Munch var frikendt og kunne gå videre ind til sin svigermor. Foto: Frede Stengaard

Derefter er det bare at vente, til der dukker en tydelig markering op på den vedlagte testkassette, og igen, igen er det, som han kunne ønske sig, med en tydelig streg ud for et "C" på kassetten.

- Vi kommer her et par gange om ugen. Når jeg er på arbejde, tager Birthe selv på besøg hos sin mor om onsdagen, og så er vi sammen om at køre herind om søndagen, fortæller han.

- Da hun fik det skidt, var vi her hver dag, for at følge med i, hvordan det gik, men to gange om ugen har været den faste rutine, forklarer han.

Annonce
Holstebro

Ulla kan ikke nå at donere blod efter sygehusflytning: - Jeg vil ikke bruge en feriedag på det

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Tuha fik nok en nat: Nu udgives hendes tanker om tørklædet, tilværelsen og tiden i Holstebro

Sport For abonnenter

Alt forberedt på en hurtig afrejse til EM: Bramming er klar hvis telefonen ringer

Kultur

Johnny Madsen gad ikke corona-restriktioner og efterlod festival med et problem: Ny og dyrere afløser er fundet

Struer

Omikron holder fest i nordvest: Lige nu smittes fire personer hver time døgnet rundt

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Erhverv For abonnenter

Niels og livsværket: Træskoene og legetøjet blev overhalet af elcyklen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Struer

Er du interesseret i et dobbelt lederjob, så er det nu, ørerne skal foldes ud: - Det er da lidt mærkeligt at være med til at finde sin afløser, men også privilegeret

Debat For abonnenter

Smitten er nærmest ude af kontrol, og lad os så komme videre

Holstebro

A.P Møller-fond giver millioner til nyt søsportscenter: Vi håber at kunne begynde byggeriet allerede i år

Annonce