x
Annonce
Leder

Hvad er et menneskeliv værd

Alle midler må på banen, og så må vi håbe, det ikke varer længere tid, end at der kan rettes op på det bagefter
Er det i orden, hvis det koster et par milliarder at redde et menneskeliv - det er ikke tiden at diskutere det.

Hvad er et menneskeliv værd i kroner og øre?

Det er jo en umulig diskussion, men den kommer alligevel på banen her midt i corona-krisen. Eksperter gør opmærksom på, at man kan komme ud for, at det vil koste et par milliarder at redde et menneskeliv, når vi nu har åbnet for den store kasse og poster enorme summer i at begrænse smitten.

Det kan man selvfølgelig godt diskutere, selv om det lyder upassende. Prisen for et menneskeliv diskuteres jo jævnligt i sundhedsfaglige kredse, uden det er en del af den offentlige debat. Hvor høj må prisen være for et lægemiddel, når det kan redde et menneske? Hvad skal man betale for at forlænge et sygt menneskes liv med nogle få uger?

Ufatteligt vanskelige spørgsmål at tage stilling til, og det er ikke en ønskværdig rolle at komme i, at man bliver tvunget til at tage stilling til så ømtålelige emner. Og hvis man selv er personligt involveret, er det jo helt umuligt.

Men for at vende tilbage til det aktuelle spørgsmål, hvor der gøres opmærksom på, at vi bruger milliarder af kroner, som efter virus-angrebet kunne være brugt til at udbygge vort sundhedsvæsen eller andre gode formål. Er det så i orden, vi "brænder" det hele af nu?

Ja, det er det, for vi kender slet ikke endnu de konsekvenser, der kan opstå. Derfor skal der investeres hårdt i at bremse epidemien, og det må så koste de penge, der er nødvendigt. Vi har ingen erfaring i det, der sker lige nu, så når det er overstået, skal der samles op og vurderes, hvad der var korrekt, og hvad der ikke var så godt. Så står man bedre rustet næste gang, og man kan så bedre vurdere, hvilken indsats, der skal gøres.

Lige nu er der ingen tvivl. Alle midler må på banen, og så må vi håbe, det ikke varer længere tid, end at der kan rettes op på det bagefter, og at vi kan få økonomien på fode igen. Det går ikke, at vi lader stå til, og derfor er diskussionen om prisen på et menneskeliv ikke relevant lige nu.

Lederfoto fra Lokalredaktør Lars Kamstrup.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce