Annonce
Leder

Hvad er et menneskeliv værd

Alle midler må på banen, og så må vi håbe, det ikke varer længere tid, end at der kan rettes op på det bagefter
Er det i orden, hvis det koster et par milliarder at redde et menneskeliv - det er ikke tiden at diskutere det.
Annonce

Hvad er et menneskeliv værd i kroner og øre?

Det er jo en umulig diskussion, men den kommer alligevel på banen her midt i corona-krisen. Eksperter gør opmærksom på, at man kan komme ud for, at det vil koste et par milliarder at redde et menneskeliv, når vi nu har åbnet for den store kasse og poster enorme summer i at begrænse smitten.

Det kan man selvfølgelig godt diskutere, selv om det lyder upassende. Prisen for et menneskeliv diskuteres jo jævnligt i sundhedsfaglige kredse, uden det er en del af den offentlige debat. Hvor høj må prisen være for et lægemiddel, når det kan redde et menneske? Hvad skal man betale for at forlænge et sygt menneskes liv med nogle få uger?

Ufatteligt vanskelige spørgsmål at tage stilling til, og det er ikke en ønskværdig rolle at komme i, at man bliver tvunget til at tage stilling til så ømtålelige emner. Og hvis man selv er personligt involveret, er det jo helt umuligt.

Men for at vende tilbage til det aktuelle spørgsmål, hvor der gøres opmærksom på, at vi bruger milliarder af kroner, som efter virus-angrebet kunne være brugt til at udbygge vort sundhedsvæsen eller andre gode formål. Er det så i orden, vi "brænder" det hele af nu?

Ja, det er det, for vi kender slet ikke endnu de konsekvenser, der kan opstå. Derfor skal der investeres hårdt i at bremse epidemien, og det må så koste de penge, der er nødvendigt. Vi har ingen erfaring i det, der sker lige nu, så når det er overstået, skal der samles op og vurderes, hvad der var korrekt, og hvad der ikke var så godt. Så står man bedre rustet næste gang, og man kan så bedre vurdere, hvilken indsats, der skal gøres.

Lige nu er der ingen tvivl. Alle midler må på banen, og så må vi håbe, det ikke varer længere tid, end at der kan rettes op på det bagefter, og at vi kan få økonomien på fode igen. Det går ikke, at vi lader stå til, og derfor er diskussionen om prisen på et menneskeliv ikke relevant lige nu.

Lederfoto fra Lokalredaktør Lars Kamstrup.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Struer kommer glidende ind i 2021

TTH Holstebro For abonnenter

Hele trænerstaben var med til den første triumf for 12 år siden, nu jagter de den tredje: - Det står som et af de største øjeblikke i min karriere

Annonce