Annoncørbetalt indhold

Hvad er en loop ileostomi?

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

En såkaldt loop ileostomi er en variant af ileostomi, hvor man danner en forbindelse fra tyndtarmen til huden. Det sker ved at føre en del af tyndtarmen ud på maven, hvor der laves en kunstig åbning.


Annonce

En loop ileostomi adskiller sig ved, at der under tarmstykket placeres en lille stav, som har til formål at støtte tarmen. Derudover foretages et snit i den nu fritlagte tarmslynge, og tarmens ender krænges derefter ned og sys fast til huden. Det vil sige, at en loop ileostomi består af to stomier (en dobbeltløbet stomi), der sættes sammen.


Det kan være en overvældende oplevelse at få anlagt en loop ileostomi. Især den første tid efter operationen kan være svær. Men med den rette støtte og gode rutiner kan du skabe de bedst mulige forudsætninger for din nye situation.


Hvorfor får man anlagt en loop ileostomi?

Der kan være flere årsager til, at man vælger at anlægge en loop ileostomi. Som regel vil en loop ileostomi dog være en midlertidig løsning, der anlægges med henblik på at beskytte en kirurgisk sammenføjning i tarmen. Det kan også være nødvendigt at anlægge for folk med svære betændelsestilstande i tarmen, da man dermed kan aflaste tarmen.


Det betyder, at der vil være behov for endnu en operation på et senere tidspunkt, hvor tarmen bliver lagt tilbage. Tilbageførslen af tarmen vil typisk ske nogle måneder efter, men nogle kan også leve med ileostomien i flere år, før den lægges tilbage.


Sådan plejer du din loop ileostomi

Uanset om du har fået lagt en midlertidig eller permanent loop ileostomi, er det for de fleste en stor omvæltning.


Inden du bliver udskrevet, vil sygeplejersker give dig vejledning i stomibandager, så du kan finde ud af, hvilken der passer bedst til dig. Her vil du også få grundig oplæring i pleje og skift.


Alligevel er det helt normalt, hvis du føler dig usikker og overvældet, første gang du skal skifte din stomibandage derhjemme – uden en erfaren sygeplejerske ved siden af. Derfor er det vigtigt, at du fra starter sørger for daglige rutiner for skift og pleje. I starten vil de nye stomi-rutiner formentligt tage længere tid. Men med tiden vil du blive mere og mere fortrolig med din loop ileostomi.


Gode råd til skift og pleje


1. Hav de nødvendige remedier klar og samlet

Før bandageskift er det en god idé at sørge for at have alt klart og samlet på forhånd. Det kan f.eks. være affaldspose, bløde klude, toiletpapir, ny pose/plade og evt. saks.


2. Fugt en blød klud, hvis stomipladen er svær at løsne

Start med at fjerne stomipladen forsigtigt ved at begynde fra oven. Et par fugtige klude i blødt materiale kan være en god hjælp til at løsne klæberen, hvis den er svær at få af.


3. Sørg for, at huden er helt ren og tør, inden du sætter en ny pose eller plade på

For at undgå hudproblemer er det vigtigt, at du både renser og tørrer huden grundigt, inden påsætning af ny plade eller pose. Rengør først stomien og huden med vand og bløde klude, og tør efter med en ny, ren klud.


Kan jeg spise normalt med en loop ileostomi?

Lige efter operationen oplever mange, at deres appetit er nedsat. Kroppen har dog brug for ekstra næring og kalorier, for at komme sig ovenpå operationen. Hvis det kniber med appetitten, kan det derfor være en god idé at spise små, men hyppige måltider og evt. supplere med proteindrikke med ekstra kalorier.


Det er også vigtigt med tilstrækkelig væske, da din ileostomi får kroppen til at optage mindre væske. Nogle oplever problemer med luft i maven eller forstoppelse. Her kan følgende tiltag afhjælpe generne:


  • Drik rigeligt med væske
  • Undgå kål, løg, stærke krydderier og kulsyreholdige drikkevarer, der er særligt kendt for at give luft i maven
  • Tyg maden grundigt og spis langsomt for at hjælpe fordøjelsen
  • Hvis du døjer med tynd afføring, kan lyst brød, kartofler, pasta og bananer være en hjælp.


Generelt handler det om at lytte til din krops signaler og teste af, hvilke fødevarer der fungerer og ikke fungerer for dig. Og så er det naturligvis vigtigt at spise sundt og varieret.


Få adgang til gratis rådgivning og vareprøver med Coloplast Care

Selvom det er muligt at leve et normalt og aktivt liv som stomibruger, er det ikke uden udfordringer. Der kan opstå mange spørgsmål både før, under og efter en stomioperation. Derfor har Coloplast udviklet støttetilbuddet, Coloplast Care.


Her kan du få rådgivning og hjælp til gode rutiner. Når du melder dig ind i Coloplast Care, får du adgang til personaliseret rådgivning på tværs af e-mail, web og telefon.


De kompetente sygeplejersker hos Coloplast har masser af erfaring med vejledning og support til stomiopererede, og de kan hjælpe med alt fra besvarelse af praktiske spørgsmål til vejledning i produktvalg. Du har også mulighed for at bestille gratis vareprøver.


Dermed kan du få inspiration, vejledning og en hjælpende hånd i din hverdag – lige når du har brug for det.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.