Annonce
Lemvig

Ejendomsmæglerne har fået travlt: Hussalget går opad i en stejl kurve

Der er blevet rift om de lokale sommerhuse. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Salget af sommerhuse er fordoblet på tre år - men også antallet af solgte boliger bliver handlet i stor stil lige nu

Lemvig: Ejendomsmæglerne i Lemvig Kommune har fået travlt. Både salget af sommerhuse og almindelige hushandler er steget voldsomt de senere år. Det viser nye opgørelser, som Boligsiden.dk har foretaget.

Sommerhussalget er nærmest eksploderet og gør, at Lemvig Kommune er det sted i landet, hvor salget er vokset mest. Mens salget på landsplan er steget med 40 procent de seneste tre år, så er salget i Lemvig Kommune steget med 100 procent.

- Sommerhussalget går intet mindre end forrygende, og det er altså ikke kun de klassiske sommerhusområder, der vinder frem. Køberne har fået smag for at købe billige sommerhuse, og det har ført til store stigninger i handelsaktiviteten i kommuner som Lemvig, Slagelse, Guldborgsund, Lolland og Ringkøbing-Skjern, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Hun vurderer, at det blandt andet er sidste års fantastiske sommer, der har gjort sommerhuse over hele landet til en eftertragtet handelsvare tillige med klimadebatten, der får folk til at fravælge lange flyrejser til syden.

Det flotte salg af sommerhuse i første halvår af 2019 er fortsat ind i andet halvår, idet nye handelstal fra Boligsiden viser, at der på landsplan er solgt godt 100 sommerhuse mere i juli end i juli sidste år.

Annonce

Sommerhussalget

I disse kommuner er salget steget mest i forhold til første halvår 2016:

Lemvig: 100 procent

Slagelse: 80 procent

Guldborgsund: 73 procent

Lolland: 68 procent

Ringkøbing-Skjern: 65 procent

Kilde: boligsiden.dk

Hushandler

En tilsvarende undersøgelse fra Boligsiden.dk viser, at antallet af generelle hushandler også er steget betragteligt. I årets første syv måneder er antallet af hushandler steget i 58 af landets kommuner sammenlignet med samme periode sidste år, og også her er Lemvig Kommune med i top.

- 2018 var et rigtig godt år, men vi forventer, at 2019 bliver det bedste år i dette årti målt på antallet af hushandler. Konjunkturen, den høje beskæftigelse og den fortsatte lave rente er med andre ord med til at sætte skub i handlerne, siger Birgit Daetz.

Det er særligt i Jylland, at antallet af bolighandler går frem. Blandt andet står Hedensted Kommune for den største procentvise stigning, i det der her er sket en fremgang på 41 procent i antallet af afsluttede bolighandler, men også Ærø, Lemvig og Jammerbugt kommuner står for en procentvis høj fremgang. I Lemvig er fremgangen på 28,6 procent fra 2018 til 2019. Det er en procentvis stigning, der langt overgår nabokommunerne Struer (20,2 procent), Holstebro (4,2 procent) og Ringkøbing-Skjern kommune (8,4 procent).

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

For dyrt at spare her

I Struer Kommune tager det 12 måneder, inden PPR får lagt en plan for, hvordan et barn med udfordringer skal hjælpes. Det er en tidshorisont, både politikere og embedsfolk erkender er alt for lang tid, og det arbejdes nu at få denne lange behandlingstid sat ned. I søndagsavisen kunne vi læse, at i nabokommunerne er det lykkedes at få sagsbehandlingstiden sat ned i forhold til tidligere. i Holstebro Kommune er den på et halvt år, mens man med en midlertidig opnormering i Lemvig Kommune er nået ned på fire måneder. Begge steder er ønsket og ambitionen også, at sagsbehandlingen kommer meget længere ned. Det er heller ikke godt, at der skal gå mange måneder, inden der bliver lagt den plan, som et barn og dermed familien skal hjælpes med. Naturligvis er det ikke inden for økonomiske muligheder at have et dyrt beredskab, der bare sidder og venter, så der kan laves en plan i samme øjeblik, der opstår problemer - selv om det jo ville være perfekt. Men det kan ikke nytte, at der skal gå så mange måneder. Det er i det fleste tilfælde meget afgørende, at der bliver sat hurtigt ind, når der er problemer, da de ellers bare vokser sig større. Det er en ond cirkel, da der så skal sættes ind med meget dyrere tiltag, og så ruller den dårlige økonomi, der er med til at øge tidshorisonten, fordi kassen løber tør - eller man vælger nogle billige løsninger, som så alligevel ikke hjælper. De lange sagsbehandlingstider er i første omgang et problem for børnene og familierne. Men det er også et problem for medarbejderne, der er under stadig stress, fordi de selvfølgelig godt kan se, at der burde sættes ind hurtigere, men at de på grund af mængden af sager ikke har en chance for at følge med. Der bliver flere og flere sager for PPR, og det kan man så tage en selvstændig diskussion af, hvorfor det sker. Men det sker, så derfor er kommunerne nødt til at lave en prioritering, så man kan følge med stakken af sager, da de menneskelige omkostninger ellers bliver for store - på begge sider af skrivebordet. Og ja, de penge skal findes ved at spare et andet sted. Men det er for dyrt at spare her, da det på sigt giver nogle langt større udgifter - økonomisk og menneskeligt, hvis man ikke hjælper børn i tide.

Kultur

Rapper er topnavn til Haze

112

Rådyr gik tre kilometer med brækkede ben

Annonce