Erhverv

Husk at tjekke om din opsparing giver et ordentligt afkast

Mange lader opsparinger og investeringer stå uden aktivt at tjekke, om de faktisk leverer et konkurrencedygtigt afkast. Det er ærgerligt, når man med et relativt enkelt værktøj kan teste sin investerings styrke og måle, hvordan den klarer sig. He

TJEK: Det er let at lade stå til, når det gælder dine investeringer og pensionsopsparinger. Der er så lang tid til, at du skal bruge pengene, at man ofte glemmer at tjekke, om der egentlig bliver leveret det afkast af pengene, som du kan og bør forvente.

Så er det godt, at hjælpen er nær, hvis du vil sætte lidt tid af til opgaven. Ligesom når vi sammenligner priser på alle mulige andre varer hos Pricerunner eller tjekker anmeldelser hos Trustpilot eller Tripadvisor, så har du mulighed for at teste om dine investeringer lever op til forventningerne.

Her er navnet bare Morningstar, men konceptet er dybest set det samme: Her kan du tjekke dit afkast og måle dine egne investeringer op imod andre i samme kategori.

Ethvert investeringsforeningsbevis i dit værdipapirdepot er en del af en Morningstar-kategori. Det betyder, at du altid kan måle og sammenligne det pågældende værdipapir med andre inden for samme kategori.

Det betyder helt konkret, at man kan tjekke, om omkostningerne er lavere eller højere end de øvrige i kategorien. Og man kan foretage sammenligningen af afkastet helt ned til én eller tre måneders sigt, men også tre, fem og syv år tilbage i tiden.

Man kan også se, hvis det er gået godt i 12 år, men porteføljemanageren er skiftet ud for 14 dage siden. Hvis hele den gode periode er managerens fortjeneste, skal man måske begynde at overveje noget andet eller følge derhen, hvor den dygtige manager nu slår sine folder.

Når man begiver sig ud i Morningstar-universet er det letteste pejlemærke at kigge efter antallet af stjerner. Ser man fire eller de maksimale fem stjerner ud for en investeringsforening, er det en god indikator på, at der her er leveres god kvalitet indenfor den pågældende kategori.

Stjernerne er et udtryk for, hvordan den pågældende investering har klaret sig de forgangne tre år, og det er en så tilpas lang horisont, at der ligger en vis sikkerhed for god formuebevarelse og -forøgelse, hvis der er uddelt fire eller fem Morningstar-stjerner.

Mange mennesker vil instinktivt kigge efter de laveste omkostninger, også når det gælder investeringer. Det er fuldt forståeligt, og det giver altid god mening at se, hvad andre vil have for den ydelse, de leverer til deres kunder.

Når det gælder investeringer, er de laveste omkostninger ikke nødvendigvis vinderen i det lange løb. Selvfølgelig er omkostningerne vigtige, men de laveste omkostninger behøver ikke være den bedste investering.

Kan man finde en kapitalforvalter, der vedvarende leverer bedre afkast, men også har højere omkostninger, kan regnestykket godt falde ud til fordel for de højere omkostninger, så længe afkastet er endnu højere. Man skal altså kigge sig godt for.

Nogen garantier udstikkes der som bekendt ikke. Historiske afkast er som bekendt ingen garanti for fremtidige afkast, men at gå igennem sine investeringer med Morningstars sammenligningsværktøj er uden tvivl en god rettesnor og et pejlemærke for, om man kan forvente, at ens formue vil yngle i fremtiden eller ej.

Helle Snedker, kundedirektør, Formuepleje. Pressefoto

Investor

Klummen er leveret til Erhverv+ af Formuepleje, der er Danmarks største bankuafhængige kapitalforvalter med cirka 65 milliarder kroner under forvaltning og har cirka 11.000 investorer.

Formuepleje investerer i aktier, obligationer, virksomhedsobligationer og ejendomme. Hovedsædet ligger i Aarhus, og der er over 90 medarbejdere, som primært har base i Aarhus og København.

Virksomheden blev grundlagt af Claus Hommelhoff og Erik Møller i 1986, mens Niels B. Thuesen har været administrerende direktør siden 2012.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Gråkjær henter stor ordre 'på hjemmebane'

Holstebro

Budgetgyser: Kæmpestor usikkerhed om kommunens økonomi

Struer For abonnenter

På visit i virkeligheden: Vi får fanget nogle børn tidligere og givet dem den hjælp, de har brug for, tidligere

Holstebro

UCH-elever viste deres skills frem

Danmark For abonnenter

Carl Holst om balladen i Venstre: Jeg fik ret, men ikke min vilje

Vinderup

Ønske til staten: Lav cykeltunnel ved ny cykelsti

Portræt For abonnenter

Dansemusen der fandt ud af, at hun hellere ville være bag scenen

Vinderup

Nye byggegrunde skal stå klar til sommer

112

Stjal fadølsanlæg og chokolade fra stadion

Annonce