Annonce
Vinderup

Huset ved skoven trak Rolf hjem fra Italien

Enrica og Rolf Jacobsen i det hyggelige køkken/alrum, der nu strækker sig i hele husets bredde. Foto: Morten Stricker
Kunstneren Rolf Jacobsen har gennemrenoveret et husmandsbrug ved Rydhave Skov og har fortsat mange planer for bygningen.

Ryde: - Rolf Jacobsens engagement i naturens former er ikke kun respektfuldt. Det er kærligt, lyder anmeldelsen fra Barringer Fifield om en serie af Ryde-kunstnerens træskulpturer.

Og ingen tvivl om kunstnerens kærlighed til naturen og træet. Det var kærligheden til og begejstringen for træerne i Rydhave Skov, der for seks år siden fik ham til at forlade Italien efter 17 år og købe et tidligere husmandsbrug ved skovens kant.

Den vinkelformede bordplade er af italiensk marmor, og væggene dekoreret med italienske fliser. Foto: Morten Stricker

- Og her langs med og i skoven går jeg flere gange hver dag, når jeg lufter vores to hunde, fortæller den 44-årige kunstner.

Store udhuse hvor han kan boltre sig med store træskulpturer på værkstedet var medvirkende årsag til, at det netop blev denne bolig.

Annonce

Respekt for træet

Og fra værkstedet er der direkte udsigt til både natur og skov. Respekten for træet går igen i den måde, Rolf Jacobsen gennem årene har gennemrenoveret boligen på: gulv- og loftsbrædder er i stor stil genanvendt.

Indvendigt er huset næsten ikke til at kende igen. Første beslutning var at droppe fortrappen, og mure indgangen til. Derfor kunne entreen droppes. Væggen fra det gamle køkken og til spisekammeret blev ligeledes væltet og voila: et nyt stort køkken/alrum i hele husets bredde stod klar.

I indgangspartiet er brædder fra loftet genanvendt på væggen. Rummet smukt malet og dekoreret. Foto: Morten Stricker

Træbeklædningen på loftet blev fjernet og det gamle gipsloft renoveret. De gamle strå i gipsen er med til at give et fint spil i loftet, mener Rolf Jacobsen.

Efterfølgende blev en del af træet genanvendt til vægbeklædning. Tilsvarende blev gulvbrædderne taget op, renset og sirligt lagt ned igen.

Annonce

Italiensk stil

Langs hele væggen ud mod skoven strækker et stort bord i italiensk marmor sig, og italienske vægfliser er med til at pynte op - blandt andet over gasblusset, som Rolf Jacobsens kæreste, italienske Enrica, der er uddannet kok, forlangte installeret i køkkenet. En gammel rulle er fundamentet til en køkkenø.

Rolf Jacobsen

Rolf Jacobsen, 44, Holstebrovej 40, 7830 Vinderup, stammer fra Mariager. Han kom til Holstebro for at tage HF-uddannelse og blev her inspireret af sin lærer, billedhugger Paul M. Cederdorff til at udlevere sine kunstneriske drømme. Derfor blev han 1999 optaget på en kunstskole i italienske Umbrien. Snart efter blev han  assistent for skolens ejer, den internationalt anerkendte amerikanske expressionistkunstner Nicolas Carone, som han arbejdede for og sammen med både i Italien og USA. Han havde ligeledes et tæt samarbejde med den amerikanske billedhugger Beverly Pepper.

Rolf Jacobsen arbejder abstrakt og figurativt med skulpturer og maleri og er især kendt for skulpturer i træ i både små og meget store formater. Han er en af kunstnerne bag skulpturen Vingesus i rundkørslen syd for Vinderup. Han er med i sammenslutningen Vestjyske Kunstnere og er fast tilknyttet et galleri i Philadelphia, der er den største by i den amerikanske delstat Pennsylvania.

Den gamle bagindgang ud mod skoven er nu husets eneste indgang. Herfra går en vinkeltrappe mod loftet som erstatning for den oprindelige hønsestige. Trappen var først monteret i en præstegård og blev senere anvendt hos hans søster Rikke, der ligeledes bor i Ryde. Da søsteren fik bygget nyt hus blev den fine gamle trappe gemt. Og det viste sig, at den passede perfekt i  broderens hus ved skoven, hvortil den blev fragtet med traktor og ladvogn.

Trappen har sin egen historie - fra en præstegård og en landejendom. Foto: Morten Stricker

Trappen mod kælderen er også flyttet. I kælderen er der atelier, spisekammer - og i øvrigt god plads.

Annonce

Væggene flyttet

Flytning af vægge i baggangen har givet plads til et større badeværelse, soveværelse, walk in closet og et lille kontor.

På loftet er de gamle værelser i begge ender fjernet, så der i stedet er et fint rum i hele husets størrelse.

Førstesalen er indrettet i hele husets længde. Anvendes primært ved gæstebesøg. Foto: Morten Stricker

- Vi bruger mest rummet, når vi har gæster, fortæller Rolf Jacobsen.

Alle husets vinduer er skiftet, og murene vandskuret. Det gamle oliefyr er erstattet af en varmepumpe.

Annonce

Gårdhave i læ

Mod skoven er den oprindelige gårdsplads erstattet af en gårdhave.

- Ideelt fordi, det er her der er læ, og det ligger beskyttet mod støjen fra landevejen, forklarer han.

De udvendige mure er vandskurede, og alle vinduer er udskiftede. Foto: Morten Stricker

Gårdhaven er indhegnet for at beskytte frugttræerne mod de mange rådyr i nabolaget og forsynet med en lille pavillon. Den rummer blandt andet et par af kunstnerens træskulpturer i moseeg. På den anden side af huset er der køkkenhave, ikke mindst med italienske urter og grøntsager.

Annonce

Flere planer

Hvor mange hundrede timer, der er brugt på renoveringen, tør Rolf Jacobsen ikke  gætte på, men han har fortsat mange planer for ladebygningerne. Her skal taget tætnes, vinduer skiftes, og der skal isoleres, så der på loftet bliver plads til et større atelier.


Det har været vigtigt for mig at få færre timer til undervisning, for at have energi til min kunst.

Rolf Jacobsen, kunstner og underviser.


Det regner han med at få mere tid til, efter at have opsagt sit job på Rydhave Slots Efterskole, hvor han de seneste fire år har undervist i engelsk, kunst og på linjen for unge i en global verden. Fremover skal han undervise på træ- og jernværkstederne hos Holstebro Kommunale Ungdomsskole.

Rolf Jacobsen finpudser på værkstedet en skulptur i serien "Recovery of Icarus". Foto: Morten Stricker

- Det bliver i mindre omfang, så jeg får mere tid til min kunst. Det har været vigtigt for mig at få færre timer til undervisning, for at have energi til begge dele, forklarer han.

Enrica og Rolf Jacobsen i deres smukke stue med en af de italienske hunde. Foto: Morten Stricker
Den indhegnede gårdhave skimtes gennem vinduespartiet. Foto: Morten Stricker
Rolf Jacobsens malerier pryder hjemmets vægge. Foto: Morten Stricker
Bordet i front på førstesalen er lavet af genbrugsglas fra ølflasker. Foto: Morten Stricker
Billedkunstner Rolf Jacobsen har boet mange år i Italien, men flyttede for seks år siden til Ryde med sin italienske kæreste for at sætte et gammelt hus på landet i stand. Foto: Morten Stricker
Rolf Jacobsen er især kendt for sine store træskulpturer. Foto: Morten Stricker
Billedkunstneren kombinerer flere forskellige træsorter og gips. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce