Annonce
Vinderup

Husejer i klemme: Kystbeskyttelse har ødelagt min ejendom - hvorfor skal jeg så betale?

Det er kysten ud for Strandvejen 42, den store røde ejendom midt i billedet, som er ramt af kraftig erosion, der undermininerer skrænten. En grøft danner skel til Struer Kommune, hvor der er kystbeskyttelse i granit, som har forværret eriosionen hos naboen, og som derfor ikke vil betale 40.000 kroner til Handbjerg kystbeskyttelseskag. Ill.: Holstebro Kommune
Ejer af hus på Strandvejen i Handbjerg slipper ikke billigere ved kystbeskyttelse, selv om hans grund er eroderet ekstra som følge af kystbeskyttelse på naboareal. - Hele sagen er håndteret dybt utilfredsstillende, siger Mike Rasmussen.

Handbjerg: Politikerne i Holstebros natur- og miljøudvalget har trukket en streg i sandet i en sag om kystbeskyttelse i Handbjerg, hvor en længere strid har udspillet sig ved grænsen mellem Holstebro og Struer kommuner.

Handbjerg har et kystbeskyttelseslag, som har anlagt en skråningsbeskyttelse af store kampesten og høfter for at beskytte kysten samt veje, huse og sommerhuse, og som husejere betaler til. Kystbeskyttelsen er anlagt i Struer Kommune og grænser mod øst op til ejendommen Strandvejen 42, som ikke er kystbeskyttet, og som ligger i Holstebro Kommune. Til gengæld er kysten kraftig eroderet ud for ejendommen, og det er forværret af kystbeskyttelsen.

- Der er lavet en ulovlig kystbeskyttelse, som Kystdirektoratet ikke har villet godkende. Og denne kystbeskyttelse har forårsaget skader med ekstra erosion på min grund, siger Mike Rasmussen, som købte helårshuset på Strandvejen i år 2000 og med en grund på 6700 kvadratmeter.

- Men der er forsvundet meget af grunden siden 2000, og det er en følge af den udførte kystsikring. Selv om det er en forudsætning for tilladelsen til kystsikring, at den ikke må skade andre, siger Mike Rasmussen, som er dybt utilfreds med Struer Kommune, hvor denne del af sagen nu ligger.

Annonce

Vil ikke betale

Parterne er enige om, at der bør laves kystbeskyttelse ud for Strandvejen 42. Og at det med fordel kan ske ved, at kystbeskyttelseslaget bliver udvidet mod øst.

Men her slutter enigheden. Kystbeskyttelseslaget mener, at ejeren af Strandvejen 42 skal betale 40.000 kroner for at træde ind i laget og et årligt beløb oveni.

- Det er ikke rimeligt, at jeg skal betale for de skader, jeg er blevet påført, og som især er forårsaget af udvidelsen af kystsikringen, siger Mike Rasmussen med henvisning til arbejde udført omkring 2015.

Og hvor skaderne ifølge ham er forstærket af, at en entreprenør under arbejdet kørte på hans grund og fjernede havtorn og andre planter.

- Jeg har været nødt til at lave noget midlertidig kystbeskyttelse for at sikre min ejendom, siger Mike Rasmussen, som har fået dagbøder for dette.

Nu har politikerne i Holstebro besluttet, at han kan indtræde i laget til det, der skulle være samme pris som andre - 40.000 kroner og en pristalsregulering oveni.

- Hvis han ikke vil det, kan han i stedet søge om at kystbeskytte sin egen grund, som loven nu giver mulighed for, siger udvalgsformand Karsten Filsø (SF).

Mike Rasmussen er dog ikke tilfreds med afgørelsen.

- Jeg betaler i forvejen hvert år et bidrag til Handbjerg Kystbeskyttelseslag ligesom 180 andre husejere i den del af Handbjerg, som bor i Holstebro Kommune. Men som ikke får noget for det, siger han.

- Kommunerne burde i stedet udarbejde et stort fælles projekt for kystbeskyttelse af Handbjerg i stedet for at lade 180 husejere stå med aben, tilføjer han.

Der har været flere møder mellem Holstebro og Struer Kommune om hele sagen, og i dag er sandstranden væk på en strækning med kystsikring, hvor der ligger kampesten helt ud til vandkanten.

Kommunerne har dog aftalt, at der arbejdes videre med, hvordan man sikrer, at stranden kan genetableres - for eksempel ved sandfodring.

Netop adgang til stranden lå til grund for fordelingen af udgiften til kystsikring i sin tid - men det er aldrig blevet skrevet ind i kystbeskyttelseslagets vedtægter, fremgår det af sagen.

For Mike Rasmussen er det sidste ikke sagt i sagen.

- Jeg er den skadeslidte, men ingen tager ansvar. Derfor bør jeg ikke betale over 40.000 kroner, siger Mike Rasmussen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er bare kaos

Nu nærmer tiden sig, hvor de skal til at findes en afgørelse på Brexit i Storbritannien, og man kan jo kun konstatere, at der stort set er kaos i det politiske system i det britiske parlament. Sjældent har en parlamentarisk uoverskuelig situation været udstillet så tydeligt, som det sker i øjeblikket, og det kan godt være, at debatterne i Underhuset er særdeles underholdende. Men konstruktive er de under ingen omstændigheder, og der er tilsyneladende ingen, der føler et ansvar for at finde en demokratisk afgørelse. Det kunne hænge sammen med det valgsystem med kun én vinder i hver valgkreds, som man praktiserer i det britiske, og det gør, at der er kold luft mellem partier og kandidater. Det er i en en sådan situation, man priser sig lykkelig for det danske demokrati, hvor vi da kan komme ud for meget, der giver politiker-lede. Men der findes som regel altid en forhandling og en løsning. Her hjælper det, at der er en god tone mellem politikere og partier, så selv om tonen kan - og skal - være skarp, så er der respekt for hinandens synspunkter, og der er venskaber på tværs af partiskel. Ja, det siges jo, at de værste politiske fjender, man har, de kommer fra ens eget parti, fordi man kæmper om de interne positioner. Det har vi jo været vidner til her efter valget, når vi lige kigger på Venstre. Det vigtige for Danmark og EU er, at det britiske kaos ikke breder sig til kontinentet. Så længe briterne ikke kan blive enige, så er det vel ok at udskyde Brexit endnu en gang. Men det er ikke en sjov situation for danske virksomheder og ikke mindst fiskere, at vi stå i denne situation, hvor man nødvendigvis må forberede sig på noget, man ikke ved, hvor ender. Som du kunne læse i vores søndagsavis, så er den helt gal for fiskerne, da de om få uger kan være forment adgang til britiske farvande, hvor en stor del af fiskeriet foregår. Det giver kamp om de resterende fiskepladser og indtægtsnedgang.

Annonce