Annonce
Danmark

Hurtig og effektiv dansk nødhjælp til Libanon

Annonce

Debat: Beirut blev ramt af en forfærdelig tragedie den 4. august, hvor eksplosioner rev mindst 173 mennesker i døden, sårede tusindvis og omdannede boliger, skoler og butikker til murbrokker. 300.000 mennesker står nu uden bolig og fødevaresituationen er for frygteligt mange libanesere dybt alarmerende. Eksplosionerne har ført hele Libanon ud i en humanitær og politisk krise. Heldigvis reagerede Danmark og verdenssamfundet hurtigt og effektivt.

Danmark sendte straks to rådgivere og 600 kemikaliebeskyttelsesdragter gennem Beredskabsstyrelsen til Beirut. Vi gav hurtigt næsten 12 millioner kroner i akut humanitær bistand til Libanon gennem Røde Kors, Red Barnet og Oxfam-IBIS, der hovedsageligt er blevet brugt på medicinske forsyninger og hjælp til mad og husly for de mange berørte mennesker i Beirut. Derudover har Udenrigsministeriet ekstraordinært afsat en ramme på 150 millioner kroner for en styrket dansk indsats i Libanon med fokus på socioøkonomisk stabilisering i de kommende måneder.

Rasmus Prehn.

Alligevel kalder Preben Bonnén, politisk faglig chef for NORDIC dialoque, den danske bistand til Libanon som ”utilstrækkeligt og pinlig” i et indlæg den 13. august. Jeg er altid glad for engagerede mennesker, der ligesom jeg synes, at vi skal hjælpe så meget som muligt, men jeg synes, at det er misforståede og hårde ord. Bonnén nævner ikke vores støtte på 162 millioner kroner i hans indlæg, så måske har de mange penge simpelthen undgået hans opmærksomhed.


Jeg er altid glad for engagerede mennesker, der ligesom jeg synes, at vi skal hjælpe så meget som muligt, men jeg synes, at det er misforståede og hårde ord. Bonnén nævner ikke vores støtte på 162 millioner kroner i hans indlæg, så måske har de mange penge simpelthen undgået hans opmærksomhed.

Rasmus Prehn


I kriser som eksplosionen i Beirut, hvor der er akut behov for mange former for nødhjælp, sørger landene for at koordinere indsatsen gennem FN og EU. Det er for at undgå, at alle lande sender den samme form for hjælp, så Libanon rent faktisk får den hjælp, de efterspørger. Her kunne Danmark blandt andet bidrage med kemikaliebeskyttelsesdragter, rådgivere og penge. Bonnén synes, at Danmark burde have sendt såkaldte ”Urban Search and Rescue (USAR) hold” afsted. Det forstår jeg godt, men det stod hurtigt klart, at USAR-hold fra andre EU lande kunne dække Libanons anmodning om fem hold. Derfor bidrog Danmark med en anden nødhjælp.

Danmark har en stolt tradition for at hjælpe og indgå i det internationale beredskab i forbindelse akutte natur- og humanitære kriser. Også denne gang har vi udvist handlekraft og solidaritet. Det kan vi godt være stolte af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

70 kontroller i weekenden: Politiet fandt intet galt

Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Struer

Festival vil stadig gasse virus væk

Annonce