Annonce
Holstebro

Hundehegn og frit udsyn skal skræmme skovskidere væk

På rastepladsen her ved Østre Plantage på Viborgvej tynder Holstebro Kommune kraftigt ud i beplantningen. Det frie udsyn skal forhindre folk i at besørge mellem træerne. Af samme årsag etableres der en hundeskov, hvis hegn også vil forhindre cigaretpakker, McDonalds papir og andet affald i at blæse fra rastepladsen og ind i skoven. Foto: Morten Stricker
Siden Vejdirektoratet fjernede toiletter og skraldespande på flere rastepladser, er affaldsmængden øget betydeligt langs Ringvejen. Men nu er kommunen klar med et modtræk.

Holstebro: For Holstebro Kommune har det store konsekvenser, at Vejdirektoratet for et år siden besluttede at lukke toiletter og fjerne skraldespande og bænke langs statsvejene - blandt andet på og omkring Ringvejen.

- Der er visse rastepladser, hvor affaldsmængden er øget betydeligt. Værst er det på Viborgvej ved Østre Plantage, hvor der de første 30-40 meter ind i skoven ligger affald og noget, der er mindre sjovt, fortæller Thomas Odgaard, der er skov- og landskabsingeniør ved veje og grøn drift.

Det "mindre sjove" er efterladenskaber fra mennesker.

- Folk går ind og besørger mellem træerne. I bund og grund er det jo noget svineri, siger Jess Vestergaard, skovarbejder og leder af Brændepladsen på Prins Buris Vej.

Kollegaen og skovarbejder Bøje Sørensen supplerer:

- Lorten lader vi ligge - den forgår. Men toiletpapir og hygiejnebind samler vi op. Det er ikke lige den fedeste tjans.

For at komme svineriet til livs har kommunen besluttet at etablere en hundeskov på to en halv meter langs rastepladsen og at tynde kraftigt ud i bevoksningen.

- Hvis folk både skal forcere et hegn og ikke længere kan sidde i fred og besørge, fordi vi tynder kraftigt ud, så tror jeg ikke, at det vil være aktuelt længere. Samtidig forhindrer hegnet, at smidt affald kan blæse fra rastepladsen og ind i skoven, siger Torben Odgaard, der også forventer, at åbningen af den nye rasteplads med toiletfaciliteter ved den nye motorvejstilslutning efter Mejrup vil være med til at afhjælpe problemet med de øgede affaldsmængder.

Annonce

Brugte bænk som toilet

Entreprenørfirmaet Kaj Bech, der vedligeholder kommunens parker og anlæg, oplever lignende problemer.

- Folk gør det overalt, og det har været stigende. Her i dag var der én, der havde gjort det på en bænk i Lystanlægget. Det er sådan, at det er lige før, at man kaster op, men vi bliver jo nødt til at fjerne det, fortæller teamlederen for Park, Ulrich Pedersen.

Han mener dog også, at kommunen selv kunne gøre det lidt bedre.

- Kommunen har lavet en stor truckerplads på Joachim Wellers Vej, men der er ingen toiletter, så hvor tror de, at en rumænsk eller polsk lastbilchauffør går hen? De søger ud i parker og anlæg, siger Ulrich Pedersen.

Gør holdt ved kirkegårde

På rastepladsen over for TV Midtvest - har pensionist Birthe Jensen fra Spjald sat sig ved et af bænkene.

Hendes mand, Ejgil Madsen, er lige krydset tværs over den stærkt trafikerede Ringvej for at finde et toilet. De bruger ofte rastepladserne, fordi hendes mand er kræftsyg og går til hyppige kontroller på sygehuset i Holstebro.

- Min personlige holdning er, at det er for dårligt, at man bare lukker toiletterne. En familie med små børn kan jo ikke bare krydse Ringvejen, siger Birthe Jensen og tilføjer:

- Men jeg synes ikke, at skraldet burde være så stort et problem. Vi kunne aldrig drømme om at smide vores skrald. Hvis der ikke er en skraldespand, så tager vi det da med.

Ejgil Madsen kommer tilbage og fortæller, at herretoilettets dør var ødelagt, så han benyttede i stedet dametoilettet.

- Hvorfor kan borgerne ikke behandle ting ordentligt? Det er jo derfor toiletterne lukker, fordi de enten bliver ødelagt eller overmalet med graffiti, siger Ejgil Madsen.

Parret kører også tit nordpå, op til sønnen i Aalborg. Også den vej er det småt med offentlige toiletter.

- Men så stopper vi ved kirkegårdene. Her er toiletterne altid åbne, og de er altid pæne, fortæller Ejgil Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Holstebro

Tvis skal vokse ud mod motorvejen

Annonce