Annonce
Holstebro

Hundehegn og frit udsyn skal skræmme skovskidere væk

På rastepladsen her ved Østre Plantage på Viborgvej tynder Holstebro Kommune kraftigt ud i beplantningen. Det frie udsyn skal forhindre folk i at besørge mellem træerne. Af samme årsag etableres der en hundeskov, hvis hegn også vil forhindre cigaretpakker, McDonalds papir og andet affald i at blæse fra rastepladsen og ind i skoven. Foto: Morten Stricker
Siden Vejdirektoratet fjernede toiletter og skraldespande på flere rastepladser, er affaldsmængden øget betydeligt langs Ringvejen. Men nu er kommunen klar med et modtræk.

Holstebro: For Holstebro Kommune har det store konsekvenser, at Vejdirektoratet for et år siden besluttede at lukke toiletter og fjerne skraldespande og bænke langs statsvejene - blandt andet på og omkring Ringvejen.

- Der er visse rastepladser, hvor affaldsmængden er øget betydeligt. Værst er det på Viborgvej ved Østre Plantage, hvor der de første 30-40 meter ind i skoven ligger affald og noget, der er mindre sjovt, fortæller Thomas Odgaard, der er skov- og landskabsingeniør ved veje og grøn drift.

Det "mindre sjove" er efterladenskaber fra mennesker.

- Folk går ind og besørger mellem træerne. I bund og grund er det jo noget svineri, siger Jess Vestergaard, skovarbejder og leder af Brændepladsen på Prins Buris Vej.

Kollegaen og skovarbejder Bøje Sørensen supplerer:

- Lorten lader vi ligge - den forgår. Men toiletpapir og hygiejnebind samler vi op. Det er ikke lige den fedeste tjans.

For at komme svineriet til livs har kommunen besluttet at etablere en hundeskov på to en halv meter langs rastepladsen og at tynde kraftigt ud i bevoksningen.

- Hvis folk både skal forcere et hegn og ikke længere kan sidde i fred og besørge, fordi vi tynder kraftigt ud, så tror jeg ikke, at det vil være aktuelt længere. Samtidig forhindrer hegnet, at smidt affald kan blæse fra rastepladsen og ind i skoven, siger Torben Odgaard, der også forventer, at åbningen af den nye rasteplads med toiletfaciliteter ved den nye motorvejstilslutning efter Mejrup vil være med til at afhjælpe problemet med de øgede affaldsmængder.

Annonce

Brugte bænk som toilet

Entreprenørfirmaet Kaj Bech, der vedligeholder kommunens parker og anlæg, oplever lignende problemer.

- Folk gør det overalt, og det har været stigende. Her i dag var der én, der havde gjort det på en bænk i Lystanlægget. Det er sådan, at det er lige før, at man kaster op, men vi bliver jo nødt til at fjerne det, fortæller teamlederen for Park, Ulrich Pedersen.

Han mener dog også, at kommunen selv kunne gøre det lidt bedre.

- Kommunen har lavet en stor truckerplads på Joachim Wellers Vej, men der er ingen toiletter, så hvor tror de, at en rumænsk eller polsk lastbilchauffør går hen? De søger ud i parker og anlæg, siger Ulrich Pedersen.

Gør holdt ved kirkegårde

På rastepladsen over for TV Midtvest - har pensionist Birthe Jensen fra Spjald sat sig ved et af bænkene.

Hendes mand, Ejgil Madsen, er lige krydset tværs over den stærkt trafikerede Ringvej for at finde et toilet. De bruger ofte rastepladserne, fordi hendes mand er kræftsyg og går til hyppige kontroller på sygehuset i Holstebro.

- Min personlige holdning er, at det er for dårligt, at man bare lukker toiletterne. En familie med små børn kan jo ikke bare krydse Ringvejen, siger Birthe Jensen og tilføjer:

- Men jeg synes ikke, at skraldet burde være så stort et problem. Vi kunne aldrig drømme om at smide vores skrald. Hvis der ikke er en skraldespand, så tager vi det da med.

Ejgil Madsen kommer tilbage og fortæller, at herretoilettets dør var ødelagt, så han benyttede i stedet dametoilettet.

- Hvorfor kan borgerne ikke behandle ting ordentligt? Det er jo derfor toiletterne lukker, fordi de enten bliver ødelagt eller overmalet med graffiti, siger Ejgil Madsen.

Parret kører også tit nordpå, op til sønnen i Aalborg. Også den vej er det småt med offentlige toiletter.

- Men så stopper vi ved kirkegårdene. Her er toiletterne altid åbne, og de er altid pæne, fortæller Ejgil Madsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce