Annonce
Struer

Hun kom ind fra Thyholm og kan blive Struers svar på 'Vikaren fra Helvede'

Anne Kirstine Bøge Petersen i sine hjemlige omgivelser på Thyholm. Foto: Johan Gadegaard
Karsten Hønge fra Fyn blev kendt som "Vikaren fra Helvede", da han i 2014 ruskede godt og grundigt op i SF'ernes folketingsgruppe som vikar for den sygemeldte Anne Baastrup. I Struer er Anne Kirstine Bøge Petersen fra Thyholm kommet i byrådet som vikar for Bende Juel Okkerstrøm og nu også som stedfortræder for gruppeformanden, Grethe Hestbech, i økonomiudvalget. Ikke med helt den samme effekt, men hun har sine markante synspunkter.
Annonce

Thyholm: SF i Struer Kommune har fået ny besætning på partiets pladser i byrådet.

- Jeg kom ind på en lidt hård og uheldig måde. Der var ingen, der havde set det ske i krystalkuglen, konstaterer Anne Kirstine Bøge Petersen fra Thyholm, som stod forrest i køen som partiets 1. suppleant til en plads i byrådet, da Bende Juel Okkerstrøm søgte om orlov i december 2018 med udsigt til at skulle igennem et behandlingsforløb for en kræftsygdom.

Anne Kirstine Bøge Petersen kom i byrådet, og med udgangen af juni blev det med et mere permanent mandat, da Bende Juel Okkerstrøm valgte at træde ud af byrådet for at få overskud til at komme sig over sin behandling.

Indtil videre uden at offentligheden har fået nærmere indblik i, hvad hun står for, og nu er hun så ovenikøbet kommet i en position, så hun tegner SF'ernes politik i byrådet efter endnu en sygemelding - denne gang fra Grethe Hestbech (SF), som har fået orlov fra byrådet indtil 1. januar.

Så Hanne Jakobsen, som er partiets folketingskandidat, er nu også kommet i byrådet som suppleant nummer to.

Anne Kirstine Bøge Petersen

Født og opvokset i Vinderup.

Nu bosat på Thyholm.

Startede som ufaglært medhjælper på plejehjemmet i Uglev som 23-årig, hvor hun allerede fra start blev involveret i det faglige arbejde som tillidsrepræsentant for de ansatte.

Derefter kom hun til Røde Kors Hjemmet i Struer, og da hendes søn trængte til, at hun var der for ham på tidspunkter, som gjorde det nemmere at få tingene til at hænge sammen ved at skifte spor, valgte hun at køre for hjemmeplejen nogle år.

For syv år siden blev hun valgt som den første fællestillidsrepræsentant for alle de ansatte i den kommunale social- og sundhedssektor i Struer Kommune, og i 2016 blev hun valgt som næstformand i fagforeningen FOA's Social- og Sundhedssektor i Nordvestjylland med base på fagforeningskontoret i Holstebro.

Annonce

Ny rolle - og så alligevel ikke

Men det er Anne Kirstine Bøge Petersen, der har overtaget Grethe Hestbechs post for SF i økonomi-, erhvervs- og bosætningsudvalget, og under de igangværende forhandlinger om det kommunale budget for 2020 og årene frem til 2023, vil det også være Anne Kirstine Bøge Petersen skal kæmpe for SF'ernes mærkesager og stå på mål for et kommende forlig.

En helt ny rolle for hende - og så alligevel ikke helt.

Til daglig er hun næstformand i social- og sundhedssektoren for fagforeningen FOAs medlemmer i Nordvestjylland med base på kontoret i Holstebro, og som tidligere fællestillidsrepræsentant for social- og sundhedspersonalet i Struer Kommune, kender hun alt til at føre forhandlinger og nå frem til en aftale.

- Jeg har været faglig aktiv, lige siden jeg blev valgt som tillidsrepræsentant for de ansatte, da jeg begyndte som ufaglært medhjælper som 23-årig på plejehjemmet i Uglev, fortæller hun.

Derefter kom hun til Røde Kors Hjemmet i Struer, og da hendes søn fik behov for, at hun var der for ham, på nogle tidspunkter, som gjorde det nemmere at få tingene til at hænge sammen, ved at hun skiftede kurs, begyndte hun at køre for hjemmeplejen.

Annonce

Rasende og gal

Hele tiden med fagligt engagement, og for syv år siden blev hun valgt som den første fællestillidsrepræsentant for alle de ansatte i den kommunale social- og sundhedssektor.

En tillidspost, som for tre år siden førte hende videre til FOA's hovedkontor i Holstebro, da hun blev valg som næstformand for FOA, Social- og sundhedssektor Nordvest.

- Der var tre andre kandidater, da jeg blev valgt for første gang i 2016, og i marts i år blev jeg genvalgt med en enkelt modkandidat, fortæller hun.

Det var derfor ikke det helt store spring for hende, at gå ind i politik.

Men samtidig gør hun en dyd ud af at holde det faglige arbejde og politiken i byrådsarbejdet adskilt.

- I det faglige arbejde kæmper vi jo for en særlig gruppe og deres vilkår. I byrådet bliver vi nødt til at se ud over alle særinteresser og få det bedst mulige ud af det for alle, understreger hun og melder sig klar til at markere sig med SF-vinklerne på debatterne i byrådet.

- Det er jo ikke fremmed for mig, konstaterer hun.

Hun var derfor temmelig rasende og gal over at blive overset og sat ud på et sidespor, da hun rejste sig under byrådsmødet i august.

Anne Kirstine Bøge Petersen (SF) kom ind som vikar og står nu med det helt centrale ansvar for, at SF får det maksimale udbyttte af forhandlingerne om det kommunale budget i Struer Kommune for 2020 og de kommende par år frem til 2023. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

En speget sag

Sagen var lidt kringlet.

Borgmesteren havde midt i juni truffet en borgmesterbeslutning om at genåbne for indskrivninger på det kommunale plejehjem i Asp, selv om det stod til en lukning 1. september.

Et forslag, som Venstre havde fremlagt på et byrådsmøde 28. maj.

Men SF stemte i mod. Grethe Hestbech valgte som formand for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget at fastholde den kommunale kurs og lukke for indflytninger, selv om der skulle vise sig at være konkrete ønsker om at flytte ind og blive boende, når driften blev overtaget af Danske Diakonhjem 1. september.

Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) og medlemmerne af den socialdemokratiske byrådsgruppe bakkede hende op og med Peter Vestergaard fra Det Radikale Venstre som tungen på vægtskålen, blev forslaget fra Venstre nedstemt.

Et par uger efter bataljen i byrådet skiftede borgmester Niels Viggo Lynghøj kurs og traf en borgmesterbeslutning om at genåbne for indskrivninger på plejehjemmet i Asp.

Han gik altså stik imod den beslutning, som SF havde argumenteret for med Grethe Hestbech som partiets fortaler i spidsen, og det var den beslutning, han gerne skulle have godkendt af byrådet, da Anne Kirstine Bøge Petersen havde overtaget hendes plads i byrådet under mødet i august.

Annonce

Stod fast

- Det provokerede mig, da en af de andre i salen sagde, at SF jo nok ikke havde noget at sige i debatten når Grethe Hestbech ikke var der, fortæller Anne Kirstine Bøge Petersen.

Så hun bad om at få ordet og fik sagt, hvad hun skulle.

- Jeg var forberedt. Det er jeg altid, når jeg går ind i noget, fortæller hun.

Så hun læste op fra sit papir og fik markeret, at hun var tilstede, og at hun som SF'er stod fast på partilinien, og at der var al mulig grund til, at SF-stemmerne blev brugt til at stoppe for indskrivninger på plejehjemmet i Ast, da det skete slutningen af maj.

- Vi skal jo ikke behandle enkeltsager i byrådet, siger hun også i dag - en måned senere og står fast.

- Jeg tager gerne de opgør, der skal til. Ellers havde jeg jo heller ikke ladet mig opstille, understreger hun og beskriver sig selv som vedholdende, når hun går ind i et forhandlingsforløb.

Annonce

Politik og praktik

- Men på et eller andet tidspunkt, må vi jo allesammen gå på kompromis, mener hun, og i forbindelse med byrådets forhandlinger om et budget for 2020 går hun først og fremmest efter et bredt forlig.

Hun ønsker ikke at løfte sløret for, hvordan det går med forhandlingerne, og hun ønsker heller ikke at afsløre, hvad der er hjerteblod for SF at få med på budgettet for de kommende tre-fire år.

- Men min grundholdning er, at der skal være plads til os alle. Vi skal tage hensyn til de svageste, og som byrådspolitikere skal vi både passe på beboerne på de kommunale plejehjem og de ansatte, mener hun som udgangspunkt for sit politiske engagement.

En grundholdning, som også kommer til udtryk i praksis på hjemmefronten, hvor hun sammen med både sin mand og sine fire børn besluttede, at familien skulle melde sig klar som aflastningsfamilie for de mere udsatte børn i Danmark og senere også som plejefamilie - i øjeblikket for to drenge på henholdsvis 10 år og en 12-årig, som har boet hos Anne Katrine Bøge Petersen og hendes familie, siden han var fire.

- Vi har altid gerne villet have mange børn, og så besluttede vi i fællesskab, at vi gerne ville være med til at gøre en forskel, fortæller hun

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Holstebro For abonnenter

Udvisningshelvede var med til at knuse drømmen om tredje pokaltitel: Min følelse er, at dommerne var noget hårdere ved os end ved dem

Annonce