Annonce
Mærkedage

Hun er blevet Facebooks skjold mod skandaler

Facebooks driftschef, Sheryl Sandberg, fylder 50 år den 28. august. (Arkivfoto) Joe Raedle/Ritzau Scanpix
Sheryl Sandberg har gjort kometkarriere og været forbillede for kvinder verden over. Nu er amerikaneren, der onsdag fylder 50, blevet symbol på Facebooks krise.

50 år. Det er nok de færreste, der kender Sheryl Sandberg, men hun har stor indflydelse på mange menneskers liv.

Som driftschef for Facebook er hun med til at beslutte, hvad milliarder af mennesker bliver mødt af, når de klikker sig ind på det sociale medie.

Onsdag den 28. august fylder amerikaneren 50 år, og det sker på et tidspunkt, hvor hun bliver udfordret i sit professionelle virke.

Det er nemlig i høj grad Sandberg, der har taget skraldet for de massive problemer, Facebook er løbet ind i de seneste år.

Mens topchef Mark Zuckerberg har holdt sig i baggrunden, har hun blandt andet skullet svare på spørgsmål om, hvorfor hendes firma ikke gør mere for at forhindre spredningen af falske nyheder - særligt i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Og da den såkaldte Cambridge Analytica-skandale, hvor millioner af brugeres data blev høstet og viderebragt, rullede nogle år senere, var det igen Sandberg, der stod for skud og måtte love bod og bedring.

Hendes tilværelse blev ikke nemmere af, at The Wall Street Journal kunne afsløre, at Sandberg havde været med til at udvikle en plan, der skulle sætte kritikere og konkurrenter i et dårligt lys.

På den måde er Sheryl Sandberg blevet synonym med Facebooks krise.

Skruer man tiden nogle år tilbage, havde hun dog stjernestatus i tech-verdenen og en stor kvindelig fanskare på baggrund af sin mest berømte bog, "Lean in" ("Byd ind"), med karriereråd til kvinder.

Sandberg har læst på eliteuniversitetet Harvard, begyndte karrieren som konsulent og blev senere ansat som stabschef i det amerikanske finansministerium.

Det var, da hun omkring årtusindskiftet blev hyret af Google, at hendes it-talent viste sig.

Hos Google var hun med til at udvikle selskabets reklameforretning, og det var de evner, der gjorde, at hun i 2008 blev ansat som nummer to i Facebook-hierarkiet.

Og mens hendes stjerne de seneste år er falmet, så kan hun trøste sig med, at bankbogen ser fornuftig ud. Ifølge Forbes har hun en formue svarende til 11,3 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forhåbentlig kun forretten

Efter en vinter med regn, regn og regn - blæst, blæst og blæst. Med oversvømmelser både inde i landet ved vandløbene og ude ved kysterne, er der vist ikke mange, der ikke mener, at klima-debatten er relevant. Det kan vist ikke være på et mere passende tidspunkt, at Klimatorium onsdag kunne holde rejsegilde på Østhavnen i Lemvig. Der kommer forhåbentlig til at ske noget i den bygning, som kan blive rammen om klima-løsninger, så man i Lemvig kan vende klima-udfordringer til en gevinst, hvor der skabes arbejdspladser, økonomi og udvikling ved at være centrum for forskning, der kan give øget befolkningstal og gevinster for det lokale erhvervsliv. Det er selvfølgelig for tidligt at konkludere, om Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand lykkes med denne store satsning. Man er så småt i gang med de første projekter, og når Klimatorium står klar til indvielse i august med klima-topmøde og meget andet, så skal det begynde at vise sig, om det virkelig kan lykkes for en af landets mindste kommuner at blive den store aktør på dette område både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt, som er ambitionsniveauet. Det er etape 1, der onsdag var rejsegilde på. Det er et halvt Klimatorium, som først og fremmest er arbejdsplads for Lemvig Vand & Spildevands medarbejdere samt kommunale medarbejdere med plads til studerende og udviklere fra private firmaer, som kan låne et skrivebord her, mens man er med i samarbejder. Den anden halvdel - etape 2 - er det, der rent fysisk vil gøre Klimatorium til en succes. Men den skal bygges af en privat investor, og det skal være med private virksomheder som lejere. Det er slet ikke på plads endnu, og dermed kan man slå fast, at drømmen om, at håndværkerne bare kunne fortsætte med næste etape efter indvielsen af den første, ikke bliver en realitet. Men forhåbentlig sker det ikke så længe efter. Ikke bare fordi man kan få overstået byggerodet på Østhavnen. Men også fordi det er etape 2, der virkelig skal sætte gang i de private initiativer, som man håber så meget på, og så Klimatorium ikke blot ender som en flot bygning, der er halvt færdig og med halvfærdigt ambitionsniveau. Etape 1 er godt, men forhåbentlig kun forretten.

Annonce