Annonce
Indland

Hovedstadens pendlere flygter over i bilerne

Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
I det centrale København hopper flere på cyklen. Men uden for byen er billedet et andet, viser særudtræk.

Pendlere i Region Hovedstaden flygter fra den kollektive trafik over i bilerne.

Det skriver Ingeniøren.

Fra maj sidste år til slutningen af april i år brugte 17 procent af borgerne i regionen et offentligt transportmiddel til hele eller dele af deres tur til og fra arbejde.

Region Hovedstaden har ellers hidtil modstået den landsdækkende tendens mod øget bilisme. Men tallet er udtryk for et fald på tre procentpoint i forhold til den tilsvarende periode i 2017-2018.

Og det er et fald på fire procentpoint fra det tiårige gennemsnit, viser et særudtræk, som DTU's Transportvaneundersøgelse har lavet for Ingeniøren.

I de centrale dele af Københavnsområdet hopper borgerne i stigende grad på cyklen. Men uden for byen er billedet et helt andet.

- I resten af Storkøbenhavn og på det øvrige Sjælland er der primært tale om øget bilkørsel, siger undersøgelsens projektleder, Hjalmar Christiansen, til Ingeniøren på baggrund af undersøgelsens 12.000-13.000 årlige interview.

At færre benytter offentlig transport viser sig hos trafikselskabet Movia, som står for al bustrafik i Region Hovedstaden. Her er antallet af passagerer faldet med næsten fire millioner mellem 2016 og 2018.

Tendensen ser ud til at fortsætte og accelerere i år, hvor ikke en eneste af årets første seks måneder har overholdt det budgetterede trafiktal.

Indtil videre har knap tre millioner færre passagerer end forventet kørt med bus i 2019.

S-tog mister også passagerer. Her er der et fald på en procent svarende til over 1,5 million rejser mellem 2017 og 2018. Året før var der et endnu kraftigere fald på tre procent - næsten fire millioner rejser.

I august meldte Michael Randropp - mangeårig formand for Pendlerklubben på Kystbanen - ud, at han ville stoppe som formand.

Forsinkelser, manglende plads og længere rejsetid på togrejserne var årsagen. I stedet er han begyndt at tage bilen til arbejdet i København.

/ritzau/

Annonce
Link til artiklen på Ingeniørens hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HB

HB hentede tredje udesejr i træk

Leder For abonnenter

Lad nu bare forældrene være forældre på deres måde

Ingen ferieuge uden historier i medierne, som til hverdag næppe havde fået stor opmærksomhed. Nogle kalder det lidt nedladende agurketids-historier, men ofte kaster den slags ret interessante ting af sig. Og ofte giver ferie hos politikere og embedsmænd mulighed for at fortælle noget om helt almindelige mennesker. Det er som udgangspunkt positivt. Denne efterårsferies store historie uden stor relevans er historien om forældre, der ønsker at få deres børns skolefoto manipuleret. Ikke mindst harmen over disse forældre og den massive afstandtagen til redigering af virkeligheden har fyldt meget. Meningsdannere og politikere - og mange andre - har med glæde delt deres egne gulnede skolefotos på sociale medier. Ledsaget af mere eller mindre harmdirrende kommentarer om nutidens forældres forkvaklede syn på udseendet. Det er en automatredaktion, og den er ærligt talt kedelig. Det er også helt ligetil at lange ud efter forældregenerationen og dennes tilgang til børn og opdragelse. For den er unægtelig anderledes end den forriges. For slet ikke at tale om forskellen, hvis vi går to generationer tilbage. Vi kan hurtigt blive enige om, at børn skal have lov at være børn, og at vi skal passe på med, hvor store krav om perfektion, vi flasker dem op med. Men udviklingen giver altså nye muligheder, som de unge ser som noget helt naturligt. Til hverdag er der digitale filtre på billederne, så det hele tager sig lidt bedre ud. Og selv måske skal være en af de rigtig gode dage, hvis vi i virkeligheden skal leve op til udseendet på billedet, foretrækker vi helt naturligt den pæne udgave, når vi viser os frem. Hvorfor skulle det være anderledes for børnene? Hvor langt skal man alternativt gå for at sikre autenticitet i billederne? Skal det tages om, hvis øjnene er halvt lukkede? Skolefotoet er i sig selv ret ligegyldigt for samfundet. Men historien er interessant, fordi den siger noget om os. Og det gør reaktionerne i høj grad også. Børnene skal have lov at være børn, ja. Men skal forældrene ikke også have lov til at være forældre på den måde, de nu finder rigtigt?

Erhverv

Frygt for skadedyr lukker Netto

Annonce