Annonce
Vestjylland

Hospitalerne i Region Midtjylland får ekstra penge, som primært skal bruges på at aflaste et presset personale

De ekstra penge til sygehusene skal først og fremmest bruges til at lette presset på det travle personale. Foto: Morten Stricker
Politikerne i Region Midtjyllands regionsråd er blevet enige om budgettet for 2022. Langt hovedparten af de penge, der var til rådighed for politisk prioritering, går til sundhedsområdet. Samtlige hospitaler samt psykiatrien får udover dækning af forskellige prisstigninger ekstra penge at gøre godt med.

Regionen: Samtlige partier i Region Midtjyllands regionsråd står bag det forlig, som tirsdag blev indgået om regionens budget for 2022. Det betyder først og fremmest penge til regionens sygehuse.

Ved førstebehandlingen af budgettet gav politikere fra partier hele vejen rundt i det politiske spektrum udtryk for, at der ikke var meget at dele ud af, men at det trods alt var glædeligt, at man endnu engang slap for at skulle spare.

Og det er da heller ikke noget imponerende beløb, som er til overs, når de forventede prisstigninger på eksempelvis medicin samt de såkaldt uafviselige forslag er blevet tilgodeset.

Annonce

Realvækst på sygehusene

I alt har politikerne haft 343,7 millioner kroner til rådighed til politisk prioritering på sundhedsområdet, hvor det samlede budget lyder på 27,6 milliarder kroner.

138,6 millioner af rådighedsbeløbet skal dække udgiftsstigninger til eksempelvis medicin, lægelige uddannelser med mere, mens 75,9 millioner på forhånd er afsat til de såkaldt uafviselige forslag.

Herefter er der 129,2 millioner kroner tilbage, som for hovedpartens vedkommende, 92,4 millioner kroner, fordeles blandt regionens hospitaler samt psykiatrien til at give hver enkelt af disse en reel vækst.

Og jeg er godt klar over, at der er udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, men der er faggrupper, hvor det stadig er muligt, ligesom der er mange deltidsstillinger, der kan konverteres til fuldtid.

Henrik Gottlieb Hansen, formand for hospitalsudvalget

Det er op til de enkelte hospitalsledelser, hvordan de vil bruge de ekstra penge, men  regionspolitikerne opfordrer til, at de primært anvendes til at forbedre arbejdsmiljøet og dermed lette presset på sundhedspersonalet.

Annonce

Mere personale

Ifølge formanden for hospitalsudvalget, Henrik Gottlieb Hansen (S), betyder det først og fremmest ansættelse af mere personale.

- Og jeg er godt klar over, at der er udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, men der er faggrupper, hvor det stadig er muligt, ligesom der er mange deltidsstillinger, der kan konverteres til fuld tid, siger udvalgsformanden.

Også svanger- og fødselsområdet bliver tilgodeset i budgettet med et løft på fire millioner kroner, som ligeledes fordeles blandt regionens hospitaler efter behov.

Endvidere får Hospitalsenhed Vest en engangshjælp på 55 millioner kroner til dækning af ekstraudgifter forårsaget af forsinkelsen på byggeriet og dermed på indflytningen i det nye hospital i Gødstrup.

Realvæksten fordeles som følger til de enkelte hospitaler:

Regionshospitalet Horsens: 8,1 millioner kroner, Hospitalsenhed Midt: 13 millioner kroner, Regionshospitalet Randers: 7,1 millioner kroner, Hospitalsenhed Vest: 13,4 millioner kroner, Aarhus Universitetshospital: 38,8 millioner kroner samt psykiatrien: 12 millioner kroner.

Annonce

Bæredygtighed

Flere steder i budgettet er bæredygtighed tænkt med. Eksempelvis er der afsat tre millioner kroner, der er målrettet initiativer vedrørende den cirkulære økonomi. Midlerne skal styrke indkøbsorganisationen, så der bliver flere medarbejdere til at gennemføre grønne indkøb, ressourcer til videreuddannelse og lignende.

Også den kollektive trafik får et løft i på 9,2 millioner kroner til at understøtte den grønne udvikling, herunder forsøg med el-busser.

Et andet eksempel er fire millioner kroner til indsatsen for at beskytte regionen mod klimaforandringer.

- Bæredygtighed kommer ikke af sig selv. Nu har vi både en klar retning og midler til at komme et skridt videre i arbejdet for at sikre, at vores bestræbelser for at skabe sundhed her og nu ikke skader muligheden for at leve et sundt liv i fremtiden. Samtidig er det glædeligt, at der er fundet penge til at videreføre de helt nødvendige partnerskaber på klimaområdet, som regionen har været med til at udvikle de seneste år. Det haster med at finde løsninger, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Regionsbudget 2022

Region Midtjyllands samlede budget for 2022 er på 30,2 milliarder kroner. Langt størstedelen af pengene bruges på sundhed. Pengene fordeles som følger:

Sundhedsområdets budget er på 27,6 mia. kr. Det er vokset fra 2021-budgettet med 238 mio. kr. (nye penge fra økonomiaftalen med regeringen for 2022)

Regional Udviklings budget er på 0,6 mia. kr.

Socialområdets budget er på 1,2 mia. kr.

Anlægsrammen for Region Midtjylland er på 0,8 mia. kr. i 2022.

Annonce
Sport For abonnenter

Karakterbogen: Damgaard stjal rampelyset på Brammings store aften

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Videoanalyse og liveblog: TTH indkasserede nederlag i Brammings rekordkamp

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Holstebro

Hvis nye barselsregler giver flere børn i institutionerne, så  må vi bare håndtere det

Struer

Borgmesterens sidste budgetaftale: Enigt byråd vil løfte tagene

Erhverv

Lyd fra Lydens By skrev historie: 50.000 koncertgæster til The Minds Of 99 i Parken fik leveret vellyd af lokalt firma

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Erhverv

Ung svineproducent: - Det et godt liv at være landmand, men indimellem savner vi mere anerkendelse af vores arbejde

Holstebro

Han var fuld, påvirket af narko og endte på taget i Vandkraftsøen

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Erhverv

Gårdejer undrer sig: Blev bedt om at tilbagekalde grillpølser efter fire timer langt besøg

Holstebro For abonnenter

Spidskandidater: Nærmest umuligt at hente stemmer, men vælgermøder er ikke spild af tid

Kultur

Biograf gentager gallaåbning - halvandet år efter åbning: - Åbningen af Big Bio Holstebro har været mit livs mareridt

Annonce