Annonce
Lemvig

Hornfabrikken åbner butik i Ringkøbing

Designer Sara Brunn Buch kunne straks se mulighederne, da hun i 2007 besøgte Hornvarefabrikken. I 2008 overtog hun og Peder Frølund Buch fabrikken, der til foråret åbner butik i Ringkøbing. Arkivfoto Morten Stricker.
Virksomheden i Bøvlingbjerg åbner til foråret butik i Ringkøbing; Hornvarefabrikken ser store muligheder i en by, hvor turismen er i klar fremgang.

RINGKØBING: Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg åbner til foråret en butik i Ringkøbing.

Det fortæller Peder Frølund Buch fra Hornvarefabrikken.

Virksomheden har også fundet et velegnet butikslokale i midtbyen, men Peter Frølund Buch kan dog endnu ikke afsløre, hvor det bliver.

- Men planen er, at vi overtager lokalerne pr. 1. marts 2020, og derefter satser vi på at åbne til påske, fortæller han.

Hornvarefabrikken har i forvejen fysiske butikker i Bøvlingbjerg og Aarhus. At den tredje butik nu åbner i Ringkøbing, er der er flere gode grunde til, siger Peder Frølund Buch.

- Vi ser Ringkøbing som en by, der er inde i en spændende udvikling, og har faktisk overvejet at åbne en butik der i tre-fire år. Der er flere positive faktorer på spil: Turismen er i vækst, Lalandia er på vej, og den vil styrke helårsturismen, der er kunsthåndværkermiljøet omkring Latinerkvarteret, og så er der hele vestkysttrategien for turismen.

Peter Frølund Buch understreger, at Hornfabrikken har gjort den erfaring, at det især er turismen, der skaber omsætning, og derfor er det vigtigt, at strategien går ud på at øge helårsturismen; det skaber et bedre grundlag for en butik.

Annonce

Husflids-udspring

Hornvarefabrikken laver - som navnet fortæller - en lang række forskellige produkter i horn: Skeer, knive, skohorn, skåle, smykker og alt muligt andet.

Fabrikken blev grundlagt i 1935 af Peter Husted, der havde lært håndværket af sin far. Peter Husted udviklede mange af de skeer og brugsgenstande, som Hornvarefabrikken producerer og sælger den dag i dag.

I 1958 overtog sønnen Asger og svigerdatteren Eva Husted virksomheden, som de drev indtil 1990, hvor Inga og Agner Andersen købte fabrikken.

I 2007 nærmede pensionsalderen sig for Inga og Agner. Hornvarefabrikkens fremtid lå hen i uvished, da der ikke umiddelbart var nogen, der ønskede at føre virksomheden videre.

Heldigvis var Sara Brunn Buch i november 2007 på juleindkøb i Hornvarefabrikken, og hun kunne straks se mulighederne. Hun er uddannet fra Seminaret for Kunst & Håndværk i Kerteminde, så hun havde også den håndværksmæssige baggrund til at føre virksomheden videre.

I dag ejes virksomheden af Sara Brunn Buch og Peder Frølund Buch.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce