Annonce
Vestjylland

Holstebros anonyme verdensmand har bygget nogle af de bedste højttalere

Michael Kragelund har været med til at designe en række prisvindende hifi-højttalere. I sin "hule" i kælderen under Nupark i Holstebro kan han både passe det administrative arbejde, spille høj musik og fremstille en prototype til et højttalerkabinet på rundsaven uden at forstyrre nogen. Foto: Morten Stricker
Michael Kragelund er lydekspert og har været med til at bygge nogle af verdens bedste højttalere. Han lever af at hjælpe asiatiske elektronik-giganter.

HOLSTEBRO: Det er ikke helt nemt at finde vej til Michael Kragelunds kontor.

- Han bor nede i kælderen, men døren er låst, og han plejer at høre høj musik, så du skal banke hårdt på døren, lyder rådet fra receptionisten i Holstebros erhvervs- og udviklingspark Nupark.

Og ganske rigtigt. Hernede, gemt bag auditoriets garderobe dukker han frem af sit skjul og undskylder hen over lyden af høj 80’er-musik, at firmaskiltet er taget ned på grund af malerarbejde.

”Spectra” hedder hans firma, som ikke engang har en hjemmeside, så det er måske ikke så underligt, hvis man ikke lige har hørt om det før. Men som Holstebros svar på ”Michael Learns To Rock”, så er Michael Kragelund til gengæld et stort navn i Asien.

- Jeg behøver ikke at gøre så meget ud af reklamen. Jeg har rigeligt med opgaver fra især Kina, blandt andet løser jeg en del opgaver for Meiloon, fortæller han.

Michael Kragelund

Michael Kragelund er født og opvokset i Vestjylland.

Han byggede sin første forstærker som 13-årig, og i en alder af 16 år begyndte han at arbejde som lydmand ved koncerter.

Efter nogle år i automotive-industrien, hvor han arbejdede med netværkssystemer til tog og busser, begyndte han at arbejde målrettet med lyd.

I 2007 flyttede han til Hong Kong og arbejdede med højttalerudvikling for kinesiske virksomheder. Men han og kæresten (nu hustruen) fik hjemve.

I dag arbejder han freelance med lydudvikling, herunder trådløs teknologi og optimering af batteri-levetid på de mange gadgets, som vi bærer rundt på.

Patent på lydspredning

Opgaverne er et resultat af 25 års erfaring med udvikling og produktion, først med udstyr til tog og busser og siden produktudvikling af højttalere for blandt andet Jamo, da den endnu var på danske hænder. Han har også boet nogle år i Hong Kong, men internationalt er han især kendt for at være ”first mover” på et par vigtige områder: Udvikling og optimering af højttaler-lyd og trådløs teknogi.

- Jeg har patent på en teknologi til spredning af lyd, fortæller Michael Kragelund og fjerner forsigtigt fronten fra et stort kabinet på en gulvhøjttaler for at vise sin opfindelse.

- Du kan se en lille ”ring” ved selve højttaleren. Den bevirker, at lyden spredes i rummet, så man får god lyd – også selv om man ikke sidder lige foran, forklarer han og tilføjer, at teknologien ofte bruges i konference- og møderum.

Annonce

Blandt de første

Hans andet store gennembrud var tæt på at give ham grå hår.

- Jeg var nummer to i Verden, som implementerede Chromecast i et lydprodukt (nummer ét var et verdenskendt elektronikfirma, som han ikke vil offentliggøre navnet på, red.). Men det krævede over 1000 emails med Google, og jeg havde aldrig fået lov, hvis jeg ikke allerede var ”et kendt navn” i kraft af mit samarbejde med kineserne, siger han.

Chromecast-koblingen var lidt af et eksperiment, som producenten ærligt talt ikke troede meget på. Men straks efter lancering, var hele prøveproduktionen flået ned af hylderne, og i dag er BlueTooth-koblinger og streaming-features nærmest standard i lydprodukter.

Michael Kragelund er meget diskret over for sine kunder, og han nævner derfor ikke, hvilket producenter han hjælper, når de bakser med en højttaler, der ikke lyder helt rigtigt. Ofte arbejder han som specialist for underleverandører til nogle af de verdenskendte mærker inden for lyd. Og han har det fint med, at andre løber med laurbærrene.

- Jeg har været med til at bygge over 100 højttalere – nok omkring 200. Alene i år har nogle af de internationale hifi-magasiner kåret otte af ”mine” højttalere som nogle af verdens bedste. Det er jeg da ret stolt af, siger Michael Kragelund.

Og det er ikke kun i Holstebro, at han kan gå rundt og være anonym.

- Engang var jeg på en stor messe, og der så jeg en stor udstilling med højttalere. Så kom repræsentanten for producenten hen til mig og gjorde store armbevægelser, mens han fortalte om, hvordan de havde udviklet og forbedret deres produkter. Og så tænkte jeg bare, at ”ja-ja, det ved jeg godt, for jeg har selv været med til at designe dem”, fortæller han og griner.

Det er detaljerne, som gør forskellen på en okay højttaler og en hifi-højttaler. Michael Kragelund tager avancerede hjælpemidler i brug for at måle, om lyden er helt i top. Foto: Morten Stricker
Annonce

Hjælper andre på vej

Arbejdet med de asiatiske kunder fungerer fint, og det er helt uproblematisk, at han selv sidder i Holstebro.

- Vi samarbejder over nettet og holder møder via Skype. Det fungerer fint. Og jeg er glad for at være her i Nupark. Der er en god kantineordning og folk at snakke med. Og det er en god plads, jeg har fået her i kælderen. Det kan være svært at finde et sted, hvor man både kan have kontor og må spille høj musik og så have sin egen rundsav og 3D-fræser på kontoret, siger han og viser, hvordan han i løbet af kort tid kan fremstille sin egen prototype på et kabinet til en transportabel fest-højttaler.

Michael Kragelund har ikke de store vækstplaner for Spectra. Til gengæld bruger han en del af sin tid på at være mentor og rådgiver for opfindere og iværksættere tilknyttet Sound Hub Denmark i Struer. Det sker gennem mentorprogrammet Accelerace, stiftet og støttet af blandt andet den lokale Færch Fonden.

- Det giver et lille honorar, men jeg gør det bestemt ikke for pengenes skyld. Det er fantastisk at kunne hjælpe andre, og forhåbentlig kan vi få Vestjyland på verdenskortet inden for lydområdet, siger Michael Kragelund.

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Annonce