Annonce
Kultur

Holstebro: Foredrag om politik og pensler i guldalderen

Foto: Maleri, P.C. Skovgaard (1817 - 1875), "Parti ved Iselingen. I baggrunden Vordingborg Kirke og Gåsetårnet. Septemberaften", Statens Museum for Kunst

Holstebro: Den danske Guldalderkunsts billede af Danmark og det danske landskab bestemmer på mange måder stadig, hvordan vi i dag ser på landskabet.

Onsdag 5. februar kl. 19.30 fortæller historiker Sally Schlosser Schmidt hvordan og hvorfor, når hun holder foredraget på Holstebro Kunstmuseum med titlen "Politik og pensler i Guldalderen".

Guldaldermalerne skildrede det danske landskab samtidig med, at grundstenen til den danske nationalstat blev lagt. Men ikke alle kunstnerne skildrede Danmark efter tidens herskende politiske overbevisning.

Foredraget holdes i forbindelse med udstillingen "Reservat", hvor kunstneren Hannah Toticki Anbert ser på, hvordan vores tids romantiske syn på landskabet ikke flugter særligt godt med dét ensrettede landbrugslandskab.

Sally Schlosser Schmidt er ph.d.-stipendiat ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet med et gæsteforskerophold på Statens Museum for Kunst, København.

Dørene til museet åbnes kl. 19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce