Annonce
Holstebro

Holstebro banker dem alle på beskæftigelse

- Det handler nu om også at kunne sikre virksomhederne specielt den faglærte arbejdskraft, som de har brug for. Både i udlandet, men også ved at få flere til at tage en erhvervsfaglig uddannelse, siger finansminister Kristian Jensen. Arkivfoto.

Siden 2015 har Holstebro oplevet den største vækst i antallet af folk i arbejde i Midt- og Vestjylland, viser ny analyse.

Holstebro: Der har været fremgang i alle de midt- og vestjyske kommuner, når man måler på antallet i beskæftigelse siden 2015.

Men intet sted har fremgang været større end i Holstebro.

Det viser en ny analyse fra Finansministeriet, hvor Holstebro er den eneste kommune i området, der har en beskæftigelsesprocent på mere end 75, hvilket er næsten fire procentpoint højere end landsgennemsnittet.

- Der findes flere gode forklaringer, siger finansminister Kristian Jensen (V).

Også forklaringer, der ligger uden for de reformer, som regeringen har lavet.

- Holstebro har en erhvervsstruktur, hvor man har fået gavn af den vækst, der er sket i hele landet. Der er mange virksomheder, der laver noget, som kan gøre ondt at tabe ned over tæerne - og produktionserhvervene har haft det rigtig godt de seneste år, siger finansministeren.

Samtidig peger han på, at Holstebro samtidig har en veluddannet arbejdskraft, der også er med til at trække beskæftigelsen frem.

Annonce

Beskæftigelsesfrekvens

Beskæftigelsesfrekvens fordelt på kommuner i Midt- og Vestjylland, 2015K2 - 2018K3.

Kommune - 2015K2 (i procent) - 2018K3 (i procent) - forskellen i procentpoint

Herning 71,0 74,4 3,4 Holstebro 71,4 75,1 3,8 Lemvig 70,6 72,5 2,0 Struer 67,8 71,0 3,2 Silkeborg 71,5 74,8 3,3 Ikast-Brande 70,3 73,4 3,1 Ringkøbing- Skjern 71,2 74,4 3,2 Skive 69,1 72,0 2,9 Viborg 70,0 72,7 2,7

Hele landet 68,5 71,2 2,7

Beskæftigelsesfrekvensen er opgjort som andelen af de 18-64-årige, der er i beskæftigelse. Tallene er sæsonkorrigeret. Beskæftigelsen er opgjort på baggrund af de beskæftigedes bopælskommune.

Kilde: Danmarks Statistik og Finansministeriet.

Lettere at rekruttere

Mens Holstebro har været bedst til at få konverteret opsving til arbejdspladser, så halter det mere i nabokommunen Struer.

Her er beskæftigelsesprocenten på 71, hvilket er lidt under landsgennemsnittet.

Men efterhånden er beskæftigelsesprocenten blandt de 18 - 64-årige så høj, at det, mere end at få flere folk i beskæftigelse, også drejer sig om at kunne rekruttere de rigtige folk til arbejdspladserne:

- Det handler nu om også at kunne sikre virksomhederne specielt den faglærte arbejdskraft, som de har brug for. Både i udlandet, men også ved at få flere til at tage en erhvervsfaglig uddannelse, siger Kristian Jensen.

Regeringen har senest fremlagt et forslag, der skal gøre det nemmere for landets virksomheder at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Med den gældende beløbsordning kan en udenlandsk medarbejder få lov til at arbejde i Danmark, hvis vedkommendes løn overstiger cirka 418.000 kroner om året.

Regeringen foreslår nu en ny beløbsordning med en grænse på 350.000 kroner.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce