Annonce
Holstebro

Holstebro Auktioner: Skagens-perler under hammeren

Skagens Museum har et foto, taget af maleren P. S. Krøyer, med netop denne sti i plantagen - men uden den lille pige. Billedet hedder "Vibeke i plantagen", og er ikke et typisk Krøyer, fortæller vurderingsmand Casper Hansen.  - Krøyer var meget inspireret af de franske impressionister, og her lægger han sig tæt op af deres stil. Prøv lige at se et sindssygt flot lys, siger Casper Hansen. Foto: Johan Gadegaard
Krøyers "Vibeke i Plantagen" og Anna Anchers billede af to børn, Else og Søren, der kigger på en rødspætte, er blandt de kunstperler, der i september sælges fra Holstebro Auktioner.
Annonce

Holstebro: Engang i september - datoen er ikke fastsat endnu - når Holstebro Auktioner har fået slået på stortromme, indrykket annoncer i landsdækkende aviser og fået kontaktet museer og købere fra arkivet, kommer en helt speciel samling malerier under hammeren.

Det drejer sig om et sted mellem 30 og 40 malerier af "Skagens-malerne", og det omfatter alle de store navne: Anna og Michael Ancher, P.S. Krøyer, Holger Drachmann, Laurits Tuxen med flere.

- Vi har før haft billeder af Skagens-malerne på auktion, men det, der gør det her så specielt, er dels mængden, og dels at de aldrig har været på auktion før. Det bliver ikke mere autentisk end disse billeder, for de har været i den samme families eje, siden de blev malet, fortæller auktionsmedarbejder og vurderingsmand Casper Hansen, Holstebro Auktioner.

Familien Klæbel

Apoteker Victor Chr. Klæbel var kunstinteresseret og stiftede sammen med hotelejer Degn Brøndum og malerne Michael Ancher, P. S. Krøyer og Laurits Tuxen i 1908 Skagens Museum. Siden sad apotekeren i en årrække som formand for museets bestyrelse.

Hans søn, Vagn Klæbel, født 1906, flyttede til København og blev brygmester, men fortsatte sin fars hverv som formand for Skagens Museums bestyrelse.

Og hans søn igen, Hans Viggo Klæbel, født i 1936, flyttede til Aarhus og blev brygmester på Ceres Bryggerierne - men var også formand for museumsbestyrelsen i Skagen.

Det er Hans Viggos to sønner, der nu sætter en række af de malerier, som deres oldefar erhvervede sig i sin tid, til salg.

Familien, der har sat billederne til salg, hedder Klæbel. Og hvis man interesserer sig for Skagens historie og kunst, begynder alle klokker at kime ved det navn.

Apoteker Victor Chr. Klæbel er kendt for i 1908 at have stiftet Skagen Museum sammen med ejeren af Brøndums Hotel samt nogle af Skagens-kunstnerne.

Annonce

Sindssygt stolte

Det er Victor Chr. Klæbels to oldebørn, der nu sætter en række af de malerier, som han erhvervede sig i sin tid, til salg.

- Hvorfor? Jeg tænker, de har de billeder, de skal have, og det her udvalg er det, de gerne vil sætte på markedet, mener Casper Hansen.

- Det var svært at slå igennem som kvindelig maler dengang. Hvis ikke Anna Ancher havde været en kvinde, havde hun formentlig været en af vores dyreste kunstnere i dag. Rent håndværksmæssigt og teknisk var hun vanvittigt dygtig, fortæller Casper Hansen. Billedet af de to børn, der kigger på en rødspætte, har fået en foreløbig vurdering på 50.000 kroner. Foto: Johan Gadegaard

Billederne kommer primært fra det sommerhus i Skagen, som familien fik arkitekt Ulrik Plesner til at tegne, og som blev opført i 1917.

- Holstebro Auktioner har et rigtigt godt forhold til familien Klæbel. Vi hjalp dem blandt andet med at tømme sommerhuset, da de besluttede sig for at sælge det, og det har skabt en tillid, siger Casper Hansen.

Er I stolte over det?

- Ja, det er vi da sindssygt stolte over. De sagde, at vi skulle sælge Skagens-malerierne for dem, for det kunne vi gøre lige så godt som andre auktionshuse, og det er ikke noget, man sådan får lov til hver dag, mener Casper Hansen.

Annonce

Skagens Museum

Flere af billederne har været omtalt i kunstbøger, og nogle af dem har været udlånt til udstillinger.


Det er vi da sindssygt stolte over. De sagde, at vi skulle sælge Skagens-malerierne for dem, for det kunne vi gøre lige så godt som andre auktionshuse, og det er ikke noget, man sådan får lov til hver dag.

Casper Hansen, vurderingsmand, Holstebro Auktioner


Det, der nok vækker mest opsigt, er P.S. Krøyers "Vibeke i plantagen". Billedet bliver beskrevet i "Danske malere og deres værker" som "fyldt med lys og farve".

Casper Hansen har sat en forsigtig vurdering på 400.000-500.000 kroner på det.

Kunne man forestille sig, at en udenlandsk samler ville være interesseret?

- Det kunne man sagtens. Men jeg ved jo godt, hvor jeg synes, det billede hører hjemme, selvom jeg ikke kan bestemme, siger Casper Hansen og svarer selv:

- Skagens Museum.

Billedet her ved man ganske meget om. Det er et studie til et kæmpe stort Laurits Tuxen-maleri, "Sommerdag på Skagen Strand med figurer", der i 2015 blev solgt på auktion til 1,8 millioner kroner. Selve motivet er dokumenteret af apoteker Vagn Klæbel, der fotograferede Tuxen, mens denne malede pigerne på Skagen Strand i 1906 – året før maleriet blev fuldendt. Det lille billede her har fået en foreløbig vurdering på 75.-100.00 kroner. Foto: Johan Gadegaard

På Skagens Museum sidder kunstfaglig chef, Charlotte Linvald, der tidligere var kulturkonsulent i Holstebro Kommune, og hun er udmærket klar over de mange malerier, der snart kommer på auktion.

- Jeg kan kun svare dig helt generelt, at vi altid er på udkig og opmærksomme på, hvad der kommer på auktion  i Danmark og internationalt, for vi er forpligtet af museumsloven til at indsamle nye værker til museet. Men der er ikke sat en auktionsdato, vi har ikke set billederne, og i øvrigt plejer hverken museer eller privat samlere at fortælle på forhånd, om de byder, forklarer Charlotte Linvald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce