Annonce
Mærkedage

Hollywoods sejeste kvindelige rumhelt

Dengang 69-årige Sigourney Weaver fotograferet sidste år ved uddelingen af instruktørernes svar på en Oscar, den prestigefyldte DGA Award, som uddeles af den amerikanske instruktørsammenslutning. Angela Weiss/Ritzau Scanpix
Sigourney Weaver har sat nye standarder for kvindehelte og slået en streg under, at højde kan være en fordel, også for kvinder. Den 8. oktober fylder hun 70.

70 år: Den garderhøje amerikanske skuespiller Sigourney Weaver, der 8. oktober fylder 70 år, kan ikke nævnes uden også at sige Ripley.

Rollen som den sammenbidte Ellen Ripley på jagt efter syredryppende uhyrer i Ridley Scotts stilskabende rumgyser "Alien" blev Weavers internationale monstergennembrud.

Ripley anses som en af filmhistoriens mest ikoniske kvindelige heltefigurer og en scifi-actiondronnning, før Marvels superheltefilm blev moderne.

- Jeg er meget stolt af Ripley-figuren, for hun kunne ikke være mere forskellig fra mig selv.

- Når der sker noget slemt, gør hun altid sin pligt uden at give op. Mens jeg selv ville være typen, der fortalte vittigheder for at aflede rædslen, sagde Weaver i sommer til det amerikanske Parade Magazine.

Hun spillede Ripley i fire film, og først for nylig blev mange års verserede rygter om en 5'er lagt ned til mange fans skuffelse.

Til gengæld genoptager Sigourney Weaver nu mange år efter sin rolle i de storsælgende kultfilm om "Ghostbusters" fra 1980'erne.

Den nye film - igen sammen med spøgelsesjægerne Bill Murray and Dan Aykroyd - får premiere til næste år. Også i en anden og senere storsælger, "Avatar", er Weaver med i 2'eren, når den får premiere 2021.

Så karrieren har i høj grad vist sig langtidsholdbar. På trods af at Sigourney Weaver fra barnsben var helt overbevist om, at hun med sine 182 centimeter var alt for høj til nogensinde at blive skuespiller.

Siden er anerkendelserne dog kommet for mange andre og også mere raffinerede roller end rumheltinden.

Hun er undervejs af filmmagasinet Empire både kåret som en af de 100 mest sexede skuespillere i filmhistorien og som en af de 100 største filmstjerner.

Samtidig har hun tre gange været Oscar-nomineret. Blandt andet som gorilla-forkæmperen Dian Fossey i livsfarlig kamp for de store menneskeaber i Rwanda og som tough karrierekvinde i "Working Girl".

Hun fik dog ingen Oscar, men i 1989 en Golden Globe for både bedste hovedrolle og bedste birolle.

Weaver har de seneste 35 år været gift med teaterinstruktøren Jim Simpson, som hun har en voksen datter med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

112

Stjal dåseøl og mad fra båd

Annonce