x
Annonce
Mærkedage

Hollywoods altmuligmand

William Hurt har blandt andet spillet sammen med halvdanske Viggo Mortensen i filmen A History of Violence. (Arkivfoto) Fred Prouser/Reuters
Helt, skurk og romantiker. William Hurt har spillet mange forskellige roller i en lang filmkarriere. Den 20. marts fylder han 70 år.

70 "Måske ser du ham en dag på Broadway".

William Hurts årsbog fra de tidlige skoleår efterlod ikke megen tvivl om, at han en dag ville stå på de store scener og optræde for masserne.

Profetien gik i opfyldelse. William Hurt har således haft en glorværdig karriere både i Hollywood og på de skrå brædder på blandt andet New Yorks famøse teaterscene Broadway.

Han fylder 70 år fredag den 20. marts.

Det var i skolestykkerne, William Hurt i første omgang fandt sin passion for skuespillet, og han blev hurtigt skoleteatrets mest brugte hovedrolleindehaver.

Ambitionen var dog at veksle skoleteater til mere seriøst skuespil. Efter grundskolen kom han på den anerkendte teaterskole Juilliard i New York.

Blandt de medstuderende var den senere Superman-skuespiller Christopher Reeve og komikeren Robin Williams.

Efterfølgende fulgte flere roste roller, og han blev også nomineret som nyt stjerneskud til en Golden Globe-uddeling i 1980.

Det var dog først i 1985, det helt store Hollywood-gennembrud kom med filmen "Kiss of the Spider Woman", på dansk oversat til "Edderkoppekvindens Kys".

Her spiller William Hurt en homoseksuel mand, der kommer i fængsel for at have sex med en mindreårig. Han modtog blandt andet en Oscar-pris for sin præstation.

Karrieren fortsatte med store roller op igennem 1990'erne og 2000'erne.

Privat har William Hurt dog haft problemer. I 2009 blev han anklaget af sin ekskæreste Marlee Matlin for både psykisk og fysisk vold.

Han måtte efterfølgende undskylde.

- Min egen erindring er, at vi begge undskyldte og begge gjorde et stort arbejde for at hele os selv. Jeg har undskyldt og undskylder for al smerte, jeg har forvoldt.

- Jeg ved, vi begge er vokset. Jeg ønsker kun Marlee og hendes familie det bedste, lød det i en offentlig udtalelse.

William Hurt har fire børn. Derudover har han flycertifikat og flyver gerne en tur i sin Beechcraft Bonanza.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce