Annonce
Udland

Hollandske nedskydningsbeviser kan presse Putin

Maxim Zmeyev/Reuters
Beviser for at Rusland var involveret i nedskydning af MH17, stækker Putin-styrets forsøg på bortforklaring.

Nye beviser for at Ruslands militær var involveret i nedskydningen af flyet MH17 i 2014, vil ikke ændre forholdet mellem EU og Rusland nævneværdigt. Men det kan blive et rygstød til kritikere internt i Rusland.

Det vurderer seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Flemming Splidsboel efter, at en international gruppe af efterforskere har fremlagt flere beviser for, at MH17 - der havde 298 personer om bord - blev skudt ned med et russisk Buk-missil fra den russiske hærs 53. antiluftskytsbrigade.

- Vi er allerede i de fem år, der er gået siden nedskydningen, blevet præsenteret for en lang række beviser. I EU og blandt medlemslande er holdningen allerede klar, og der tror jeg ikke dette her vil rykke noget.

- Jeg tror heller ikke, der er nogen i EU, der har lyst til at optrappe konflikten med Rusland. Så det vil blive taget til efterretning, og det relativt dårlige forhold mellem EU og Rusland vil fortsætte, siger seniorforskeren.

Der, hvor de nye beviser kan gøre en forskel, er ifølge Flemming Spidsboel internt i Rusland. Styret har aldrig erkendt, at det har blandet sig i det østukrainske oprør.

Derfor risikerer det at tabe ansigt, når der bliver fremlagt beviser for, at russisk militær har været del af oprøret allerede siden 2014.

- Nogen af de kritiske medier - og dem er der faktisk flere af - får rygvind i deres dækning af, hvad styret har foretaget sig i Ukraine. De kommer tættere og tættere på, og denne her kommission vil give dem materiale og rygvind, siger Flemming Splidsboel og fortsætter:

- Fra russisk side har man insisteret på, at Rusland ikke har noget med det at gøre. Så man har præsenteret en lang række alternative fortolkninger af, hvad der skete med MH17.

- Så det vil være vanskeligt for de russiske myndigheder at trække i land. Men jo mere snak, der er om det, jo mere bliver de mindet om det og konfronteret med det.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

80-årig død efter cigaret-ulykke

Leder For abonnenter

Vi skal huske vores etik

Sociale medier - eller måske rettere sociale platforme - som for eksempel Facebook har gjort det nemt og effektivt for enhver at udgive og sprede information. Det betyder, at et medie som dit lokale dagblad ikke altid er først med det seneste. Det er i dag heller ikke så vigtigt for en avis. Til gengæld er det vigtigere end nogensinde at udvælge, prioritere og guide i den store strøm af information. Mange læsere har måske undret sig over, at vi i tirsdagens avis ikke skrev, hvem der havde sat ild på Humlum Kro. For allerede mandag eftermiddag var det en kendt sag i lokalområdet, hvem der havde gjort det - og ovenikøbet tilstået det. Den information sørgede kroejer Tonny Hedegaard for at sprede, da han på Facebook skrev et længere indlæg om forbrydelsen, tilståelsen og detaljer i sagen. Alt sammen i den bedste mening og med et humanitært afsæt. Hvorfor skriver I det ikke, er vi blevet spurgt. Og svaret er, at vi langt fra skriver alt, hvad vi hører om. Det er yderst sjældent, at vi bringer navne på sigtede i straffesager, og selv når der er faldet dom, er det kun i de grovere sager, at vi skriver navnet på dømte. På den front adskiller medier sig fra den strøm af information - og misinformation - der flyder på for eksempel Facebook. Juridisk er der ikke nødvendigvis noget i vejen for at fortælle, hvem der har tilstået i en straffesag. Men vores etiske retningslinjer afholder os fra at gøre det per automatik. Sådan er det ikke på Facebook. På de sociale medier bliver etikkens bundgrænse defineret af laveste fællesnævner. Når vi i dag fortæller om Tonny Hedegaards udpegning af gerningsmanden, sker det heller ikke uden etiske overvejelser. Med vores journalistik om hans opslag er vi med til at sætte lys på sagen. Når vi alligevel beskæftiger os med det, skyldes det reaktionerne på offentliggørelsen. Opbakningen i lokalområdet og en tilsyneladende tilgivende attitude gør sagen og tilståelsen interessant i bredere forstand. Og det kommer vi til at skrive mere om.

Annonce