Kultur

Hjerl Hedes vartegn klar efter fire år

Michael Jensen foran den vingebeklædte stubmølle, der i mange år har været vartegn for Frilandsmuseet Hjerl Hede. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Tirsdag blev de store vinger monteret på den gamle stubmølle på Frilandsmuseet Hjerl Hede

Sevel: - Det er stort. Nu kan Hjerl Hedes gamle vartegn igen pryde landskabet.

Smiler Ingeborg Svennevig, direktør for Holstebro Kommunes historiske museer, efter at en stor kran tirsdag monterede de tyve meter lange vinger på den historiske stubmølle på frilandsmuseet.

- Det har været et stort projekt, som vi indledte, da vi havde navere på arbejdslejr i 2015. Nu er foden, kronakslen, svansen og vingerne skiftede, forklarer hun.

Foruden navere og frivillige har museet haft hjælp af Danmarks eneste vindmøllebygger - af den gammeldags slags, Michael Jensen.

Han fortæller, at der er 18 stubmøller i Danmark, og at han har arbejdet på de fleste af dem. Men han har også 35 års erfaring, selv om han kun er 47 år.

- Jeg kom på lønningslisten hos min far allerede som tolvårig, smiler han.

Michael Jensen arbejder med vinger til både vand-, vind- og stubmøller, og for ham er arbejdet nærmest rutine: det er de samme principper, der gælder.

Han har arbejdet med vingerne i omkring tre måneder. Vingerne er bygget i lærketræ, fordi det er mest velegnet og fleksibelt, forklarer han.

Derimod er fundamentet opbygget i det stærkere egetræ, som er mere vejrbestandigt. Dette arbejde har han også været med til at udføre.

De kommende dage monteres tværstykker på møllevingerne, hvor sejldugen skal fæstes.

Michael Jensen fortæller, at det er vigtigt, at vingerne kommer til at dreje rundt.

- Når de står stille, kan vandet lettere trænge ind i træet. Derfor er det vigtigt, at møllen kører, siger han.

Han understreger, at det naturligvis også er vigtigt med en god vedligeholdelse af træet.

Som møllebygger kan man blive udsat for eksotiske oplevelser. Således var hans far engang med til at bygge møller til Marokkos konge.

Det mest eksotiske, Michael Jensen har oplevet, er at bygge en mølle i en af Tokyos forstæder i Japan.

Det har været et stort projekt, som vi indledte, da vi havde navere på arbejdslejr i 2015

Ingeborg Svennevig, direktør, Frilandsmuseet Hjerl Hede

0/0
Annonce
Kultur

Lokal sanger med på Grand Prix-holdet: En kæmpestor oplevelse

Kultur

Sidste dag med Kentaurlandsbyen

Kultur

Kilen Rock er klar til to dage, men formanden er blevet overrasket

Kultur For abonnenter

Anne, Sanne og Lis triumferede: Fortræffelig fredagsfest med toptunet trekløver

Forrygende: De 7000 publikummere i Ceres Arena i Aarhus genererer en elektricitet, som forplanter sig ned i halgulvet, allerede inden Anne, Sanne og Lis indtager scenen. Med dette publikum i ryggen kan det ikke gå galt, tænker jeg et par minutter før kampstart. Den forudsigelse viser sig at holde stik. Lyden i arenaen er fremragende (omend til den høje side), bandet spiller nærmest fejlfrit og de tre kvinder, som alles øjne og ører hviler på, leverer ikke mindre end en pragtpræstation. Allerede fra åbningsnummeret, Anne Linnet Bands "You're Crazy", konstaterer jeg, at de tre ikoniske, danske sangerinder synger markant bedre end flertallet af deres jævnaldrende mandlige kolleger. I de første sange er det især Sanne Salomonsens soulede stemme, som imponerer mig. Jeg har ikke hørt hende synge bedre i 15 år. Det er sikkert, selvsikkert og sprudler af determination. Da hun alene på scenen trakterer med "Det er ikke det, du siger", er det svært ikke at få gåsehud i den glohede arena. Ufatteligt, at hun kan proppe så meget nerve og sjæl ind i et nummer, hun må have fremført mange hundrede gange.

Kultur

Sub Festivalen er i gang: - I Holstebro er det sgu cool at være frivillig

Kultur

Forlag sletter 'Lille negerdukke' og andre rim fra Halfdan Rasmussen-bog: - Min far var alt andet end racist

Kultur

Daniel skaber melankolske toner under brobuerne

Annonce