Annonce
Kultur

Hjerl Hedes kronjuvel fra Vinkel: Kvinde fra den oprindelige ejerfamilie testamenterer stort beløb

Vinkelgården, der oprindeligt var placeret på Viborgegnen, blev flyttet til Hjerl Hede i 1929. Pressefoto
En 500 år gammel gård fra Vinkel blev grundstenen for Hjerl Hede. En efterkommer til de sidste beboere i huset har givet mere end 700.000 kroner, så frilandsmuseet fortsat kan bevare og fortælle om huset.
Annonce

Vinkel/Vinderup: På frilandsmuseet Hjerl Hede står Vinkelgården. Det menes at være landets ældst bevarede bondehus, og blandt andet derfor er det museets kronjuvel.

Gården, der har fået navn efter sin oprindelige placering i Vinkel lidt uden for Viborg, er helt speciel. Der findes nemlig mange slotte, herregårde og kirker fra middelalderen, men meget få beboelseshuse.

En efterkommer til de sidste beboere i huset, Ingelise Vognsen, døde i september sidste år. Og kort før jul fik Hjerl Hede beskeden om, at hun havde efterladt 733.000 kroner til museets fortsatte vedligeholdelse og fortælling om gården.

- Jeg tænkte bare "juhu!", siger museumsdirektør Ingeborg Svennevig og fortsætter:

- Det passer lige i mit museumshjerte, at det er en kvinde med forbindelse til familien, der har boet i Vinkelgården, der giver så flot en gave. Så får vi endnu en arv fra den familie, der allerede har givet os gården. Det er fantastisk.

Annonce

Middelalderhus

I 1868 købte Vogn Pedersen gården for cirka 5000 rigsdaler.

Men gården var på den tid langt fra ny. Datering af årringe fra gårdens lade fortæller, at loen sandsynligvis blev bygget i 1546 - altså godt 300 år tidligere.

Omkring år 1900 kom den kendte folkemindesamler Evald Tang Kristensen forbi. Og han gjorde Nationalmuseet opmærksom på den enestående gamle gård kun otte kilometer fra Viborg by.

Nationalmuseet gik i gang med undersøgelser. Men man havde ikke råd til at flytte huset. I stedet købte forretningsmanden Hans Peter Hjerl Hansen gården for nogle af de mange penge, han havde tjent som direktør for to af landets største smørhandelsfirmaer, Esmann og Det Sibiriske Kompagni.

Hans Peter Hjerl Hansen gav håndslag til gårdejer Nielsen på købet af Vinkelgården i 1928. Pressefoto

Han fik flyttet boligen til Hjerl Hede, hvor han med afsæt i netop Vinkelgården åbnede frilandsmuseet i 1932.

Annonce

Arven

Arven fra Ingelise Vognsen vil blive brugt til en undersøgelse af gårdens indretning omkring år 1640. Desværre kender man ikke husets indbyggere i de små første 100 år af dets eksistens, fordi de lokale kirkebøger er brændt.


Det passer lige i mit museumshjerte, at det er en kvinde med forbindelse til familien, der har boet i Vinkelgården, der giver så flot en gave. Så får vi endnu en arv fra den familie, der allerede har givet os gården. Det er fantastisk.

Ingeborg Svennevig, museumsdirektør for Hjerl Hede


Men hvad man dog ved er, at herredsfoged Matthias Sørensen boede på gården med sin husstand i 1643. Og Hjerl Hede vil derfor forsøge at indrette huset som fogedens hjem.

I de kommende år vil de resterende midler blive brugt til en restaurering af huset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Slidt vejstrækning får nyt liv

Annonce