Annonce
Kultur

Hjerl Hedes kronjuvel: Arving fra første og ældste bondegård skænker stort beløb

Vinkelgården er næsten 500 år gammel og var det bondehus, som blev starten på Hjerl Hede, da det blev flyttet fra Vinkel ved Viborg til Vinderup-egnen. Nu har en arving fra Vinkel-familien skænket museet et stort beløb til at bevare og fortælle om ejendommen. Pressefoto: Hjerl Hede
500 år gammelt bondehus fra landsbyen Vinkel blev grundstenen for Hjerl Hede. Nu skænker arving fra den oprindelige ejerfamilie et stort beløb til at fortælle om og bevare huset.

Vinderup: Hjerl Hede har arvet 733.000 kroner, som skal bruges til at istandsætte den næsten 500 år gamle Vinkelgård, som måske er landets ældste bevarede bondehus - og som stammer fra landsbyen Vinkel sydøst for Viborg.

Pengene er testamenteret af Ingelise Vognsen, som stammer fra den familie, som i mange år boede på landejendommen, og hun har ønsket, at pengene skal gå til arbejdet med den enestående Vinkelgård.

Inge Lise Vognsen er efterkommer til de sidste beboere i den gamle bondegård. Hendes tipoldefar, Vogn Pedersen, købte gården i 1868 for ca. 5000 Rigsdaler. Han fik i alt 13 børn, så der må have været trangt i det lille hjem.


Det er den, som gør, at vi har Hjerl Hede, og den er vist på motorvejsskiltene for Hjerl Hede.

Ingeborg Svennevig, direktør, De Kulturhistoriske Museer i Holstebro.


Vinkelgården er sandsynligvis Danmarks ældste bondehus og et ikon for vores viden om 1500-tallets beboelser.

- Det er helt fantastisk. Her får vi muligheden for at fortælle, hvordan helt almindelige mennesker boede for næsten 500 år siden, og som man ikke ved ret meget om. Og det er netop en historie, vi gerne har villet fortælle mere om, siger Ingeborg Svennevig, der er direktør for Holstebros Kulturhistoriske Museer.

Danmark har bevaret mange slotte, herregårde og kirker fra middelalderen, men meget få beboelseshuse fra den tid.

Annonce

Museets kronjuvel

Vinkelgården var langt fra ny i 1868, da Vogn Pedersen købte ejendommen. Datering af årringe fra gården fortæller, at loen sandsynligvis blev bygget i 1546.

Ingelise Vognsens tipoldefar købte altså en godt 300 år gammel gård for 150 år siden, hvor der var beboelse i den ene ende og husdyr i den anden ende, og som er fra den tid, hvor gårdene lå samlet i landsbyen.

Omkring år 1900 kom folkemindesamler Evald Tang Kristensen forbi gården, og han gjorde Nationalmuseet opmærksom på den enestående, gamle gård i landsbyen Vinkel.

Nationalmuseet havde dog ikke råd til at flytte huset, og i stedet købte forretningsmanden Hans Peter Hjerl Hansen gården og flyttede den til Hjerl Hede øst for Vinderup. Det var netop med afsæt i Vinkelgården, at Frilandsmuseet Hjerl Hede åbnede i 1932.

Vinkelgården er fortsat museets kronjuvel.

- Det er den, som gør, at vi har Hjerl Hede, og den er vist på motorvejsskiltene for Hjerl Hede, siger Ingeborg Svennevig.

Pengene fra arven vil blive anvendt til en undersøgelse af gårdens indretning omkring 1640. Beboerne i de første små 100 år af dens eksistens er nemlig ikke kendt, da de lokale kirkebøger er brændt.

Men det vides, at herredsfoged Matthias Sørensen boede med sin husstand på gården i 1643.

- Vi vil nu indrette huset som herredfogedens daværende hjem, og hvor langbordet var en væsentlig del af, at man fik et "hjem" - og ikke kun havde tag over hovedet, siger Ingeborg Svennevig.

Nogle af midlerne vil blive brugt på en mere levende historiefortælling om livet i det lille hjem for 400 år siden. Hvis alt går vel, vil gæsterne senere på året kunne høre mere om langbordet i danskernes hjem og om behovet for at have et nødildshul som herredsfoged i et stærkt religiøst sogn.

Huset og dens indretning skal undersøges nøjere, og de resterende midler bliver brugt til en restaurering af huset.

I 1928 gav H.P. Hjerl Hansen håndslag på købet af Vinkelgården, og den handel blev grundlaget for Hjerl Hede. Pressefoto: Hjerl Hede
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce