Annonce
Debat

Hjælp ulven – hold den væk

Tina Mortensen. Pressefoto

Læserbrev: I sidste uge fik Ida Petersen og hendes hund følgeskab af en ulv, da de var ude at gå tur i Klosterheden. Jeg er hverken ulve-elsker eller ulvehader. Men jeg mener, vi i vores lokalområde skal forvalte ulven fornuftigt. I det konkrete eksempel virkede ulven ikke aggressiv. Dog undrer udtalelserne fra ekspert Peter Sunde fra Århus Universitet.

Han slår fast, at ”normalt siger man, at når ulve holder sig længere væk end 20 meter, så er den uden for det, man kan kalde den normale toleranceafstand, som ulve kan have til mennesker”. 20 meter? Hvis norm er det? Spørger vi Yellowstone National Park i USA, så er den ”normale toleranceafstand” mellem ulve og menneske 91 meter, ikke 20. Det var i Yellowstone, hele rewilding-bølgen startede, da man i 1995 genudsatte ulve i parken. Deres grænse på 91 meter er altså baseret på snart 30 års erfaring med ulvene. I Yellowstone er det forbudt at komme en ulv nærmere end de 91 meter. Hvis en ulv selv vælger at komme tættere på mennesker end de 91 meter, bliver den kategoriseret som habitueret (det vil sige at den ikke mere er bange for mennesker), og dermed som en problemulv, som kan blive farlig på sigt.

Spørger vi Yellowstone National Park i USA, så er den ”normale toleranceafstand” mellem ulve og menneske 91 meter, ikke 20.


Annonce

At ulven, som Ida Petersen mødte, virkede ung og legesyg, er ikke et plus. Ifølge erfaringer fra Yellowstone er det netop unge ulve, som er mest i farezonen for at blive habitueret, fordi de er hurtige til at lære.

Peter Sundes kommentar til Ida Petersens oplevelse virker derfor ikke særlig gennemtænkt. Han udtaler: ”Nyd oplevelsen. Der er ikke noget at være bange for. (…) Jeg er da en lille smule misundelig. Det kunne jeg rent personligt godt selv have tænkt mig at opleve”. Det er tæt på uansvarligt at sige den slags. Peter Sunde opfordrer jo til, at vi lokale brugere af skoven habituerer ulven. Hvis ulven i Klosterheden bliver ved med at opsøge os mennesker, og vi på Sundes anbefaling gladeligt stopper op og nyder dens nærhed, så er vi ifølge Yellowstones oplysninger i gang med at skabe en ulv, som kan blive farlig. Det kan ulven ikke gøre for. Det er vores ansvar ikke at ”opdrage” den til uhensigtsmæssig adfærd.

Yellowstone har aldrig haft alvorlige ulveangreb på mennesker. Men det er måske netop fordi, man i Yellowstone fører en politik overfor ulven, som forebygger, at ulykker sker. Yellowstone har, hvad de kalder aktivt management af ulven: Hvis en ulv gentagne gange viser, at den ikke er bange for mennesker, bliver den aflivet af Yellowstones egne rangers.

Vi skal passe på hinanden her i Lemvig Kommune. Vi skal faktisk også passe godt på ulven – den er jo fredet. Jeg vil derfor opfordre til, at vi passer på ”vores” unge hanulv ved at følge rådene fra de erfarne rangers fra Yellowstone. Møder du ulven, så skræm ham væk, så han bliver ved med at være sky. Pas godt på ham ved at lære ham ikke at komme mennesker nærmere end de cirka 91 meter, som er den af Yellowstone fastsatte toleranceafstand.

Hvis jeg bliver valgt ind i byrådet, vil det være del af mit virke at indsamle erfaringer omkring ulven, og videreformidle disse til landspolitikerne. Vi skal høres, når konventionerne skal fortolkes og lovgivningen skal videreudvikles. Endvidere vil jeg opfordre til, at vi lokalt inddrager erfaringer fra Yellowstone, så vi kan træffe de beslutninger, som er rigtige for os i Lemvig Kommune.

Annonce
Sport

Cheftræner sygemeldt på ubestemt tid med stress - Uhrenholt tager over

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Mysteriet i Mejdal: De er de mest vaccinerede og de mest smittede

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Struer

Georg kom på tidlig pension: - Jeg er sgu slidt

Vestjylland

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Struer For abonnenter

Panik i venteværelset: Lægen lukker, hvad gør vi nu?

Debat

Der må hjælp til når familien er i livskrise

Struer

Mistanke om Omikron-smitte på landsbyskole: Klasse sendt hjem sammen med halvdelen af lærerstaben

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Erhverv

Bagermester i kovending: Åbner igen med det samme

Erhverv For abonnenter

Tre brud på tre år: - Jeg tror, det er vigtigt, at man nyder at leve livet, når man er her. Det lyder så fint, men jeg mener det faktisk alvorligt

Holstebro

Nyvalgt byråd ramt af corona til første møde: To måtte blive hjemme

Annonce