Annonce
Livsstil

Hjælp, jeg er en forælder-klumme: Vi er en generation af kedsomhedsforskrækkede voksne

Illustration: Wayne Southwell

Du kender det sikkert. Det er lørdag, og der er intet planlagt. Men allerede inden frokost er der en rastløs stemning. Børnene keder sig. Nu kan du som forælder gøre tre ting: Du kan underholde dem eller sætte aktiviteter i gang. Du kan stikke dem en skærm og vente på, at du selv får så dårlig samvittighed, at du alligevel kommer op med noget at lave. Eller du kan lade børnene kede sig.

Det sidste kræver faktisk mod. For i min optik er vi er gået hen og blevet en generation af kedsomhedsforskrækkede voksne. Og hvorfor så det?

Dybest set fordi vi går rundt med en grundlæggende opfattelse af, at kedsomhed er nederen. Noget, som for alt i verden skal undgås. Livet skal være sjovt og underholdende og indhyllet i glimmer og turpas. Alene ordet kedsomhed er fy. Stik modsat dets langt mere labre kusine, ”afslapning”, som oser af lækker energi og forventninger om genopladning og ro for hjernen. Måske ligefrem en smoothie og et karbad.

Annonce

Marie Sloma Qvortrup

Mor til fire, bonusmor til to og fraskilt.

46 år og bor på Frederiksberg.

Hver fredag klokken 11.05 på Radio4 er journalist Marie Sloma Qvortrup vært i programmet "Hjælp, jeg er forælder!".

Her gør hun sammen med forskellige eksperter lytterne klogere på alt det, der optager dem som forældre og bedsteforældre. Det giver hun videre i en klumme sammen med egne erfaringer.

Men hvorfor egentlig? Ingen går jo gennem livet skrigende af grin. Ingen lærer noget svært uden at kede sig indimellem. Ingen har en tilværelse med sjove aktiviteter fra væg til væg og gulv til loft. Kedsomhed er muligvis nederen. Men ikke desto mindre er det en del af det at være menneske. Og måske er kedsomhed slet ikke så slem som sit ry.

I en klassisk hamsterhjulshverdag for en helt almindelig dansk børnefamilie er der ikke meget tid til at kede sig. Vi farer rundt og hænger i en klokkestreng ugen igennem. Så når weekenden rammer - og den ellers ikke er lige så pakket som resten af ugen - er det mere end forståeligt, at far og mor bare gerne vil lave ingenting. Vi har brug for at lave ingenting. Og det har vores børn faktisk også. Spørgsmålet er, om vi har vi pligt til at underholde?

Marie Sloma Qvortrup. Foto: Agnete Schlichtkrull

Lad os begynde ved løsning nummer et. Børnene keder sig. Du entertainer eller iværksætter. ”Har I lyst til at male med vandfarver?” ”I kunne også gå ud og bygge en hule? Det gjorde vi, dengang jeg var barn.”

”Nej,” lyder svaret måske. ”Det er kedeligt.”

”Jamen, hvad så med, at vi finder perlerne frem?”

Eller: ”I må også gerne bage en kage.”

Alt sammen fint. Og måske virker det. Måske ikke. Måske ender man selv med at bygge en hule, mens ungerne ser på. Eller man ender småstresset og irritabel med dej op ad væggene. Det orker man nogle gange. Andre gange gør man virkelig ikke. Det bliver man ikke en dårlig forælder af.

Løsning nummer to ligger ligefor og er klart den nemmeste. Som digitalt indfødte er vores børn mere end vant til at underholde sig med en skærm. Faktisk er det ofte det, de foretrækker, og samtidig er kedsomheden dræbt med et enkelt hug. I cyberspace er der altid nye eventyr, der venter. Streamingtjenester, sociale medier og spilleplatforme tilbyder endeløse muligheder for et digitalt fix , og alle - uanset alder - kan lynhurtigt føle sig underholdt. Eller passiviseret, om man vil.

Problemet er bare, at det kan være svært helt at ignorere den dårlige smag i munden, når et par timer er gået, og børnenes øjne er ved at blive firkantede.

Hvis vi bliver ved billedet af den stille lørdag og ingenting på programmet, men fjerner skærmene fra ligningen, har vi pludselig en anden situation. Det er måske nu, man hører ordene ”find på noget” komme ud af sin egen mund. Og efter vedholdende insisterende kedsomhed fra børnene måske ovenikøbet smider trumfen: ”Det er sundt at kede sig.”

Det sagde en eller anden klog type engang. Og måske er det i virkeligheden sandt, hvilket bringer os frem til løsning nummer tre. Og til hvorfor dén løsning kræver mod.

For børns kedsomhed kalder på forældres dårlige samvittighed. Den ryger direkte tilbage i hovedet på os som en boomerang og giver os små hak i selvtilliden. Eller i skyldfølelsen.

For hvem har lyst til at sende et barn af sted i børnehave eller skole mandag morgen med intet spændende at fortælle? Hvem er stolte forældre for enden af en ferie med intet på programmet? Ikke ret mange. Og heller ikke jeg.

Der skal helst være noget at fortælle. Noget at tage billeder af. Noget at prale med. Ellers har vi ikke været en succes. Vi har ikke slået til. Eller hvad?

Jeg øver mig selv i løsning nummer tre. Øver mig i at læne mig tilbage og sige: ”Lige nu skal vi ikke noget. Næste gang, vi skal noget, er, når vi spiser aftensmad. Indtil da er der fri leg. I må gerne være sammen med mig, men jeg underholder jer ikke. Så find på noget, eller betragt det som en pause. Betragt det som afslapning. Det er faktisk dét, weekender er til for.”

Det kræver mod at lade kedsomheden være der. Lade den leve eller udvikle sig. Lade den være en helt naturlig del af livet, på lige fod med andre knap så sexede følelser. Så du er ikke en dårlig forælder, fordi du lader dine børn kede sig. Tværtimod.

I en verden fuld af hurlumhej og aktiviteter fra morgen til aften vil jeg faktisk gå så vidt som til at kalde kedsomhed for lidt af et privilegium. Tænk, vi skal slet ingenting!

Det kræver mod at lade kedsomheden være der.

Annonce
Holstebro

Forældre i tvivl om vaccination af deres børn: - Vi vakler simpelthen sådan, om vi skal eller ikke skal

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

TTH tabte for femte gang i seks kampe: - Det var langt under det niveau, vi skal have

Sport For abonnenter

Videoanalyse og liveblog: TTH tabte på udebane til oprykkerne fra Skive

Holstebro

26-årig fængslet for at trække køkkenkniv, sætte den mod nakken af en person og sige: 'I will fucking kill you'

Erhverv

Tre butikker ser tilbage på Black Friday og frem mod en hverdag med mundbind: Det værste er faktisk de ting, vi begynder at have i restordre

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Holstebro For abonnenter

Byrådets længst siddende medlem røg ud, og det er glædeligt

Kultur

Mohamad flygtede fra krigen: Nu er han manden bag stjernerne i Vild Med Dans

Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Holstebro

26-årig anholdt for at gribe køkkenkniv og true tre personer på livet, da de bad ham skrue ned for musikken

Struer For abonnenter

De skiltes som uvenner, men efter 82 år er de igen de bedste venner på plejehjemmet: - Jeg blev sgu sur, da han sagde, at jeg lugtede af ko

Leder For abonnenter

Lad det blive ved pas og mundbind - den sunde fornuft kan sagtens klare resten

Annonce