Annonce
Navne

Historisk roman sælger godt. Nu skriver forfatteren på en ny

Naturen omkring Stubber Kloster nærmest emmer af historie, og det har været med til at inspirere Lars Novrup Frederiksen til sine historiske fomaner. Arkivfoto: Morten Stricker
Lars Novrup Frederiksen har skrevet omkring halvdelen af en ny roman om nonnen Kirstine på Stubber Kloster ved Sevel.

Uventet efterspørgsel

Tredie oplag af "Kirstine" er netop udkommet på forlaget Hovedland, fordi de første 2500 er solgt. 100 stod endda på venteliste.

- Jeg havde aldrig regnet med, at interessen ville være så stor. Det første oplag var udsolgt allerede efter fire måneder, fortæller han.

Gode anmeldelser, stor interesse fra bibliotekerne og forfatterens foredragsvirksomhed har været med til at stimulere salget. Lars Novrup Frederiksen har holdt omkring 40 foredrag med afsæt i bogen, og de første fem til seks aftaler er på plads i det nye år. Normalprisen for et foredrag er 5000 kroner, men i en mindre lokal forening kan et par flasker gøre det.

Annonce

- Jeg havde aldrig regnet med, at interessen ville være så stor. Det første oplag var udsolgt allerede efter fire måneder

Lars Novrup Frederiksen, forfatter til middelalderromanen "Kirstine"

Grundig research

Han inddrager i sine foredrag både lokal- og landshistorie, og der er rigeligt at fortælle om.

Mordet på den danske konge Erik Klipping indgår i handlingen i "Kirstine", og historiske facts spiller også en stor rolle i efterfølgeren.

- Research om de historiske forhold fylder mindst halvdelen af min tid, fortæller forfatteren.

De historiske begivenheder refereres sideløbende med fortællingen om nonnens skæbne.

- Det kører jeg parallelt for at give romanen troværdighed, forklarer han.

Lokale destinationer

Marsk Stig er en af de historiske personer, der indgår. Tvis Kloster og Gudum er lokale destinationer, der inddrages.

- Både geografisk og handlingsmæssigt er den nye roman bredt mere ud, siger Lars Novrup Frederiksen, der har masser af historisk materiale at inddrage.

- Danmarkshistorien blev for alvor spændende efter mordet, hvor det gik ned ad bakke for fædrelandet med en altødelæggende borgerkrig, uddyber han.

Den mørke vintertid er forfatterens favorittid, når der skal skrives. Her kan han i dagevis lukke sig ind i skrive-universet i familiens lille bjælkehus i Fjaltring, hvor der tændes ild i brændeovnen. Flammerne kan måske også tænde motivationsilden, for som alle andre forfattere oplever han også nogle gange at blive ganske tom for idéer.

Om hovedpersonen Kirstine

Kirstine er ud af en magtfuld familie, Hvideslægten. Hendes far dør og moren gifter sig igen. Kirstine bliver anbragt på det nærliggende Stubber Kloster ved Sevel.

Handlingen forefår fra 1275 til 1287 og sætter med stor kyndighed den dramatiske handling ind i danmarkshistorien, anfører forlaget Hovedland.

Lars Novrup Frederiksens debutroman om den unge Kirstine, der snart bliver priorinde på Stubber Kloster, formidler fint middelaldersamfundet og dets mange spændinger mellem adelen, kirken, storbønderne, kongemagten og klostrene. Kirstine leder klosteret med omtanke og handelstalent, og uden at ønske det bliver klosteret inddraget i den lange kæde af dramatiske hændelser, der leder frem til mordet på Erik Klipping.

Skriver om natten

Ofte vender Lars Novrup Frederiksen om på nat og dag. Han skriver gerne om natten. Til gengæld bruger han om dagen gerne tid langs strandkanten til at dyrke en anden hobby: Indsamling af rav.

Her kan han fuldt ud koncentrere sig og være produktiv.

Hjemme i Sevel er den tidligere bankdirektør fortsat erhvervsaktiv på deltid som fremviser af huse for Danbolig. Flere gange dagligt går han ture med kongepuddelen Theo i områdets dejlige natur.

- Vi har vidunderlig natur i alle retninger med både skov og krat, fortæller han.

Motion får han hver tirsdag med gutterne i Sevel Hallen. I sommertiden også gerne i havkajak på fjorden sammen med sin kone, Ingrid.

Næsten dagligt er der hjemme besøg af børnebørnene Thor, 13, og Sebastian, 11.

- Det er en stor glæde, at de kommer forbi. Og bliver forkælet. Mest af mormor, smiler Lars Novrup Frederiksen.

Middelalderromanen "Kirstine" er nu trykt i sit tredie oplag. Dermed er der ialt trykt næsten 4000 eksemplarer - et antal, der positivt har overrasket forfatteren, Lars Novrup Frederiksen. Foto: Lars Rask Vendelbjerg.
Sevel: - Er det dig, der har skrevet om Kirstine? Jeg skal altså vide, hvordan det gik hende!

Med denne bemærkning fra en ivrig kvinde blev Lars Novrup Frederiksen, 67, for nogen tid siden antastet i Vinderup Brugsforening.

Han kunne berolige hende med, at historien er på vej. Hans historiske debutroman om nonnen på Stubberkloster, der blev udgivet i maj 2017, får en efterfølger. "Klosteret" er arbejdstitlen - og de første 300 sider er skrevet. Men der går nok et eller to år, inden kvinden i Vinderup og alle andre får stillet deres nysgerrighed. Forfatteren er nemlig grundig. Til gengæld er den overordnede handling klar: Han ved, hvordan det skal ende.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Verdensmesterskabet får ikke lov at smuldre i Struer

Hvis bokseren Dina Thorslund skal miste sit verdensmesterskabsbælte, så lad os håbe, at det kommer til at ske i bokseringen mod en dygtigere modstander, og ikke fordi økonomi og teknikaliteter spænder ben for hende. Da hun for nylig brød med sin hidtidige promotor, det tyske Team Sauerland, stod hun alene tilbage med opgaven at arrangere og finansiere en mesterskabskamp. Det er en stor opgave, som rækker et godt stykke ud over de færdigheder, man slider sig til i et træningslokale, og derfor har bokseren brug for hjælp. Verdensmestre i individuelle publikumssportsgrene findes der ikke mange af i Danmark. Derfor er det en præstation, som har skabt opmærksomhed. Og Struer Kommune har været både dygtig og flittig til at udnytte den potentielle profilering, der ligger i at have en verdensmester i byen. Derfor har kommunen naturligvis også en interesse i, at det fortsat er tilfældet. Og netop derfor ser kommunen også velvilligt på mulighed for et samarbejde - eller en støtte. Detaljerne er endnu ikke klare, men borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) giver i dagens avis udtryk for, at der skal findes en løsning. Nok så vigtigt er det signal, som erhvervsmanden Peter K. Kristensen sender i et læserbrev i dagens avis. Han opfordrer til at støtte projektet og melder sig samtidig klar til selv at gøre det. Det er vigtigt, at dem, der har mulighed for at ændre noget, ikke bare støtter økonomisk med et sponsorat, men også råber lidt og op fortæller om, hvor vigtigt det er at have noget at være fælles om og stolte over. En opbakning som den, erhvervsmandens sender i sit læserbrev, er derfor uendeligt meget værd. Det er uholdbart, hvis bokser og træner selv skal stå for det administrative. Det kan måske lykkes en enkelt gang, men hvis Dina Thorslund skal have mulighed for at koncentrere sig om sporten, må hun finde en ny promotor. Og den opgave er langt nemmere, hvis hun kan demonstrere solid opbakning i baglandet. For selvfølgelig skal verdensmesterskabet forsvares. Og selvfølgelig skal det foregå i Struer denne gang.

Annonce