Annonce
Vinderup

Historisk læsestue på det gamle arkiv

Gamle køkkenredskaber får nutidens børn til at måbe på udstillingen på Vinderup Egnshistoriske Arkiv. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Børn falder i staver, når de ser det gamle legetøj og husgeråd fra hjemmet, fortæller arkivleder
Annonce

Vinderup: Pladsmangel kan give anledning til nytænkning. Det var netop mangel på plads, der er forklaringen på, at Vinderup Egnshistoriske Arkiv har organiseret sin samling på en helt ny måde og fået plads til en læsestue, som logisk nok har fået navnet ”Historisk Læsestue”.

- Det smukke nylagte gulv lyser op, og en omrokering af inventar har skabt et mere luftigt og åbent mødelokale med bedre udsyn for alle, fortæller sekretær Mette Elmholdt.

Gamle dukker og legehuse er med på udstillingen. Foto: Lars Rask Vendelbjerg

Ændringen betyder blandt andet, at en gammel skolebogssamling i stedet for opbevaring i kælderen fået sin plads på første sal sammen med en udstilling af udvalgte arkivalier, modtaget gennem foreningens 50 år. De er fordelt i montrer med hver sit tema.

Annonce

Sjovt gammel legetøj

Her er et tema med køkkengrej, pynt og husgeråd fra hjemmet. Et tema fra krigen, blandt med vragdele fra et tysk fly, der faldt ned ved Landting. Et tema med sjovt gammel legetøj og et tema med fokus på tørvegravning, der gav mange lokale arbejdspladser.

Tørvegravning har fyldt meget på Vinderup-egnen og temaet har fået sin egen lille udstilling på Vinderup Egnshistoriske Arkiv. Foto: Lars Rask Vendelbjerg

- Vi oplever, hvordan børn kan falde fuldstændig i staver, når de ser og får forklaret, hvad de gamle ting har været brugt til, når de for eksempel besøger samlingen sammen med deres bedsteforældre. Det kan give en rigtig god snak om gamle dage, fortæller arkivleder Bodil Møller. Der også modtager besøg fra børnehaver og skoler.


Vi oplever, hvordan børn kan falde fuldstændig i staver, når de ser og får forklaret, hvad de gamle ting har været brugt til


Hvis man ikke har mulighed for at komme i arkivets åbningstid kan man prøve at få en aftale med et af bestyrelsesmedlemmerne, oplyser arkivlederen, der snart går på pension.

Annonce

Usikker fremtid

Holstebro Kommune har valgt at spare på midlerne til de lokalhistoriske arkiver.

- Det giver også en uvis  fremtid for Vinderup Egnshistoriske Arkiv, men vi håber på en snarlig afklaring omkring økonomien og organiseringen. Og håber, at Holstebro Kommune fortsat vil påskønne værdien af det fagligt velorganiserede lokalarkiv, så det fortsat kan være en drivkraft og katalysator for kulturhistoriske aktiviteter på Vinderupegnen, siger formand Laila Nørgaard.

Effekter helt tilbage fra 1. verdenskrig er med i montrerne. Foto: Lars Rask Vendelbjerg

Med henblik på en afklaring af fremtiden har bestyrelsen for Vinderup Egnshistoriske Arkiv bedt om komme med på en møde i kommunens kultur- og fritidsudvalg, oplyser Mette Elmholdt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Hvad mener du om sexisme-debatten?

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce