Annonce
Lemvig

Historisk kanon opstillet i Thyborøn

Kanonen fra "Peter Skram" er sat op ved Sea War Museum. Pressefoto
Den eneste bevarede kanon fra flådens sænkning den 29. august 1943 opstillet i fri luft udenfor Sea War Museum Jutland
Annonce

Selv om det nu bliver udsat for det barske klima i Thyborøn, har direktør Gert Normann Andersen valgt at opstille et vigtigt stykke danmarkshistorie uden for Sea War Museum Jutland.


Kanonen står som et symbol på dansk modstand mod den tyske besættelse.

Gert Normann Andersen, Sea War Museum


Det drejer sig om den eneste bevarede kanon fra kystforsvarsskibet ”Peder Skram”, som den 29. august 1943 blev sænket på Holmen i København.

- Kanonen står som et symbol på dansk modstand mod den tyske besættelse. Da danskerne i august 1943 gjorde oprør mod samarbejdspolitikken, og tyskerne den 29. august forsøgte at overtage den danske flåde, gik det danske søværn i aktion. Det lykkedes at sejle 13 skibe i sikkerhed i Sverige, mens yderligere 30 blev sænket eller ødelagt for ikke at falde i tyske hænder, siger Gert Normann Andersen.

Det historiske foto af "Peter Skram", der blev sænket for ikke at falde i tyskernes ejerskab. Pressefoto

- ”Peder Skram” lå som kommandoskib på Holmen, og den 29. august klokken 4,35 blev søventilerne åbnet, hvorefter skibet lidt efter klokken 5 lagde sig til rette på bunden med slagside. ”Peder Skram” lå under mastekranen, og fotografier af det sænkede skib under kranen er nok det mest kendte motiv fra flådens sænkning, siger han.

Tyskerne besatte denne dag alle større danske militærinstallationer, og under kampene blev 23 danske soldater dræbt, mens 40 blev såret. Søværnet havde selv syv dræbte og 11 sårede.

Annonce

Symbol på dansk modstand

- For mig står kanonen som et symbol på den danske modstand og de danske ofre, og selvfølgelig havde jeg helst opstillet den i et opvarmet lokale, hvor den kunne stå beskyttet, men det har ikke været muligt, siger Gert Normann Andersen.

Steen K. Engstrøm: Det er utroligt prisværdigt, at det via en utrættelig og ihærdig indsats er lykkes Gert Normann Andersen at få etableret en særdeles righoldig og seværdig maritim samling om primært Første Verdenskrig og Jyllandsslaget på Sea War Museum. Pressefoto

Kanonen fra ”Peder Skram” er en svensk 15 centimers Bofors-kanon model 1905, der vejer 12 tons. Den er fremstillet i 1908 og mærket nr. 37. Efter sænkningen blev ”Peder Skram” hævet, og da motorerne var blevet ødelagt ved aktionen, blev skibet slæbt til Kiel, hvor det resten af krigen lå som flak-skib. Skibets fire 15 centimeters kanoner blev afmonteret og opstillet i kystbatteriet Pælebjerg på Fanø.

Annonce

Solgt til produkthandler

Kun en af kanonerne er bevaret, og det skyldes især to personer. Afdøde admiral Sven Egil Thiede sørgede for, at værdifulde kanoner blev stillet til side i det, der i Søværnet kom til at hedde ”Admiral Thiedes Kanonsamling”. Efter hans død blev samlingen opløst og solgt til produkthandler Orla Rasmussen fra firmaet Jatob A/S i Bjerringbro. Orla Rasmussen nænnede ikke at skære den værdifulde kanon i stykker og gemte den i mange år på skrotpladsen, indtil den kunne komme til Sea War Museum Jutland.


Til trods for vores digitale tid og de sociale mediers fremgang, er der tilsyneladende et særdeles udtalt behov i danskerne for at lære om fortidens vingesus. Og det er godt, for uden en fortid er der heller ingen fremtid

Steen Eiler Engstrøm, Landsformand for Danmarks Marienforeninger


- Det er utroligt prisværdigt, at det via en utrættelig og ihærdig indsats er lykkes Gert Normann Andersen at få etableret en særdeles righoldig og seværdig maritim samling om primært Første Verdenskrig og Jyllandsslaget på Sea War Museum. At han nu kan tilføje den eneste tilbageværende kanon fra kystforsvarsskibet ”Peder Skram” til sin samling er helt unikt. Til trods for vores digitale tid og de sociale mediers fremgang, er der tilsyneladende et særdeles udtalt behov i danskerne for at lære om fortidens vingesus. Og det er godt, for uden en fortid er der heller ingen fremtid, siger kommandørkaptajn Steen Eiler Engstrøm, der er chef og garnisonskommandant på Flådestation Korsør samt landsformand for Danmarks Marineforening med 76 lokalafdelinger i Danmark og Grønland.

Annonce

Også tysk kanon

Sammen med kanonen fra ”Peder Skram” har Gert Normann Andersen uden for Sea War Museum opstillet en tysk 12,7 cm marinekanon, som også kommer fra admiral Thiedes samling og Jatob A/S. Under krigen var kanoner af denne type blandt andet opstillet i et kystbatteri på Agger Tange, og efter krigen blev de anvendt i det danske søværn. Blandt andet er de blevet brugt på fregatterne Holger Danske (1945-1959) og Niels Ebbesen (1945-1963) samt depotskibet Ægir (1951-1958).

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce