Annonce
Vinderup

Historisk barber-hus har fået makeover: Nu inviteres der indenfor

Efter halvandet år er Sevel Ejendomme klar til at vise Æ Barbiers Hus frem for de lokale. Foto: Jan Briks
Huset i Sevel har gennem de sidste halvandet år gennemgået en totalrenovering af indmaden i huset. Nu må de lokale komme indenfor og se resultatet.

Sevel: Det var engang et samlingssted for byens borgere. For huset på Vesterled 2 i Sevel har siden det blev opført i 1904, udover at danne rammerne om en telefoncentral og en urmagerforretning, også lagt mursten til en frisør- og barbersalon. Og det var her, man siden 1937 - og helt indtil 1988 - kunne komme ned og få en sludder for en sladder om alt det, der skete i lokalområdet.

Huset blev kendt som "Æ barbiers hus".

Og det er selvsamme hus, som torsdag 29. maj har åbent hus. For lidt over halvandet år siden gik to lokale nemlig sammen om at købe det. Og halvandet år senere har barberens hus fået en ordentlig glat-barbering indvendigt.

- Det har jo set træls ud i ti-tyve år, så da det kom på tvangsauktion, blev vi enige om at købe det og sætte det i stand, siger Poul Ejner Christensen, der har købt huset sammen med murermester Jens Jørgen Jensen. Begge er de barnefødt i byen. Og kærligheden til huset - og ikke mindst midtbyen i Sevel - har hængt ved:

- Vi har begge to indstillingen om, at man skal bevare de gamle huse i stedet for at brage dem ned - og værne om dem. Det har også betydning for det indtryk man får, når man kører ind gennem byen, siger han.

Alt indmaden

Poul Ejner Christensen vil ikke ud med, hvor meget, man fik huset for, eller hvad der er brugt på den omfattende renovering, hvor næsten alt indenfor i det bevaringsværdige hus, er skiftet ud:

- Alt er jo brækket totalt op - med isolering i gulvet og hele moletjavsen. Det eneste, der er tilbage fra det gamle er nogle bjælker på første sal og så det her trappetrin af kampesten, siger Poul Ejner Christensen og sparker let til et trin i husets nyrenoverede bryggers.

Onsdag - dagen før Åbent Hus - er huset næsten færdigt.

- Det er småtterier, der mangler, siger han.

Et stort projekt

Det er første gang, at de to lokale herrer, har kastet sig ud i så stort et renoveringsprojekt:

- Købmandsgården, som vi også købte på tvangsauktion i sin tid, er også en speciel bygning, men den var ligesom blevet renoveret løbende, så det var ikke så voldsomt, som det her, siger han.

De nye lejere flytter ind i starten af juni - og har givet deres velsignelse til, at der måtte holdes åbent hus forinden:

- Der er så mange, der har spurgt, om de ikke måtte komme og se det, og så tænkte vi at vise det frem. Det var lejerne heldigvis med på, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce