Annonce
Udland

Historiker kalder prins' farvel til pligter for usædvanligt

Toby Melville/Reuters

Det er sædvanligt, at en prins opsiger sine pligter, men hele sagen er usædvanligt, siger kongehusekspert.

Der har ikke tidligere været en sag, der ligner den, som den 59-årige britiske prins Andrew er havnet i.

Det vurderer Lars Hovbakke Sørensen, kongehusekspert og lektor i historie ved professionshøjskolen Absalon.

- Det er meget usædvanligt, at en kongelig på den måde trækker sig fra alle sine forpligtelser. Men det er også en usædvanlig sag, siger han.

Prinsen oplyser onsdag aften, at han er blevet fritaget fra sine officielle pligter på ubestemt tid.

Det sker i kølvandet på et meget omdiskuteret interview på BBC.

- Det betyder, at han ikke længere skal deltage i officielle begivenheder eller repræsentere kongehuset.

- Han afstår formentlig også fra at deltage i officielle begivenheder, hvor de kongelige er med ved nationale begivenheder, siger lektoren.

I interviewet forsøger prins Andrew at forklare sit forhold til den amerikanske rigmand og dømte sexforbryder Jeffry Epstein, der har taget sit eget liv.

Et af de centrale spørgsmål drejer sig om en kvinde, der hedder Virginia Giuffre.

Kvinden hævder, at hun som 17-årig blev holdt som sexslave af Epstein og tvunget til samleje med blandt andre prins Andrew. Det har prinsen afvist.

Det er muligt, at man ifølge lektoren har mistænkt andre kongelige for at have lavet forskellige ting tidligere, som man ikke måtte.

- Men det er anderledes nu og med denne sag, hvor de kommer så åbent frem, siger Lars Hovbakke Sørensen og tilføjer:

- Pressen og befolkningen følger meget tæt med i, hvad de kongelige laver. Interessen for at følge tæt med i, hvad de kongelige laver er meget stor.

Sagen påvirker uundgåeligt kongehusets omdømme, vurderer kongehuseksperten.

- Når enkelte personer i kongehuset foretager sig kritisable ting, så går det ud over hele kongehusets popularitet.

- Måske knap så meget, hvis det havde været en mere central person i kongehuset, siger Lars Hovbakke Sørensen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Leder For abonnenter

Lad det nu blive realistisk

Som vi skrev i avisen onsdag, følger de lokale idrætshaller - sammen med landets øvrige - noget interesseret, hvad der sker med planerne om de såkaldte B18, et nyt bygningsregulativ. Hvis det gennemføres, som der er lavet udkast til, vil det give voldsomme problemer med en række af de mange arrangementerne, hallerne har i dag. Hvis det gennemføres, skal der ved hvert arrangement laves en pladsfordelingsplan, som skal godkendes af en brandteknisk virksomhed. Og der skal være folk til stede, som skal være uddannet i brandmateriellet. Ud over det vil være en uoverskuelig økonomisk byrde for de mange små-arrangementer, der er i hallerne, vil det også give en masse praktiske udfordringer. Som for eksempel at hvis der kommer lidt flere mennesker, end man havde regnet med, må der ikke stilles ekstra borde op, fordi de ikke indgår i den plan, der er godkendt. Nu må man håbe, at de, der har udarbejdet udkastet, også vil forholde sig til den realistiske dagligdag. Naturligvis skal sikkerheden være i orden, og det grundlæggende i hallerne er, at der er nødudgange, flugtveje er beskrevet, og der er brandmateriel, der også virker. Og det siger sig selv, at man ikke må stille ekstra borde, store gymnastikredskaber eller andet op foran flugtvejene. Men at der skal laves en plan for hvert et lille arrangement, som skal godkendes og dermed betales hos en virksomhed, det er at gå alt for langt. Det vil i realiteten betyde, at en lang række arrangementer ikke kan gennemføres, fordi der ikke er penge til det, og fordi det bliver for besværligt. Der er gjort indsigelser mod det nye regulativ, og forhåbentlig vinder fornuften, så der naturligvis er et indhold, der sikrer sikkerheden. Men at man også forholder sig til virkeligheden. En halbestyrer ved jo alt om, hvordan man må stille borde op, uden det går ud over sikkerheden, og han er i jævnlig kontakt med brandmyndighederne, der både kontrollerer og giver gode råd. Det må række. Vi kan ikke undvære de mange små arrangementer i de haller, der binder mange mindre samfund sammen.

Annonce