Annonce
Ulfborg/Vemb

Historier fra havets bund blev vakt til live

Strandingsmuseet inviterer folk til at komme med fund og præsentere dem for et panel af eksperter. Foto: Johan Gadegaard

Tre museer langs Vestkysten havde søndag inviteret alle, der havde fund fra havet, til at komme og få historien bag. Det bragte en del spændende fund frem.

Thorsminde: Landets museer går ikke selv ud og finder de ting, der er interessant at udstille. De afhængige af, at folk kommer med de spændende ting, der bliver fundet, og derfor havde Strandingsmuseum St. George, Lemvig Museum og Ringkøbing-Skjern Museum søndag eftermiddag inviteret alle, der havde noget interessant fra Vestkysten til at komme med det, og få klarlagt historien bag deres skatte - også for at museet kunne se nogle af de spændende ting, der ligger hjemme hos private samlere.

De tre museer havde også fået den 85-årige englænder John Bingeman, der er en af verdens førende eksperter i britiske krigsskibe fra 1700- og 1800-tallet, til at komme og vurdere og fortælle om nogle af de ting, der kom ind.

P.C. Mikkelsen er en af de private samlere af fund fra Vestkysten. Hans far og bedstefar har været strandfogeder, og selv er han strandfoged fra Thorsminde og tre kilometer sydpå.

- Jeg går ved stranden næsten hver dag, og selvom jeg ikke finder lige så meget som for 30 år siden, så kan der stadig dukke noget op, fortæller han, og viser noget af det han havde med.

Nogle af de forskellige fund, der kom ind var blandt andet en såkaldt vandkjøller, mønter, apotekerkrukker og meget andet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce