Annonce
Kultur

Historien om det sidste par på møllen udsat for en kreativ pen

Per Nørgaard Mortensen er her på en smuk vinterdag fotograferet på Kirkebakken i Borbjerg med møllen og søen som baggrund i forbindelse med skuepillet om Emma. Nu er han sammen med en makker ved at skrive et nyt teaterstykke med lokalhistoriske rødder. Arkivfoto: Ninna Pirchert
Til august næste år er det planen at sætte et nyt teaterstykke op på Kirkebakken i Borbjerg. Stykket handler om det sidste par, der levede af at drive Borbjerg Mølle som et mølleri og forvandlingen til det traktørsted, der den dag i dag drives på stedet.

Borbjerg: - Man kan jo kalde det fiktion inspireret af virkelige hændelser. De to familier har jo levet på møllen, og årstallene er reelle, men historien om, hvordan parrene møder hinanden er for eksempel fiktion. Vi har skrevet stykket med en skarp ramme om, hvad der reelt skete, men har udsat historien for en kreativ pen.

Sådan fortæller 54-årige Per Nørgaard Mortensen om det teaterstykke med rod i den helt lokale egnshistorie, som han er i fuld gang med at skive sammen med sin makker, Claus Klok.

Planen er at stykket i den sidste weekend i august næste år skal opføres på Kirkebakken i Borbjerg - på en scene, der mange gange før har lagt kulisser til amatørteater-forestillinger,

Annonce

For to år siden blev Charles' tante opført på naturscenen med møllesøen som kulisse, og i 2017 blev "Emma" opført som kirkebakkespil. Teaterstykket handlede om Emma, der blev født i 1855, og hendes møde med Anton, som stykket følger, fra de er børn, til de bliver gamle. En lokalhistorisk forestilling, som Per Nørgaard Mortensen havde skrevet med hjælp og inspiration fra Viktor Hedegaard, der har boet i Borbjerg i hele sit liv og nok er den, der ved mest om landsbyens historie.

Og nu er Per Nørgaard Mortensen, der bor i Tvis og arbejder som salgskonsulent, altså i gang med at skrive et nyt teaterstykke med rod i lokalhistorien. Denne gang er han gået i et makkerskab med Claus Klok, der til daglig arbejder som producer på TV MidtVest: Han er filmskaber og er blandt andet idémanden bag den vestjyske spændingsfilm, Buris.

Claus Klok, der lige som Per bor i Tvis, har også selv spillet teater og med i sine egne film, og han spiller også musik.

- Vi regner derfor også med, at der bliver skrevet ny musik til stykket, fortæller Per Nørgaard Mortensen.

Claus Klok, der her ses under optagelserne til en krimi, er medforfatter på det nye teaterstykke, der efter planen skal opføres til august 2022. Arkivfoto: Johan Gadegaard

En dram og et spil kort

Handlingen udspiller sig omkring år 1900 i den periode, hvor Niels Mundbjerg, og senere Johannes Kobborg ejede Borbjerg Mølle, hvor der blev malet korn. Kunderne fik typisk en dram og måske et spil kort, mens de ventede på at få malet korn, og det gav idéen til at omdanne møllen til et traktørsted, da det senere blev svære tider for branchen .

- Claus og jeg er ved at skrive forestillingen sammen, vi har historien, men vi er ikke færdige med at skrive endnu, fortæller Per.

Historien bygger på de historiske fakta om, at Niels Jensen Mundbjerg overtog Borbjerg Mølle i maj 1898 efter sin svigermor, Stine Christensen, og at Johannes Kobborg ejede møllen fra 1919  til 1963. Fra 1931 drev han sommerrestaurant på stedet.

Trolden under broen

I stykket har de to forfattere også skrevet et gammelt Borbjerg-sagn ind:

Ifølge sagnet boede en trold under kirkebroen, og da Borbjerg Kirke skulle opføres, rev trolden det, man havde bygget om dagen, ned om natten. Aftalen blev, at trolden lod kirke-byggeriet være i fred mod, at han fik den første brud, der kørte over broen. Den aftale fik folk til at køre den lange vej uden om søen for at komme til kirken.

I stykket skal møllersvenden Eskild giftes den 26. november 1907, og gommen overtaler sin brud, Else, til, at de som de første skal køre over den gamle bro til kirken og på den måde bryde den gamle forbandelse.

Annonce

Publikum flytter sig

Første akt spilles på kirkebakken, og tanken er, at publikum derefter skal gå ad den sti, som Johannes Kobborg i sin tid etablerede rundt om søen til møllen.

Borbjerg Mølle Kro ejes i dag af to par, Mark og Malene Harpøth, der står for driften af møllen, og danseparret, Bjørn Bitsch og Ashli Williamson.

Værtsparret sørger for et kaffebord til publikum, og andet akt af forestillingen spilles på møllen. I andet akt er det blevet svære tider for branchen. Med elektricitetens fremmarch bliver det nemlig nemt og billigt at kværne korn hjemme på de enkelte ejendomme i stedet for at fragte det til møllen, og forretningsgrundlaget forsvinder.

Det sidste korn blev malet på møllen i 1946.


Jeg er med til at skrive stykket, fordi jeg synes det er sjovt, og fordi jeg er historisk interesseret.

Per Nørgaard Mortensen, medforfatter


Men Kobborg var entreprenant og så muligheden for at etablere et traktørsted, og et gammelt hønsehus blev som det første omdannet til krostue

I august vil de to forfattere begynde at slå på tromme for det nye egns-stykke.

- For at sætte stykket op, vil det kræve, at vi får 30 til 40 frivillige i sving, siger Per N. Mortensen, der sammen med sin makker er hyret ind til opgaven af teaterudvalget i Borbjerg.

- Jeg er med til at skrive stykket, fordi jeg synes, det er sjovt, og fordi jeg er historisk interesseret, siger han om sit engagement.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Den sidste mink er kørt til forbrænding, men bekymringerne er langt fra begravet: - Jeg står med et hus, der ikke kan sælges

Annonce