Annonce
Vestjylland

Hidsigt lavtryk på vej: Vindstød af stormstyrke og varsel om forhøjet vandstand

Mandag eftermiddag rammer kraftig vind fra nordvest den nordlige del af den jyske vestkyst. Arkivfoto: John Randeris
Mandag kommer et heftigt vejrsystem mod landet fra nordvest. Det har resulteret i et varsel om forhøjet vandstand i Limfjorden.

Vestjylland: Efter en våd og blæsende søndag, truer et lavtryk, der lige nu ligger over Norskehavet, med at gøre mandag endnu mere våd og blæsende i det nordvestjyske. Lavtrykket forventes at bevæge sig mod sydøst og ramme den jyske vestkyst mandag eftermiddag, hvor det kan resultere i vindstød af stormstyrke og forhøjet vandstand i den vestlige del af Limfjorden. Det oplyser DMI's vagthavende meteorolog Erik Hansen.

Han forklarer, at en længere periode med kraftig vestenvind allerede har skubbet en del vand ind i Limfjorden, og når vinden i morgen ventes at tage til, vil vandstanden formentlig kulminere med en vandstand på mellem 1,3 og 1,4 over normalen i den vestlige del af Limfjorden ved blandt andet Lemvig og Struer. Derfor har DMI udsendt et officielt varsel om forhøjet vandstand.

Erik Hansen kan dog ikke sige noget om, i hvilket omfang det kan føre til oversvømmelser.

- Det er de lokale beredskaber, der finder ud af, hvad det konkret betyder. Men man kan sige, at det er ikke meget usædvanligt i det område i Limfjorden.

Annonce

Stor usikkerhed

DMI's prognoser tyder i øjeblikket på, at uvejret kommer til at kulminere mandag først på eftermiddagen. Her vil der kunne komme heftige vindstød langs den nordlige del af den jyske vestkyst.

- I øjeblikket lover vi hård kuling med vindstød af stormstyrke, siger Erik Hansen.

Vinden bliver formentlig kraftigst omkring Thyborøn.

Både den kraftige vind og den forhøjede vandstand ventes at aftage i løbet af mandag aften og natten til tirsdag.

DMI har dog svært ved at komme præcise forudsigelser.

- Der er en del usikkerhed på det her lavtryk - både på, hvor intenst det er, og hvilken bane det tager. Faktisk noget større usikkerhed, end vi normalt ser.

Derfor kan både den forhøjede vandstand og den kraftige vind blive enten voldsommere eller mildere, end hvad prognoserne lige nu tyder på.

I resten af landet bliver mandagsvejret knap så heftigt, men det bliver generelt en dag med regnvejr og rusk landet over.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce