x
Annonce
Erhverv

Herregårdenes kulturarv er under pres

Gammel Estrup på Djursland er center både et herregårdsmuseum og forskning i danske herregårde. Arkivfoto
Møder, kurser og konferencer bidrager til at holde liv i herregårdene, men de har det ikke nemt, konstaterer forsker.

AUNING: Gammel Estrup er ikke bare en flot herregård.

Den er også hjemsted for Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum og Dansk Center for Herregårdsforskning. Her fra har man overblik over de 730 herregårde i Danmark.

Mange af dem danner rammer om events – fra bryllupper til møder og firmafester – for at skaffe indtægter til at finansiere drift og vedligehold. Men det er ikke nemt for dem, konstaterer Signe Boeskov, centerleder for Dansk Center for Herregårdsforskning.

- Kulturarven i Danmark er under pres; det er herregårdene også. De står i et dilemma mellem ønsket om at bevare kulturarven og at tjene penge, for eksempel ved at drive et effektivt landbrug og skovbrug, som mange af dem fortsat har som primær indtægt, siger hun.

Det er ikke altid nemt at indrette sig effektivt i bygninger, som ofte er fredede og indrettet i en anden tid. Det mærker forskerne på egen krop på kontoret på Gammel Estrup.

- Det bliver til mange ture op og ned ad smalle trapper, og man skal også lige vænne sig til, at kontorstolen måske ruller lidt til den ene side, fordi det gamle gulv er skævt. Og man skal have godt med tøj på om vinteren, for bygningerne er ikke nær så godt isoleret. Men det er jo netop en del af charmen fortæller Signe Boeskov og griner.

Ja, det er næsten som i H. C. Andersens tekst til ”Hist hvor vejen slår en bugt”: Væggene lidt skæve stå, ruderne er ganske små, døren synker halvt i knæ…

Annonce

Har altid været først

Men herregårdene er dygtige til at finde på aktiviteter, der kan skaffe penge til vedligeholdelsen.

- Herregårdene har altid været ”first movers”. De er gode til at tænke nyt og bruger deres ”brand” og den fortælling, der ligger i deres historie. De fleste kender for eksempel Gram Slot i Sønderjylland, som leverer varer til Rema 1000. Flere andre har udviklet egne specialiteter, fra æblecider til et sortiment af økologiske varer. Og selv om herregårdene ikke altid kan skabe moderne, strømlinede rammer, så er det jo stadig en eventyrlig oplevelse at holde bryllup på en gammel herregård, siger Signe Boeskov.

Faktisk er det ikke helt nyt, at mange herregårde supplerer indtægten med turisme og oplevelser.

- Herregårdene har længe haft tradition for at være åbne over for lokalområdet. Fra midten af 1900-tallet begyndte mange at åbne haver og parker for gæster og tilbyde omvisninger, for eksempel for at fremvise kunstsamlinger. Det er i stigende grad blevet sat i system, og nogle af dem har udviklet videre på det, for eksempel Egeskov Slot på Fyn, som vi kender for biludstillinger, labyrint-have og så videre, siger Signe Boeskov.

Åbent hus til august

Med indtægter fra gæster følger desværre også omkostninger.

- Det er hele tiden en afvejning, for det slider jo også mere på de gamle huse, når man har mange gæster, så det kan øge udgifterne til vedligeholdelse, forklarer forskeren.

Man skal dog ikke holde sig tilbage med at besøge de gamle herregårde. Tværtimod, for de har brug for indtægterne.

En god anledning kunne være ”Herregårdenes Dag”, som er blevet til på initiativ af Gammel Estrup. Dagen afvikles tredje søndag i august – altså 16. august i år.

www.danskeherregaarde.dk kan man se en liste over landets herregårde, og på www.gammelestrup.dk kan man se en foreløbig liste over tilmeldte til ”Herregårdenes Dag”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce