Annonce
Vinderup

Her leger eleverne på tværs af klasserne

Skoleleder Henrik Munch Søndergaard med nogle af skolens elever, der er gode til at lege sammen på tværs af årgangene. Arkivfoto: Lars Rask Vendelbjerg
Margrethe Reedtz Skolen byder indenfor torsdag og slår på den lille skoles fordele.

Ryde: Der er stor forskel på skoler, ligesom der er stor forskel på børn og forældre.

Derfor undrer det skoleleder Henrik Munch Søndergaard, Margrethe Reedtz Skolen i Ryde, at de fleste forældre bruger mere tid på at vælge bil, hus eller husdyr, end de bruger på at vælge skole til deres barn.

- Der er virkelig meget at hente ved at bruge tid på at finde det bedste match, når det kommer til valg af skole. Et skolevalg er et valg for hele familien og ikke bare for det vordende skolebarn. På en friskole som vores er man for eksempel en del af en aktiv forældrekreds, som har direkte indflydelse på skolens hverdag og prioriteringer, siger han.

Margrethe Reedtz Skolen holder torsdag 14. november fra klokken 15 Åben skole.

- Den bedste måde at finde ud af om skolen er noget for én, er klart at besøge stedet, møde menneskene bag, se lokalerne, hilse på børnene, mærke stemningen og få en snak med skolens forældre. Det er derfor, vi slår dørene op, siger han.

Det tætte forældresamarbejde er centralt for Ryde-skolen kombineret med nærhed.

- Vi tilbyder et stærkt fællesskab på en mindre skole, hvor alle kender hinanden. Eleverne leger derfor på kryds og tværs af aldre, understreger skolelederen.

Margrethe Reedtz Skolen arbejder bevidst med de kreative områder som billedkunst, musik og teater og har stærke samarbejdspartnere inden for disse felter.

- Fællesskab, god og afvekslende undervisning, kreativitet, sunde relationer, lejrskoler og glade børn, er nøgleord for os, siger Henrik Munch Søndergaard.

Fra klokken 15 torsdag er der rundvisning på skolen, og gæsterne kan se, hvor eleverne har fået ud af en emneuge.

Klokken 16 loves en musikalsk oplevelse med skolens elever og de ældste børnehavebørn fra den lokale institution Gården. Dagen slutter med fællesspisning klokken 17.30.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.

Annonce