Annonce
Struer

Her kommer der kun tonstunge læs ind på pladsen

Ti år efter, de første planer blev lagt, har Energistyrelsen nu godkendt pladsen, og nedbrydningsfirmaet Hvidberg A/S har fået den længe ventede ibrugtagningstilladelse, så firmaets nye knuserplads på Hjulmagervej kunne blive taget i brug i løbet af ugen op til jul. Foto: Morten Stricker
Nedbrydningsfirma har nu taget ny genbrugsplads i brug ved Struer, hvor Flemming Hvidberg vil gøre endnu mere for at sortere og bearbejde bunkerne, der bliver leveret i tonstunge læs.

Struer: Den allersidste uge op til jul kunne nedbrydningsfirmaet Hvidberg A/S langt om længe åbne firmaets nye knuserplads i udkanten af Struer.

Ti år efter, at tanken tog form, og direktøren for Hvidberg A/S, Flemming Hvidberg, indledte sit forarbejde, kunne Energistyrelsen godkende en ibrugtagningsgodkendelse af genbrugspladsen Hvidberg Recycling, og derefter gik der ikke mange timer, inden de første leverancer af både tegl og beton rullede ind gennem porten.

- Hvidberg Nedbrydning er den største kunde på pladsen, men vi vil også få leverancer fra andre nedbrydningsfirmaer og fra både vognmænd og håndværkere, fortæller Flemming Hvidberg, mens han viser rundt og forklarer, hvordan pladsen er bygget op med skillevægge af beton-klodser, som hans egne folk har stået for at få støbt.

Annonce

Stor investering

Formene står ved Mollerups tidligere bilhus, som Flemming Hvidberg købte for at få kabalen til at gå op, så han kunne få tilladelse til at etablere den nye knuserplads.

- Vi blev hurtigt enige om, at det nok ikke var optimalt, at vi blev naboer, fortæller Flemming Hvidberg.

 Her kommer der endnu et tonstungt læs beton og sten ind på pladsen. Foto: Morten Stricker

- Så det har alt sammen taget tid, konstaterer han, og alt i alt er der også tale om en større investering for at kunne få pladsen etableret.

- Miljørapporten, som vi skulle indsende til kommunen sammen med de første ansøgninger, kostede os den første million, bemærker Flemming Hvidberg.

Grunden på de cirka 20.000 kvadratmeter fik han så til en god pris.

- Struer Kommune har jo favorable priser på erhvervsjord, mener Flemming Hvidberg.

Men alt i alt løber det op.

Henrik Mollerup var i en god forhandlingsposition, da Flemming Hvidberg købte ham ud af de forholdsvis nybyggede udstillingslokaler med tilhørende værksted på nabogrunden.

- Vi kom begge to godt videre, vurderer Flemming Hvidberg, og så fulgte der et større arbejde med at få selve pladsen gjort klar.

Som det første skulle der fjernes cirka 20.000 kubikmeter lerjord for at få udjævnet en mindre bakke på grunden, og så skulle alle detaljer i en ret så omfattende projektering af hele pladsen på plads med både membraner og støjvold, som med tiden vil blive beplantet med træer, så det på alle måder bliver Nordvestjyllands grønneste genbrugsplads for byggebranchen.

- Alt i alt en investering på mere end 20 millioner kroner, og nu skal vi så have bygget det tidligere bilhus om til hovedkvarter for Hvidberg A/S, fortæller Flemming Hvidberg.

Men med gode rammer for firmaets cirka 60 medarbejdere på Industrivej, hvor Hvidberg A/S i 2012 købte den tidligere vinduesfabrik, som Rationel Vinduer lukkede i Struer i 2007, har Flemming Hvidberg i første runde koncentreret sig om at få knuserpladsen etableret.

En genbrugsplads for entreprenører og håndværkere med tykke streger under genbrug.

Annonce

Endnu mere genbrug

- Genbrugsmaterialer er jo blevet en ressource, som bliver mere og mere værd, og det er den tankegang, vi gerne vil arbejde videre på, forklarer Flemming Hvidberg.

Så alt, der kommer ind på pladsen, skal også ud gennem porten igen.

Flemming Hvidberg ses her ved de to bunker med henholdsvis knust beton og knust tegl, som er gjort klar til at komme i cirkulation, så materialerne, der kommer ind på pladsen, blandt andet kan genbruges som vejfyld. Foto: Morten Stricker

- Det er den cirkulære økonomi, vi arbejder med, understreger han.

I dag bliver beton og tegl sorteret og adskilt i to store bunker, knust og kværnet, og så lagt i nye bunker, som primært bliver brugt som vejfyld.

- Rent sand og grus er jo ved at blive en mangelvare. Grusgravene er ved at løbe tør. Der er brug for genbrug af den slags, vi kan levere, og det er der, vi skal hente økonomien hjem, siger Flemming Hvidberg.

Næste skridt bliver så at blive endnu bedre til genbrug af for eksempel tegl.


I løbet af den første uge fik vi cirka 2600 tons ind på pladsen, og når det hele kommer op at køre regner vi med at kunne håndtere cirka 50.000 tons om året.

Flemming Hvidberg, Hvidberg A/S og Hvidberg Recycling, Struer


- Vi lægger ud med at hente det hele ind i en stor bunke, og restproduktet bliver som sagt brugt til vejfyld. Men vi forhandler med teglværkerne om, hvordan vi kan blive endnu bedre til at sortere og gøre de gamle teglsten klar til genbrug, så vi kan levere materiale til nye teglsten. Det kræver blandt andet, at vi blive endnu bedre til at kunne spore, hvor de enkelte sten har været brugt, og hvordan de oprindeligt blev fremstillet. Det er den vej, vi skal gå, mener Flemming Hvidberg.

Annonce

50.000 tons om året

Alt dette sker på den bagerste del af pladsen, hvor hele arealet er sikret mod nedsivning fra pladsen med en membran, og alle de mange kubikmeter vand, som bliver brugt til at binde støvet i bunkerne med knust beton eller tegl er i konstant cirkulation mellem pladsen og en større gylletank, som er placeret i direkte forlængelse af selve knuserpladsen.

På den forreste del af pladsen er der et filtreringsanlæg under belægningen, som opfanger, hvad der måtte slippe ud af olieaffald fra bunkerne med metalskrot.

På den forreste del af den 20.000 kvadratmeter store genbrugsplads er der afsat plads til både glas og metal. Foto: Morten Stricker

- Så pladsen er sikret. Det er det, vi nu har fået godkendt, så vi kunne tage den i brug 18. december, fortæller Flemming Hvidberg.

En ibrugtagningsgodkendelse, som er stemplet af kommunen, og samtidig har Energistyrelsen  godkendt Hvidberg Recykling mellem Vester Gimsingvej og Hjulmagervej i Struer som autoriseret genbrugsplads.

- Man skal temmelig langt for at finde noget lignende. Så vi forventer at kunne hente genbrugsmaterialer ind til pladsen fra et større opland i hele Nordvestjylland og nordpå fra Thy, forklarer Flemming Hvidberg, mens han ser nogle af de første vognlæs med beton blive tippet af.

- I løbet af den første uge fik vi cirka 2600 tons ind, som vi fik bearbejdet og kørt igennem hele processen, så det også kunne komme ud igen, og når det hele kommer op at køre, regner vi med at kunne håndtere cirka 50.000 tons om året, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Struer

Spa-brand var kortslutning

Annonce