Annonce
Struer

Her hænger vi akrobater op i håret

Det er akrobatik på et højt plan, når Struer Havn senere på året danne ramme om et utraditionelt kulturprojekt, som blandt andet byder på ny-cirkus med artister, der lader sig hejse op i en kran i håret - ganske som her ved en tidligere lejlighed. Og ja, det gør ondt. Arkivfoto: Landsbylaboratoriet

Vil inddrage lokale foreninger i utraditionel kultursatsning med musik, teater, artister og andre husdyr på Struer Havn i forbindelse med Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad.

Struer: Der er så tyst på havnen sådan en aften, hvor kun byens lys og stjernerne spejler sig i den mørke fjord, og selv fiskene sover.

Men til efteråret bliver kajen og nogle af bygningerne på havnen forvandlet til scene og kulisser i et brag af en kultursatsning med alt fra flamenco-dans og akrobater til brummende traktorer, islandske heste, masser af halm - og gæs.

Det er landsbykultur i alle afskygninger - og det skal helst være så skævt som muligt. Og så skal det også ses i sammenhæng med fejringen af Aarhus som europæisk kulturhovedstad.

Tirsdag aften gav arrangørerne en lille forsmag på, hvor bredt ideerne til projektet "Seahorses - myter og halmballer" spænder allerede nu, inden alle aktørerne er på banen.

Annonce
Der var også hjemmebagte boller til alle, da planerne for det store show på havnen i Struer blev præsenteret med et par smagsprøver på alt det, der kommer til at ske. Privatfoto

Trillebør med boller

Oppe på den gamle foderstofsilos haltag dansede to artister på hænderne til tonerne fra en sax. Og inde bag porten til den ellers tomme lagerhal var der både flamenco-dans, hestetramp, harmonikamusik og hjemmesmurte boller serveret fra en trillebør.

- De ringede til os fra Aarhus: "Har I virkelig tænkt jer at gøre det, som I har skrevet?" Vi sagde ja. Og så fik vi 300.000 kroner, fortalte Kai Bredholt fra Odin Teatret og gruppen af arrangører, der blandt andet tæller Landsbylaboratoriet og Struer Kommune.

Lidt synd, at færre end en snes publikummer fra foreningslivet var mødt op på havnen på en aften, hvor der var meget andet på tapetet i byen, blandt andet Struer Kommunes årlige nytårskur for de frivillige.

Blandt dem, der var til stede tirsdag aften, var andefarmer Martin Daasbjerg, der er indehaver af nabovirksomheden, andeslagteriet.

- Det er vores butik, som skal være med. Vi har været til det første møde med arrangørerne, siger Martin Daasbjerg, som også øjner en mulighed for at inddrage nogle af de mange gårdbutikker, som er leverandører til delikatessebutikken på slagteriet.

- Vi har sendt invitationer ud til samtlige landsbyer i kommunen, fortæller Kai Bredholt.

Norske klatre-kvinder

Som et særligt trækplaster håber arrangørerne at gøre brug af to dygtige norske artister, som også er med i dag.

Det er de to klatre-kvinder Tamar Goksøyr og Mari Stoknes fra artistgruppen "Kompani TO".

Mari Stoknes har flettet sit lange hår, og hun kan noget helt specielt med reb og hår. Hun både klatrer og hænger i håret. I Struer er det planen, at hun skal hejses op med en frontlæsser, hængende i håret.

Men hun har prøvet det før. Så det gør vel ikke ondt?

- Jo, det gør ondt! Du kan tro, det gør ondt! Men så længe man ved, hvordan man gør, så er det ikke farligt, fortæller Mari Stoknes.

Hun fortæller, at kunsten er at finde knuden på den helt rigtige måde, så det trækker jævnt i alt håret.

- Men hvis det bliver skævt, kommer der et skævt træk, og så gør det endnu mere ondt, fortæller Mari Stoknes, som her og nu heldigvis "kun" vejer 65 kilo.

Hjælp vi mangler grus

Per Kap Bech Jensen fra Landsbylaboratoriet er sikker på, at der bliver masser af folk at trække på til kulturprojektet, der ventes at strække sig over to uger i slutningen af året.

- Musikskolen har sagt ja. Nordvestjysk Fjordkultur er også med, og skipperen på "Marilyn Anne" sagde "selvfølgelig", da vi spurgte ham. Vi er også i gang med at lokalisere fire landsbyer, som vil være med. Vi skal nok får rigtig mange foreninger med, siger Per Kap Bech Jensen.

Det er klart, langt fra alt er på plads.

- Du må godt skrive, at vi mangler et læs grus til at sprede ud over gulvet. Men vi skal kun låne det. De får gruset tilbage, når vi har brugt det, siger Kai Bredholt.

Og er gruset godt, kan det endda være, musikerne fra kulturprojektet kommer forbi og spiller en lille melodi i lutter begejstring. Men det er en hemmelighed, så det holder vi for os selv.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Fire sigtelser til to mænd

Annonce