Annonce
Holstebro

Her får politikerne tæv: Ældre hygger i ny café - men savner nedlagt dagcenter

De er alle glade for det ny Cafe Olde, men det erstatter ikke det gamle Dagcenter Sønderland. Fra venstre Gerda Bjerrregaard, Anne Nielsen og Annette Dam sidder alle og nørkler og snakker omkring det store bord. Foto: Morten Stricker
Der er kaffe på bordet og god stemning blandt de 12-15 ældre, som mødes i Cafe Olde i Laden: Men der er også hug til de politikene, som har flyttet rundt med ældre og ødelagt det gode og givende samvær.
Annonce

HOLSTEBRO: To dage om ugen mødes ældre i Café Olde for at hygge sig med snak og kaffe, mens de nørkler med håndgerning eller spiller kort og andet og hører foredrag.

Ældrecaféen opstod for et år siden, efter kommunen lukkede Dagcenter Sønderland i 2016 - og lukkede Seniorhuset på Stationsvej i 2018.

Det store lokale er fyldt med snak om alt fra politik til hverdagen: Valg i USA, udligningsreform og oversvømmelse i Holstebro. Og med hug til politikere.

- Vi ældre har behov for samvær og at komme ud blandt andre. Det er vigtigt at komme ud og hygge sig, siger Irene Rasmussen, mens hun sidder omkring bordet og strikker.

Gerda Bjerregaard sidder og knipler nogle manchetter til stearinlys.

- Det betyder meget for mig at komme her og få en snak og være sammen med andre. Jeg skal have noget at gå efter, for ellers kommer jeg ikke ud, men sidder alene hjemme. Og her føler jeg mig velkommen, siger Gerda Bjerregaard, som bor i området, og som også kom i de tidligere Dagcenter Sønderland og Seniorhuset.

Erna Poulsen bor også på Sønderland, men hun kommer kun om tirsdagen.

- Det er så hyggeligt at komme her og møde andre. Ellers kommer jeg ikke ud, og så ender jeg med at sove det meste af dagen - og sove dårligt om natten, siger Erna Poulsen, som har været ramt af flere blodpropper.

Cafe Olde

70 er medlemmer af foreningen Cafe Olde, og når der er banko, kommer er cirka 30. Prisen er 20 kroner for hver gang, og så er det er med kaffe og brød.

Der åben tirsdag og torsdag fra klokken 10, og én søndag om måneden er der hygge og frokost.

Cafe Olde ligger i "Laden" på Brogådsvej på Sønderland. Det er tæt på Kvickly.

Der kom dagligt 70-80 ældre i Dagcenter Sønderland, som var åben fem dage om ugen, og hvor de ældre kunne købe frokost. Personalet var ansat til at støtte de 20 visiterede brugere, og der var mange aktiviteter (fra maling over kortspil til teater og ældregymnastik), men kommunen lukkede stedet i februar 2016,

I Cafe Olde kommer ofte 12 til 20 ældre, og frokosten er en madpakke - eller en frokostbolle.

- Det her fungerer fint, men jeg synes, vi er for få, siger Edith Toft Skammelsen.

- Vi har god plads, så her er plads til mange flere, siger Leif Carøe, som er formand for Café Olde.

Annonce

Hug til politikerne

- Det er vigtigt at komme ud og være sammen med andre, og her snakker og hygger vi os. Sådan et sted skal ligge midt i byen, hvor der bor mange enlige ældre, siger Linda Munkholm, der også kom i Dagcenter Sønderland.

- Det her vil altid være en nødløsning i forhold til Dagcenter Sønderland, siger hun.

Edith Toft Skammelsen er én af de ældre, som kæmpede hårdt for først Café Sønderland og siden for Seniorhuset - steder med masse af ældre, humør og aktiviteter.

- Café Sønderland var et unikt hus, og det fungerede perfekt, hvor vi hjalp hinanden og mødtes og snakkede på tværs. Det gav livskvalitet, siger Edith Toft Skammelsen.

Mange var vrede og frustrerede, da kommunen for fire år siden lukkede Café Sønderland og flyttede tilbudet væk fra bymidten. Der blev samlet underskrifter imod lukningen. Og demonstrationer da kommunen adskilte brugerne, og flyttede de visiterede ældre, som har havde behov for hjælp, til Birkehøj.

- I Sønderland var vi 80 om dagen, og det var virkelig hyggeligt og godt, når handicappede og andre spillede og var sammen, siger Erna Poulsen.

Tidligere sygeplejerske Annette Dam er kommet i Cafe Olde siden hendes mand døde for en år siden, og samværet er med til at give hende indhold i tilværelsen.

- Samvær med andre holder demens væk, men kommunen tager ikke meget hensyn til ældre, når den lukker et dagcenter, siger siger Annette Dam, som nu har lært at strikke og hækle.

Martha Bjerg kommer tit i Café Olde, men hun savner Dagcenter Sønderland.

- Det er dejligt at komme her, og det kan jeg ikke undvære. Men de kom mange flere i Dagcentret, og det var en sorg, den dag det lukkede, siger hun.

Anne Nielsen har undervist i knipling i dagcentret i op mod 20 år.

- Det var en meget stor skuffelse, da de lukkede Sønderland, for der kunne alle være med, siger hun.

Grethe Poulsen nørkler med fine postkort.

- Det betyder meget at komme her og snakke med andre. Man skal selv gøre noget for at holde sig i gang, siger hun.

For et år siden flyttede Inge Ketelsen til en lejlighed på Sønderland, efter hendes mand var død.

- Der er ikke meget at lave i en lejlighed, så det er rart at komme ud og møde andre, siger Inge Ketelsen, som også er med i en venneforening ved et plejecenter.

Annonce

Plads til mange flere

Denne tirsdag er der kun to mænd - formanden Leif Carøe og kasserer Mogens Jensen i Café Olde. Om torsdagen kommer lidt flere, som spiller kort.

- Tiden går bedre, når man kommer ud, og der sker noget. Jeg har altid rodet meget i foreningsarbejde, siger Mogens Jensen, som bor i Mejdal, mens hans demente hustru bor på Mellemtoft.

Leif Carøe tog initiativ til at etablere Café Olde sammen med andre, da kommunen lukkede først dagcentret og siden Seniorhuset.

- Vi vil gerne være flere, men det tager tid at løbe det i gang, når det har været helt lukket i en periode, siger Leif Carøe.

Selv om Irene Rasmussen (t.v) var med til at starte Café Olde, er hun stadig vred over, at først Dagcenter Sønderland, hvor der kom langt flere ældre - og siden Seniorhuset blev lukket af kommunen. Også Martha Bjerg (i midten) konstaterer, at der kom mange flere i Dagcentret - og er træt af lukningen. Foto: Morten Stricker
Denne tirsdag var der cirka 12 ældre i Café Olde i "Laden" som også er åben på torsdage. Og der bliver diskuteret både politik og hverdag, mes der bliver nørklet omkring det store bord. De ældre startede selv caféen for et år siden. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Sparekassen støtter hurtige Mikkel

Danmark

Vi er i kamp mod uret!

Annonce