Annonce
Kultur

Her er million-plan for mølle: Men hvem vil bruge den?

En sommerdag med salg af kaffe og kage samt musik strømmende gennem hele Anlægget - og masser af mennesker. Det er Ole Rømers håb for Lægaard Mølle. Foto: Palle Brændsgaard
Der skal komme nyt liv i Anlægget, og epicentret skal være en ombygget Lægaard Mølle, hvorfra der skal sælges kaffe og kage. Men hvem kan ellers bruge et nyt stort lokale, spørger idémanden bag.
Annonce

Holstebro: Det skal nok lykkes.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi nok skal få indsamlet pengene, understreger Ole Rømer.

Han har tidligere stået i spidsen for at skaffe knap én million kroner til redningen af det udvendige af Holstebros ældste kulturhus, Lægaard Mølle. Den del åbnede i sommeren 2019.

Nu gælder det sidste etape: Renovering af den indvendige del af den tidligere så forfaldne mølle. Prisen bliver cirka endnu en million kroner.

- Den dag, sygehuset er væk, får vi et grønt område, så der kommer en grøn linje fra sygehuset gennem Anlægget og videre op i byen igen. Anlægget bliver et attraktivt sted, hvor der vil komme mange mennesker, og de skal have en oplevelse, siger Ole Rømer.

I dag er der flere rum i møllen, men planen er nu at fjerne flere mure, således der opstår et 73 kvadratmeter stort rum med plads til 80 stole. I den anden ende af huset kommer der toilet, vindfang, handicaptoilet og køkken.

Lægaard Mølle

Lægaard Mølle ligger Lystanlægget 5 i Holstebro. Der har været vandmølle på stedet i omkring 500 år.

Selveste H.C. Andersen besøgte møllen i 1859. I 1905 blev den endda til en trefløjet gård med avlsbygning.

Lægaard Mølle blev i 1933 solgt til bogtrykker Vonsyld, der også stod bag den zoologiske have i anlægget i 1934. Anden verdenskrig tog dog livet af både gård og zoo. Mens der ikke var råd til en zoologisk have i en krigstid, så var det Holstebro-motoren i møllehuset, der den 21. maj 1940 antændte huset.

- Vi var lige blevet besat af tyskerne, som vel gerne vil vise sig fra deres pæne side, så de sendte det halve af værnemagten ned for at slukke den brand. De gjorde det nok i håb om at stige i popularitet, men jeg tror ikke, det lykkedes, har museumsinspektør Esben Graugaard tidligere fortalt om selve Lægaard Mølle.

For få år siden besluttede Ole Rømer at redde den gamle og stærkt forfaldne mølle. Via støtte fra særligt Realdania og Holstebro Kommune blev der indsamlet knap én million kroner og i august sidste år blev den nye mølle indviet.

Annonce

Salg af kaffe og kage

Ser man bort fra at skulle skaffe pengene først, så er der ifølge Ole Rømer kun én forhindring tilbage:

- Hvem vil bruge huset? Det er jeg utroligt interesseret i at vide, siger Ole Rømer.

Selv har han flere bud. Kulturhuset kunne bruges til musikskolen, Dansk Talentakademi, balletskolen, Odin Teatret. Det kunne også bruges til foredrag, jazzmusik, dagplejere som søger ly i huset for at skifte børnene eller spise madpakker...

- Der kunne også være helt andre foreninger, som kunne bruge lokalerne til at øve eller noget andet? Jeg har en liste med folk, jeg vil kontakte, men man er også meget velkommen til at kontakte mig, så vi kan få noget liv i bygningen igen, siger Ole Rømer, der dog allerede har en plan for, hvad der med garanti skal være i den omdannede bygning:

- Jeg søger frivillige, som er villige til at stå i sommermånederne og sælge kage eller en kop kaffe, så den frivillige selv kan tjene lidt penge. Der skal ikke være faste åbningstider, men det skal være sådan, at der hurtigt kan komme noget liv hernede.

Ole Rømer forventer, at forbedringerne af de indre rammer kan gå i gang i løbet af sommeren.

På den nederste tegning ses de eksisterende mure (tegnet med stiplede linjer), som skal fjernes, således der opstår et stort rum (se øverste tegning), hvor der er plads til 80 stole, hvis man har brug for dem.
Såvel pris som adgang til møllen ligger endnu ikke fast. Her skal der laves en aftale med Holstebro Kommune, når den tid kommer, og man ved, hvem der gerne vil benytte de nyrenoverede lokaler.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Sparekassen støtter hurtige Mikkel

Annonce