Annonce
Sport

Her er de nordvestjyske OL-håbs vej til Tokyo

De Olympiske Lege i 2020 kan blive de bedste - set med nordvestjyske øjne - vi længe har set. I flere sportsgrene banker lokale talenter på for at komme med til legene i japanske Tokyo.

Ida Birkjær Pedersen (forrest) og Trine Dahl Pedersen (nummer tre) ligner to gode bud på halvdelen af pladserne i den danske båd ved OL. Foto: Morten Stricker

Tokyo: Fra Shibuya i vest til Ginza i øst er den japanske hovedstad en svimlende oplevelse, der byder på alt fra imponerende arkitektur til smukke tempelhaver, kitschede karaokebarer og et brusende menneskemylder i neonoplyste gader.

Storbyen, der strækker sig langt ud over de officielle bygrænser og huser 37,8 millioner indbyggere, tiltrækker hvert år i underkanten af 10 millioner turister. Og i 2020 bliver byen med sikkerhed det mest populære rejsemål for sportsudøvere fra hele verden, når de Olympiske Lege skydes i gang. Det gælder også et par håndfulde talentfulde nordvestjyder, der med rette kan gøre sig forhåbninger om at være med, når den danske delegation går ind til åbningsceremonien på det endnu ikke færdigbyggede New National Stadium i bydelen Shinjuku.

Mens der kun var en enkelt nordvestjysk deltager ved De Olympiske Lege i Rio de Janeiro i 2016, ser det nemlig ud til, at antallet kan blive højere ved de kommende lege i Japan.

Roning

Helena Rosendahl Bach har hvad der skal til, for at komme med ved OL, men det kræver at hun forbedrer sig endnu mere over de to næste år. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Ingen anden idrætsklub i området har fået lige så meget ud af Holstebro Kommune og Team Danmarks tiårige samarbejde om Holstebro som eliteidrætskommune, som det er tilfældet for Holstebro Roklub. Talentmassen i klubben er enorm, og det vil næsten være en skuffelse, hvis ikke bare OL i 2020, men også de efterfølgende olympiske lege i 2024 og 2028, ikke bliver med nordvestjysk deltagelse i bådene.

I 2020, hvor roerne efter planen skal udkæmpe deres slag på Sea Forest Waterway ved Tokyo-bugten, bliver det forhåbentligt med Trine Dahl Pedersen og Ida Birkkjær Petersen i den danske damefirer uden styrmand. De to vestjyske piger er med i den 12-mands-trup, som fireren skal besættes ud fra - og med rigtig gode chancer for at klare sig igennem nåleøjet.

- Jeg synes, det ser rigtig godt ud for dem, og landstræneren kan godt lide den måde, de roer på, så jeg tror på, at de begge kommer med. Landstræneren ser dog helst, at roerne bor hjemme i Danmark så de kan træne sammen, så for Ida handler det også om hun til sommer vender hjem fra college i USA. Men selv hvis hun tager et år mere i Ohio, kan hun stadig godt komme med, forklarer Freddy Quist, kaproningschef i Holstebro Roklub.

- Vi har også mange drenge med stort potentiale, men de er for unge til at komme i spil til 2020. I roning når man først sit topniveau som 27-28 årig, så det bliver først til 2024 og 2028, vi forhåbentlig får glæde af dem, siger Freddy Quist.

Svømning

Han kommer til at blive presset af Skjerns målmandstalent Emil Nielsen, men Jannick Green vil i 2020 stadigt være en oplagt kandidat til et dansk landshold. Arkivfoto

Lige før jul gjorde 17-årige Helena Rosendahl Bach debut ved et stort seniormesterskab, da hun havde kvalificeret sig i 400 og 800 meter fri ved EM på hjemmebane i Royal Arena i København. I begge løb nåede svømmetalentet ikke finalen, men potentialet er til mere, og hvis hendes udvikling fortsætter i det rigtige spor over de næste to et halvt år, kan Holstebro-pigen sagtens være at finde i det olympiske bassin i Tokyo.

- I 2020 er Helena 20 år gammel og dermed i en alder, hvor det er realistisk for hende at være med til et OL. Hun har et stykke vej endnu, og det er på ingen måde sådan, at hun er selvskreven til OL, men med hendes talent og potentiale, vil OL være en fair målsætning, forklarer Mads Maj, der er cheftræner i Holstebro Svømmeclub.

Fysisk mangler hun at få udviklet noget muskelmasse, men det er helt normalt, hendes alder taget i betragtning. Helena Bach Rosendahl er bedst på de lidt længere distancer og kan ifølge cheftræneren både komme med til OL i butterfly, fri og medley, hvis tingene flasker sig - med 800 meter fri, 200 meter butterfly og 400 meter medley som de mest oplagte distancer.

- Hun er ung og har flyttet sig rigtigt meget i efteråret og kan fortsat blive bedre. Vi taler måske om, at hun skal skærer fem sekunder af hendes tid på 200 meter butterfly, men det er også indenfor det realistiske, siger Mads Maj.

Håndbold

Holstebro Bueskytteforening har hele tre kandidater til OL. Fra venstre er det Rasmus Brynning, Kirstine Danstrup Andersen og Lea Mogree Nissen. Foto: Jørgen Kirk

Da det danske herrelandshold kunne juble over sejren i OL-finalen mod Frankrig, var det med legenes eneste nordvestjyske deltager, Jannick Green fra Lemvig, midt i bunken af jublende, danske landsholdsspillere. Og hvis danskerne igen kvalificerer sig til den olympiske håndboldturnering, er selv samme Green formentlig det bedste bud på et lokalt islæt på det enormt stærke danske landshold.

- Vi vil selvfølgelig være stolte over det, hvis for eksempel en Peter Balling efter 5-6 år i Holstebro skulle komme med, men ellers er Jannick Green nok det bedste bud, selvom jeg tror, han vil blive presset af Emil Nielsen om pladsen som reserve for Niklas Landin. Andreas Holst Jensen tror jeg ikke kommer med og resten af vores Holstebro-drenge vil nok tidligst kunne være i betragtning i 2024, vurderer TTH-direktør John Mikkelsen, der også kender mange af talenterne fra sin tid som chef for Holstebro Elitesport.

Konkurrence på damelandsholdet er knap så hård som hos herrerne, men selv her, i tilfælde af at Danmark kvalificerer sig, er det ikke givet at se en spiller med nordvestjyske rødder.

- Jeg kunne godt se, at en Sara Hald kan presse sig på, hvis hun fortsætter sin udvikling i Odense de kommende sæsoner, men de andre vi har er for unge til at komme i spil i denne omgang, siger John Mikkelsen.

Bueskydning

Det er et lille nøglehul, han skal igennem, men Joakim Viberg Larsen har niveauet til at kunne være med ved OL. Foto: Johan Gadegaard

Hver uge kan man finde trioen Kirstine Danstrup Andersen, Lea Mogree Nissen og Rasmus Brynning på Holstebro Bueskytteforenings træningsbaner ved Idrætscenter Vest, hvor de knokler på at forbedre træfsikkerheden en millimeter ad gangen. For med både EM, VM og måske endda et OL i horisonten, er der masser af grund til at bruge time efter time med bue og pil.

Alle tre teenagere er blandt landets største talenter indenfor bueskydning og har alle muligheden for at være med i Tokyo om to et halvt år. De to piger, Kirstine og Lea, er allerede med på landsholdet, mens Rasmus står lige i periferien af det.

- Jeg siger ikke, at det er spor nemt, men de er godt på vej og har alle tre muligheden for at komme med til OL, hvis de kan fortsætte deres udvikling, fortæller Ole Gammelgaard, trænerkonsulent i Bueskydning Danmark.

Han er tidligere OL-deltager og træner skytterne til klubtræninger og morgentræninger som et led i samarbejdet med Holstebro Elitesport, og ved om nogen, hvad det kræver, at komme igennem nåleøjet og sikre sig en plads ved et OL.

- Reelt set er der 61 pladser at kæmpe om hos både mænd og kvinder, og den "nemmeste" vej er gennem VM 2019 i Holland, hvor størstedelen af pladserne bliver fordelt. Men det bliver svært, og fra at være god nok til at deltage i et VM og til at kvalificere sig til OL, der er langt, forklarer Ole Gammelgaard.

Bueskytterne kan både kvalificere sig individuelt og som hold, og kvalificerer man sig som hold er man automatisk også med i den individuelle konkurrence. Men der kan både komme 7, 8 og 9 hold med, så det vides ikke på forhånd, hvor mange individuelle pladser der bliver tilbage at kæmpe om, før holdene er på plads. I alt er der 64 pladser hos kvinderne og 64 pladser hos mændene ved OL i Tokyo.

Karate

Som U23-europamester på både landevej og i enkeltstart er der ikke meget tvivl om, at Pernille Mathiesen er et oplagt bud til OL. Det samme gør sig gældende for Camilla Møllebro, der også kan komme i spil til Tokyo i 2020 - især hvis landevejsruten som forventet bliver kuperet. Foto: Johan Gadegaard

Lemvig-knægten Joakim Viberg Larsen fra Budo Sportskarate Holstebro er et af de mest lovende sportstalenter i Nordvestjylland, men også en af de OL-kandidater, med det absolut mindste nåleøje at skulle kæmpe sig igennem. Den aktuelle nummer 76 på verdensranglisten har nemlig en lang og svær vej foran sig, hvis han skal gøre sig forhåbninger om at være med, når karate i Tokyo for første gang i historien bliver en del af OL-programmet.

- Det bliver virkeligt et nåleøje af en helt anden verden, men Joakim er en af vores bedste udøvere og har chancen, men han skal både være dygtig og heldig, for at lykkedes med det, siger landstræner Allan Busk.

Ved OL vil der kunne være plads til 10 kæmpere i hver vægtklasse. Værtslandet er sikret en plads, de fire øverste på verdensranglisten tildeles hver en plads i foråret 2020, yderligere tre kommer med gennem kvalifikationsstævner, mens de to sidste pladser tildeles som wild cards. To år før OL går i gang, nulstilles verdensranglisten i øvrigt, hvorefter der kun kan scores point i udvalgte udtagelsesstævner.

- Fra nu af og indtil sommer, handler det først og fremmest om at kravle op på verdensranglisten. Top 50 er nemlig automatisk sikret en af de 64 pladser, der er ved hvert stævne, så Joakim skal gerne forbedre sig et par og tyve pladser, så han kommer med i top 50, konstaterer Allan Busk.

Cykling

Op til OL i Rio de Janeiro var Andreas Martinsen sølle to hundrededele af et sekund fra at kvalificere sig i 110 meter hæk, men i 2020 har han chancen igen. Arkivfoto

Rygterne går på, at landevejsruten ved OL bliver både lang og hård og med masser af stigninger, men endnu er intet officielt meldt ud. Og netop rutens udformning, samt antallet af danske ryttere, der kan få lov til at stille til start, har stor betydning for Pernille Mathiesen og Camilla Møllebros muligheder for at booke en flybillet til Japan.

- Det vil være svært at lave en rute i Japan, der er helt flad, men jo mere kuperet den bliver, jo mere taler det for Camilla, mens Pernille er bedre på en fladere rute. De står dog begge rigtigt godt i forhold til OL, hvor Pernille også er et godt bud på enkeltstarten, siger Bo Handberg Madsen, der i august blev fyret som sportsdirektør på Team VeloConcept, men fortsat har et ualmindelig stærkt indblik i dansk damecykling.

Han er sikker på, at mindst en af de to Holstebro-piger vil være at finde på den danske OL-delegation, næsten uanset hvilke taktiske overvejelser, som landstræner Catherine Marsal kommer til at tage hensyn til.

- Hvis Danmark får seks ryttere til start, tror jeg, at de begge to kommer med. Hvis vi kun stiller med tre ryttere, så bliver der nok kun plads til en af dem, konstaterer den tidligere cykelboss.

Hækkeløb

Judokæmper Mathias Ferré Poulsen er blevet sat tilbage på grund af en trafikulykke i juni 2016 og får svært ved at nå at kvalificere sig til OL i 2020. Foto: Johan Gadegaard

En uge før åbningsceremonien på det olympiske stadion fylder Andreas Martinsen 30 år, og den hurtige holstebroer vil næppe kunne få en bedre fødselsdagsgave end en adgangsbillet til OL. Hækkeløberen missede kvalifikationen til legene i både 2012 og 2016, ved sidstnævnte var Martinsen sølle to hundrededele af et sekund fra at klare kvalifikationskravet til 110 meter hæk, og er opsat på at tredje gang bliver lykkens gang, selvom han i Tokyo vil være trådt ind i trediverne og dermed ikke være helt ung længere.

- Nu er 30 år jo ikke i sig selv et problem, heller ikke for Andreas. Vi arbejder i den grad med at udvikle robuste og langtidsholdbare atleter i Aarhus 1900 og dansk atletik generelt, se blot på Sara Sloth, der var 29 år da hun for alvor slog igennem ved EM og OL. Andreas er fortsat i udvikling og havde sin bedste sæson i 2017, både indendørs, hvor han gjorde det rigtig flot ved VM-inde i marts, og udendørs, hvor han løb 13,50 sek i juni, inden han desværre fik han problemer og var ude mere eller mindre resten af sæsonen, fortæller Lars Nielsen, der er cheftræner i atletikklubben Aarhus 1900, hvor Martinsen er tilknyttet.

Kvalifikationen til De Olympiske Lege kommer først til at foregå i foråret og sommeren 2020, hvor det internationale atletik forbund og den internationale olympiske komité også vil offentliggøre tidskravet for at komme med. Et umiddelbart gæt er dog, at tidskravet til 110 meter hæk ligesom ved seneste OL bliver 13,48 sekunder, hvilket ligger meget tæt på Martinsens danske rekord på 13,50. Og derfor bør hækkeløberen ifølge træneren være et særdeles kvalificeret bud på en OL-deltager.

- Andreas skal fortsætte sit arbejde sammen med sin træner Mikkel Larsen over de kommende to et halvt år og undgå at løbe ind i alvorlige skader. De er allerede i gang med de justeringer, der skal løfte Andreas til det næste niveau, hvilket blandt andet indebærer, at de satser mindre på indendørs 60 meter hæk og mere på den udendørs 110 meter hæk, forklarer Lars Nielsen.

Judo

Som en del af det danske judolandshold er judokæmperen Mathias Ferré Poulsen også er en kandidat til De Olympiske Lege i under 66 kilo-klassen, men en alvorlig trafikulykke for halvandet år siden har sat judokæmperen tilbage. Derfor har holstebroeren heller ikke længere OL i Tokyo som sit officielle målsætning, men kigger i stedet mere frem mod OL i Paris fire år senere.

- Det er slet ikke umuligt, for Mathias er en rigtig dygtig judokæmper, men meget afhænger af, om han lykkedes med at kvalificere sig til EM. Gør han det, skal han ikke vinde mange kampe, før han pludselig kan være tæt på OL, forklarer sportschef i JudoDanmark, Alexander Bakke.

Trods de skader, ulykken medførte, er Mathias Ferré Poulsen en af nationens ypperste indenfor judo. Det vidner tre guld, to sølv og en bronzemedalje ved de seneste syv års danske seniormesterskaber om, hvoraf en sølv- og en guldmedalje er blevet vundet i den periode, hvor han har kæmpet for at komme tilbage ovenpå ulykken. Men at være god i Danmark er bare ikke nok. Selvom judo målt på antal deltagere er den største sportsgren ved OL, er det kun de 20 bedste i hver vægtklasse, der kan deltage i den olympiske turnering, og derfor vil det være lidt af en overraskelse, hvis Mathias Ferré Poulsen mod forventning kvalificerer sig til det kommende OL.

- Konkurrencen indenfor judo er ret hård og 2020 er ikke mere end et par år ud i fremtiden, så derfor ser det svært ud. Men det gør ikke nødvendigvis noget, for det er faktisk meget normalt for europæiske judokæmpere, at de først topper, når de bliver lidt ældre, end Mathias vil være i 2020, siger Alexander Bakke.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Glædelige gensyn midt i nederlag: To skridt frem og to tilbage

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Vognmænd finder vej gennem stigende dieselpriser og mangel på chauffører og nye lastbiler: - Det er voldsomt lige nu

Erhverv For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Holstebro

Venstre i Holstebro tyvstarter med valgplakater

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Markussen og Munk fandt melodien i nederlagets stund

Holstebro

De kendte hinanden forretningsmæssigt - men noget gik helt galt: Dømt for at uddele knytnæveslag ved Nupark

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Sport For abonnenter

Rasmus Porup startede valgkampen med plakatophængning og storsejr over BSH

Erhverv

Børnefamilierne indtager kvarteret omkring vandtårnet: Stine skulle bare en tur omkring Amsterdam, Berlin og København, inden hun vendte hjem

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Ekstra hårdt ramt af opsigelser, barsel og sygemeldinger: Presset har aldrig været større

Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Struer

Nu bliver der holdt øje med din hastighed på Fjordvejen

Annonce