Annonce
Navne

Hendes vedholdenhed sikrede frit sygehusvalg

Ester Larsen blev hentet ind som sundhedsminister i Poul Schlüters regering uden at være medlem af Folketinget. Hun takkede ja og endte med fire år som minister, hvor hun kæmpede for sine mærkesager. Blandt andet patienters ret til at vælge sygehus, hvor de vil behandles. Arkivfoto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix
Hun blev hevet ind fra amtsråd til posten som minister. Siden har hun også markeret sig som medlem af Etisk Råd. Søndag den 23. maj fylder Ester Larsen 85 år.

85:I dag er det frie sygehusvalg en selvfølge i dansk sundhedspolitik.

Men det var det langtfra tidligere. Uanset nok så gode argumenter fra den daværende sundhedsminister, Venstre-kvinden Ester Larsen, ville amterne i 90'erne ikke afgive patienter til sygehuse uden for egne amtsgrænser.

Men med vedholdenhed og skarpe vendinger fik hun, hvad hun gik efter: Patienternes ret til at kunne blive behandlet på sygehuse overalt i landet.

Annonce

Trods sværdslag og modvilje blev det frie sygehusvalg en stor succes og en af Ester Larsens største bedrifter som politiker. Søndag den 23. maj fylder hun 85 år.

Det var ikke meningen, at Ester Larsen skulle være politiker. Og da slet ikke at hun skulle ende med at bestride posten som sundhedsminister, da hun befandt sig i begyndelsen af karrierestigen. Først blev hun uddannet lærer fra Frederiksberg Seminarium, og siden blev hun cand.phil. i dansk fra det daværende Odense Universitet i 1974.

Som datter af en embedsmand i Landbrugsministeriet kunne hun ikke nære sig og gik alligevel ind i politik. I 1974 blev hun valgt ind i kommunalbestyrelsen i Kerteminde, hvor hun sad i 15 år.


Trods sværdslag og modvilje blev det frie sygehusvalg en stor succes og en af Ester Larsens største bedrifter som politiker.En stor del af årene sad hun også i Fyns Amtsråd, før hun i slutningen af 80'erne - uden at være medlem af Folketinget - blev hentet ind som sundhedsminister i Poul Schlüters to sidste regeringer. Her blev hun kendt som en kvinde, der var klar i mælet. Hun var kompromisløs, når det handlede om liberale principper og menneskets ret til selv at kunne tage beslutninger.

Heraf kom også drivkraften til at kæmpe for det frie sygehusvalg blandt andet.

Efter sin tid som minister fortsatte Ester Larsen som medlem af Folketinget fra 1994 til 2005.
Selv om hun forlod Christiansborg, blev det dog ikke et farvel til det politiske arbejde. Blandt andet har hun været bestyrelsesmedlem i Det Centrale Handicapråd, siddet i bestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse, haft mange tillidsposter og været medlem af Etisk Råd.

Hun har også skrevet flere bøger, der spænder fra digte til kogebøger og dansk litteratur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Annonce